Οι επιλογές ΠτΔ, το τρέξιμο των υπουργών και τα παθήματα-μαθήματα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης

Ένα από τα σημεία φθοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του, ήταν το ζήτημα των επιλογών που έκανε, όταν οι πολίτες του άναψαν το πράσινο φως να γίνει ο όγδοος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έδειξε να είναι έτοιμος να Κυβερνήσει. Όπως ο ίδιος παραδέχεται σήμερα, έθεσε τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά και το ίδιο έπραξε και τους συνεργάτες του, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τους ζήτησε να σηκώσουν μανίκια, να ακούσουν τα προστάγματα της κοινωνίας, να αποδεχτούν την κριτική και να εργαστούν με γνώμονα να σπάσουν κατεστημένα και αντιλήψεις, ότι το κράτος εξυπηρετεί μόνο κάποιους.

Σε εκείνο τον πρώτο δεκάλογο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε και κάτι άλλο στους υπουργούς του. Να είστε έτοιμοι να παραιτηθείτε πριν σας το ζητήσω εγώ. Αναμφίβολα, κανένας υπουργός δεν αναλάμβανε με στόχο η θητεία του να είναι μόνο λίγους μήνες. Δώδεκα μήνες μετά ωστόσο, τέσσερις από τους έντεκα υπουργούς έχουν αλλάξει, ενώ υπήρξαν και οι παραιτήσεις του Μιχάλη Χατζηγιάννη από το Υφυπουργείο Πολιτισμού και της Δόξας Κωμοδρόμου, από τη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο τάσεις στα κόμματα για τον απολογισμό του Προέδρου-Πού συμφωνεί και πού διαφωνεί η αντιπολίτευση

Έξι αποχωρήσεις, για τις οποίες κατά διαστήματα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα και για τις οποίες κλήθηκε να σχολιάσει, με απόσταση πλέον από τα γεγονότα, τους λόγους για τους οποίους λήφθηκαν οι εν λόγω αποφάσεις. Πέραν από τις εξηγήσεις που έδωσε για την απομάκρυνση από το Υπουργικό των τεσσάρων υπουργών, αναφέρθηκε -όχι ονομαστικά- και στους λόγους αποχώρησης των δύο άλλων συνεργατών του, του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της κας. Κωμοδρόμου.

Ξεκινώντας από τους δύο τελευταίους, ο Πρόεδρος, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως πίσω από τις παραιτήσεις, ήταν και η δική του, προσωπική δυσφορία, για την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, με την Δόξα Κωμοδρόμου. «Δεν ήταν ανεχτό να υπάρχουν υπερωρίες σε άτομα που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη, υπέδειξε πως, «δεν ήταν σωστό να υπάρχουν αναρτήσεις από κυβερνητικούς λογαριασμούς σε προσωπικές στιγμές», παραπέμποντας στο βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, από τα γενέθλια του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Αυτό που πιστώνεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αρκετούς μήνες μετά από αυτά τα γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνση των δύο συνεργατών του, είναι η αναγνώριση του λάθους. «Έπρεπε να γίνουν καλύτεροι έλεγχοι σε διορισμούς που έγιναν. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, τα διορθώσαμε αμέσως και μέσα στο πλαίσιο της θεσμικής μεταρρύθμισης, που πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια, εκείνο που επιδιώκουμε στο τέλος της ημέρας είναι να υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα, να μην επιτρέπεται να γίνονται τέτοια λάθη», ανέφερε κατά τη διάρκεια του απολογισμού του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πείστηκαν Αννίτα και Στέφανος από τον απολογισμό ΠτΔ-«Μια Κυβέρνηση νωθρή, χωρίς πρωτοβουλίες»

Οι απομακρύνσεις των υπουργών

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση των τεσσάρων υπουργών, αυτό που ουσιαστικά προσέθεσε στην ιστορία, τα όσα είπε στη διακαναλική συνέντευξη, είναι η μη ικανοποίηση του, από το έργο που παρήγαγαν, Άννα Κουκκίδου, Πόπη Κανάρη, Πέτρος Ξενοφώντος και Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επεσήμανε πως άφησαν έργο, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος, αφού ήθελε να τρέξουν περισσότερο τα πράγματα σε κάποιους τομείς.

«Προχώρησα σαφώς πιο γρήγορα γιατί επιθυμούσα σε συγκεκριμένους τομείς να τρέξουν πολύ περισσότερο τα πράγματα. Η κοινωνία μπορεί να δείχνει υπομονή. Εγώ δεν έχω την ευχέρεια να έχω υπομονή από τον κόσμο. Από τους Υπουργούς θέλω να τρέξουν τα πράγματα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την τοποθέτηση του προκύπτουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως το γεγονός ότι τα πρόσωπα που επέλεξε για να τοποθετήσει στα συγκεκριμένα Υπουργεία, δεν έτρεξαν, βαραίνει και τον ίδιο, αφού αποτελούσαν προσωπικές του επιλογές. Άλλωστε μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε, πως κανένα πρόσωπο που ο ίδιος ήθελε να υπουργοποιήσει, δεν «κόπηκε» από τα κόμματα της συμπολίτευσης, θέλοντας να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει και καταδεικνύει ως ένα βαθμό, την αλλαγή νοοτροπίας που ο ίδιος ο Πρόεδρος, συχνά επικαλείται, είναι το γεγονός ότι δεν περίμενε το 18μηνο, έτσι ώστε οι αποχωρήσαντες υπουργοί να λάβουν και την ανάλογη αποζημίωση και να εξασφαλίσουν και σύνταξη.

Πριν καν τη συμπλήρωση 12 μηνών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τους απομάκρυνε, χωρίς να υπολογίσει τη δυσφορία που θα προκαλούσε στους ίδιους και το περιβάλλον τους. «Όλοι το γνωρίζουμε εσείς περισσότερο, οι 18 μήνες, ήταν το βασικό κριτήριο για να γίνουν ανασχηματισμοί. Έχω υποσχεθεί στον κυπριακό λαό μέσω του προεκλογικού μου προγράμματος, ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο, επαναλαμβάνω, θα τηρήσω πιστά», ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης απ’ τα παλιά-Έκανε την αυτοκριτική του, ανέδειξε τα επιτεύγματά του

Η επόμενη μέρα

Η κοινωνία έχοντας πλέον ένα μεγάλο δείγμα, αναμένει από τον Πρόεδρο και τους υπουργούς του, ότι σε αυτή τη δεύτερη στροφή, τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Την ίδια ώρα και η ίδια η Κυβέρνηση, διαθέτει εμπειρίες ενός έτους και συνεπώς, υπάρχει αισιοδοξία, ότι τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ πιο ομαλά, χωρίς εσωτερικές κρίσεις που προκαλούνται από τα ίδια τα μέλη της Κυβέρνησης, χωρίς εκπλήξεις και χωρίς τα λάθη των πρώτων μηνών.

Λάθη που πληρώνει ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πράγμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα στελέχη της Κυβέρνησης που αποχώρησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρόωρα. Αυτό που περιμένει ο μέσος πολίτης πλέον από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να επαναξιολογήσει την παρουσία της, είναι αναμφίβολα περισσότερη τόλμη, παραγωγή πολιτικών και πράξεις.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους