Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Λευκωσίας είναι μια κινητήρια δύναμη για την πρωτεύουσα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος μου για την Λευκωσία, πραγματοποίησα κύκλο συναντήσεων με τις Πρυτανικές Αρχές των τεσσάρων πανεπιστημίων που έχουν ως έδρα τους την μητροπολιτική Λευκωσία - το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, καθώς και με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανέπτυξα τις προτάσεις μου για τον Δήμο Λευκωσίας και βρήκα εξαιρετική ανταπόκριση για την υλοποίηση σημαντικών συνεργειών προς όφελος των Λευκωσιατών.

Επικεντρώθηκα ειδικότερα σε τέσσερα σημεία:

Πρώτο σημείο, η πρότασή μου, ο Δήμος Λευκωσίας μαζί με τα Πανεπιστήμια συνδιοργανώνουν και λειτουργούν το «Ανοικτό Πανεπιστήμιο των Δημοτών» (ΑΠτΔ). Οι δημότες μας αναζητούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Δια Βίου Μάθηση. Καθηγητές από τα τέσσερα Πανεπιστήμια με μαθήματα, με διαλέξεις, με σεμινάρια πάνω σε ποικίλα θέματα (παιδεία, υγεία, οικονομία, οικολογία κλπ) θα προσφέρουν στους πολίτες πολύτιμες γνώσεις. Το ΑΠτΔ θα διεξάγεται την ίδια μέρα της εβδομάδας και την ίδια ώρα και θα μεταδίδεται live streaming ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στις ομιλίες, είτε δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτύου.

Δεύτερο σημείο, στις συναντήσεις μου ανέπτυξα την πρότασή μου για τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Σώματος από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών για να καταθέτουν προτάσεις και εισηγήσεις στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω στην ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και θεωρώ ότι η ανατροφοδότηση από ένα συμβουλευτικό σώμα θα ενισχύσει τις διαδικασίες αυτές.

Τρίτο σημείο, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια για να ενισχύσουν τη Δημοτική Διοίκηση σε τομείς που χρειάζεται εμπειρογνωμοσύνη, όπως το περιβάλλον, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη αξία έχει η ψηφιακή αναβάθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των δημοτών. Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό και η γνώση τους αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να αναπτύξουμε επωφελείς για την κοινωνία μας συνέργειες.

Τέταρτο σημείο, η εισήγησή μου για εγκατάσταση μιας Σχολής από τα Πανεπιστήμια στην Εντός των Τειχών Λευκωσία. Η πρότασή μου θα έχει συνέχεια καθώς είναι πολύ σημαντικό ο ίδιος ο Δήμος, αφού υιοθετήσει τη θέση αυτή, να εξετάσει το πλαίσιο των κινήτρων που θα προσφερθούν.

Πέμπτο σημείο, η προστασία και ευημερία των ζώων. Γι’ αυτό το θέμα προτείνω τη δημιουργία δημοτικής δομής υπηρεσιών για τα αδέσποτα ζώα. Για το θέμα αυτό εξασφάλισα ήδη τη συνεργασία της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Έκτο σημείο, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους δημότες με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών του.

Η μάχη που δίνω για την Δημαρχία Λευκωσίας έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να κινητοποιήσουμε περισσότερες δυνάμεις και να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση για να λύσουμε προβλήματα. Έτσι θα επιταχύνουμε την εξέλιξη του Δήμου. Δίνω ύψιστη προτεραιότητα στις συνέργειες με τα πανεπιστήμια της Μητροπολιτικής Λευκωσίας.

Ο κύκλος των συναντήσεων μου με τα Πανεπιστήμια, με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Διατηρώ μια ισχυρή σχέση μαζί τους από την εποχή που ήμουν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και είμαι βέβαιος ότι με τις συνέργειες αυτές μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

*Νίκος Τορναρίτης, Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση