Κατέθεσε στην Ολγκίν τις θέσεις του για το Κυπριακό ο Στεφάνου-Το πλαίσιο τεσσάρων σημείων
13:24 - 12 Μαρτίου 2024
Με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής, τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί η κα. Ολγκίν για να αποκτήσει μια πιο σφαιρική εικόνα για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως, «το ΑΚΕΛ ενημέρωσε την κ. Ολγκίν για τη θέση του πως να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιεκτική και παραγωγική συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την κυρία Ολγκίν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκουσε επανάληψη θέσεων, διατηρεί την αόριστη αισιοδοξία της Ολγκίν
Πρόσθεσε πως, «ασφαλώς συζητήσαμε το Κυπριακό, την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, το μακρύ αδιέξοδο το οποίο υπάρχει από το 2017. Μιλήσαμε για την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενημερώσαμε την κυρία Ολγκίν για τις θέσεις που έχει το ΑΚΕΛ αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, που είναι γνωστές», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
«Θα τις επαναλάβω και δημόσια. Η θέση μας περιλαμβάνει 4 σημεία:
- Θα πρέπει όλοι να μείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Η.Ε.. Αυτό είναι αναγκαίο από την στιγμή που η Τουρκία, η τουρκική πλευρά προσπαθούν να καταργήσουν αυτή την συμφωνημένη βάση λύσης και να πάμε σε λογικές δύο κρατών. Λογικές οι οποίες είναι απορριπτέες και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
- Υπογραμμίσαμε την ανάγκη και εξηγήσαμε γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε από το σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το 2017 διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ανάγκη να διαπραγματευτούμε επί του Πλαισίου Γκουτέρες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά και εκφράζεται μέσα στις συγκλίσεις αυτή η δουλειά που για δεκαετίες έχει γίνει. Όπως επίσης και στο πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
- Η ανάγκη να διαμορφώσουμε θετική ατζέντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, δημιουργώντας κίνητρα προς την τουρκική πλευρά για να πειστεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτά τα κίνητρα ασφαλώς δεν παραβιάζουν κόκκινες μας γραμμές ούτε και δημιουργούν αντικίνητρα προς την Τουρκία. Είναι γνωστό ότι έχουμε καταθέσει από τον Δεκέμβρη του 2020 μια συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη πρόταση, για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την θετική ατζέντα, με επίκεντρο τα ζητήματα της ενέργειας.
- Η ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία, μονομερώς, να λαμβάνει μέτρα προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να πειστεί ότι ενδιαφερόμαστε, έχουμε την πολιτική βούληση να λύσουμε το Κυπριακό και μαζί στο πλαίσιο του επανενωμένου κράτους να συνδιαχειριζόμαστε τις τύχες του τόπου μας.
«Αυτά λοιπόν τα ζητήματα συζητήσαμε με την κυρία Ολγκίν. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή τόσο με τα Η.Ε. όσο και με όλους τους σημαντικούς παίκτες στο Κυπριακό», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.
Θέσεις και ανησυχίες ανέλυσε το ΔΗΚΟ στην Ολγκίν
Τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μετέφερε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση».
Πρόσθεσε ότι αυτή η βάση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τα οποία όλα αυτά, «έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο και τη μορφή της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
«Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αποτελεί παραβίαση και δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια μορφή λύσης να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να περάσει από ένα κοινό δημοψήφισμα».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «για αυτό ακριβώς τον λόγο εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί διαβλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στα δύο κράτη ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική πλευρά να προβεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι για αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύουμε στη ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να προσφέρει από τη μία, είτε κίνητρα είτε κυρώσεις που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προκειμένου να πεισθεί η Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε ερώτηση εάν η αξιωματούχος των ΗΕ εξέφρασε απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά της βήματα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η κ. Ολγκίν σε αυτή τη συνάντηση «δεν προέβη σε οποιαδήποτε συμπεράσματα, απλά άκουσε, έκανε ερωτήσεις και εμείς απαντούσαμε».