Μπρος πίσω η υπόθεση της Μονής-Οι όροι εντολής της Ανακριτικής Επιτροπής, το κατηγορητήριο και ο Εισαγγελέας
14:01 - 13 Μαρτίου 2024
Νέα τροπή, που ουσιαστικά αναβάλλει την έναρξη της δίκης από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ, πήρε η υπόθεση, αφού ομόφωνα αποφασίστηκε, πριν τη συνέχιση της δίκης, θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα από την Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας, όπως ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.
Αυτή η νέα εξέλιξη, ουσιαστικά επαναφέρει την τάξη, ως προς τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, αφού εάν ξεκινούσε η δίκη ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, χωρίς πόρισμα από την Ανακριτική Επιτροπή, τότε δεν θα ακολουθούνταν οι πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, κάτι το οποίο είχαν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες, οι συνήγοροι των μοναχών.
Η όλη διαδικασία ομοιάζει αρκετά, με τον τρόπο που ενεργεί η Αστυνομία, στις ανάλογες περιπτώσεις. Ωστόσο ακολουθείται διαφορετική διαδικασία, στη βάση των εκκλησιαστικών θέσμιων.
Εξάλλου, χωρίς να συνέλθει η Ανακριτική Επιτροπή και να εκδοθεί ένα πόρισμα, ως προς τα γεγονότα, αφενός δεν θα μπορούσε να διορισθεί ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, που θα διαδραματίζε τον ρόλο της κατηγορούσας Αρχής στη δίκη, αφετέρου, δεν θα μπορούσε να συνταχθεί το κατηγορητήριο.
Μετά από αυτή την απόφαση του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση και ο στόχος που τέθηκε για ολοκλήρωση της δίκης πριν το Πάσχα, να μην είναι εφικτός. Πλέον αναμένεται να γίνει συγκρότηση της Ανακριτικής Επιτροπής στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν πέντε κληρικοί, εκ των οποίων οι τρεις τουλάχιστον θα πρέπει να είναι Μητροπολίτες ή Επίσκοποι. Ο πρώτης τη τάξει από τους Μητροπολίτες, είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγώνει το Συνοδικό Δικαστήριο, επεκτείνει τις έρευνες η Ανακριτική Επιτροπή-Το ανακοινωθέν της Εκκλησίας
Το πεδίο δράσης της Ανακριτικής Επιτροπής
Το πεδίο δράσης της Ανακριτικής Επιτροπής, είναι να αποφασίζει μετά από καταγγελία, κατά παραγγελία της Ιεράς Συνόδου ή μετά από καταγγελία κάποιου Μητροπολίτη ή Ιερέα, για τη διεξαγωγή ανακρίσεων για διερεύνηση:
α) εάν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάποιος Αρχιερεύς έχει διαπράξει εκκλησιαστικό αδίκημα
β) εάν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάποιος κληρικός ή μοναχός, όπως στην προκειμένη περίπτωση ή λαϊκός έχει διαπράξει εκκλησιαστικό αδίκημα που εμπίπτει στη διαδικασία των πολυμελών δικαιοδοτικών οργάνων.
Εάν η Επιτροπή κρίνει ως αναγκαία τη διεξαγωγή ανακρίσεων, ορίζει ως ανακριτή ένα από τα μέλη της. Η Επιτροπή παρακολουθεί την πορεία του έργου του ανακριτή.
Το πεδίο δράσης του ανακριτή
Ο ανακριτής που διορίζεται, έχει ως καθήκον να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης προς ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας. Με αυτόν τον στόχο συλλέγει κάθε σχετική μαρτυρία, ανεξάρτητα εάν αυτή τείνει σε θεμελίωση της ενοχής, ή σε απαλλαγή του υπόπτου.
Ο ανακριτής είτε καλεί στο γραφείο του, είτε επισκέπτεται τους πιθανούς μάρτυρες περιλαμβανομένων και των υπόπτων. Μάλιστα μπορεί να ζητήσει να του παρουσιαστούν έγγραφα ή άλλα τεκμήρια από τους μάρτυρες ενώ αν κάποιος χωρίς εύλογη αιτία αρνείται να προσκομίσει ή να παραδώσει οποιαδήποτε έγγραφο που πράγματι βρίσκεται στην κατοχή του, θεωρείται ένοχος εκκλησιαστικού αδικήματος και υπόκειται σε προβλεπόμενες εκκλησιαστικές ποινές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδίαζαν να θάψουν το χρηματοκιβώτιο κάτω από το πλυντήριο, περίμεναν την έφοδο-Αποκαλύπτουμε τους διαλόγους
Η συνέχεια
Αφού ολοκληρώσει το ανακριτικό του έργο, ο ανακριτής συντάσσει το πόρισμα του, το οποίο υποβάλλει μαζί με τον φάκελο της ανάκρισης στην επιτροπή. Το πόρισμα περιλαμβάνει περίληψη μαρτυριών και την εισήγηση του, εάν στοιχειοθετείται ή όχι διάπραξη εκκλησιαστικού αδικήματος.
Ακολούθως η Ανακριτική Επιτροπή αξιολογεί το πόρισμα και αποφαίνεται για την άσκηση δίωξης ή όχι κατά του συγκεκριμένου προσώπου.
Εάν αποφασίσει την άσκηση δίωξης και την παραπομπή του, ορίζει τον κληρικό που θα εκπληρώσει χρέη Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, για παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.
Ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας
Ακολούθως, ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, συντάσσει το κατηγορητήριο με βάση το ανακριτικό υλικό και την απόφαση της Ανακριτικής Επιτροπής. Στο κατηγορητήριο, καταγράφονται οι κατηγορίες, οι κανόνες που παραβιάστηκαν, η ποινή που προβλέπεται καθώς επίσης περιγράφονται τα γεγονότα.
Μετά τη σύνταξη του κατηγορητηρίου ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας καταχωρίζει το κατηγορητήριο στη Γραμματεία του Συνοδικού Δικαστηρίου και αποστέλλει κλήση στους κατηγορούμενους για να παρουσιαστούν συγκεκριμένη ώρα και μέρα ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.