Θέσεις και ανησυχίες ανέλυσε το ΔΗΚΟ στην Ολγκίν-«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αλλαγή της βάσης»

Τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μετέφερε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση».

Πρόσθεσε ότι αυτή η βάση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τα οποία όλα αυτά, «έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο και τη μορφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί παραβίαση και δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια μορφή λύσης να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να περάσει από ένα κοινό δημοψήφισμα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «για αυτό ακριβώς τον λόγο εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί διαβλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στα δύο κράτη ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική πλευρά να προβεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι για αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύουμε στη ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να προσφέρει από τη μία, είτε κίνητρα είτε κυρώσεις που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προκειμένου να πεισθεί η Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση εάν η αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά της βήματα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η κ. Ολγκίν σε αυτή τη συνάντηση «δεν προέβη σε οποιαδήποτε συμπεράσματα, απλά άκουσε, έκανε ερωτήσεις και εμείς απαντούσαμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας