Δύο τάσεις στα κόμματα για τον απολογισμό του Προέδρου-Πού συμφωνεί και πού διαφωνεί η αντιπολίτευση

Τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με τα όσα ανέφερε στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα. Ανάμεσα στα κόμματα, επικρατούν δύο τάσεις, με αυτά της αντιπολίτευσης, να επικρίνουν και να καυτηριάζουν τις αναφορές του Προέδρου και της συμπολίτευσης να επικροτούν και να δηλώνουν ικανοποιημένα.

Εξάλλου η πρώτη αντίδραση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήλθε από την ίδια την πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου το βράδυ της Τρίτης, η οποία επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και η μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πείστηκαν Αννίτα και Στέφανος από τον απολογισμό ΠτΔ-«Μια Κυβέρνηση νωθρή, χωρίς πρωτοβουλίες»

Ακολούθησε το πρωί της Τετάρτης, ανακοίνωση από την Πινδάρου, στην οποία ουσιαστικά, διδόταν απάντηση, στα κυβερνητικά σχόλια που έγιναν, σε σχέση με την κριτική που άσκησε η Αννίτα Δημητρίου. Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «η επικοινωνιακή πολιτική δεν ενοχλεί εμάς. Ενοχλεί τους ίδιους τους πολίτες και επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των πραγματικών προβλημάτων».

Και πρόσθεσε πως, «ούτε η μετακύλιση ευθυνών σε άλλους δεικνύει ότι λαμβάνονται τα σωστά μηνύματα. Αναμένουμε από την κυβέρνηση περισσότερη αποφασιστικότητα, τόλμη και ανάληψη ευθύνης, και λιγότερη επικοινωνία».

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Πινδάρου υποδεικνύει πως, «δεν αντιλέγουμε ότι έγινε έργο, αλίμονο. Άλλωστε, τα περισσότερα ήταν σχεδιασμοί και δράσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη από προηγουμένως. Τα λίγα επωφελή που έγιναν για τους πολίτες, στηρίχτηκαν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό», τονίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Τα πυρά του ΔΗΣΥ, δεν απομονώθηκαν στην Κυβέρνηση, αλλά έπιασαν τόσο το ΑΚΕΛ όσο και τα κόμματα της συμπολίτευσης. «Από την πλευρά μας αναλάβαμε ευθύνες όταν το διακύβευμα ήταν η σταθερότητα της χώρας και της οικονομίας (εκποιήσεις, προϋπολογισμός), με δεδομένη την πλήρη άρνηση του ΑΚΕΛ και τα προβλήματα συνεννόησης των συγκυβερνώντων κομμάτων».

«Διαφωνήσαμε όμως με πολιτικές που είχαν κοστίσει στους πολίτες, όπως η διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών και η διακοπή των μέτρων για τα καύσιμα και το ρεύμα το περασμένο καλοκαίρι. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον δικό μας ρόλο ως η μεγαλύτερη δύναμη σταθερότητας του τόπου», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης απ’ τα παλιά-Έκανε την αυτοκριτική του, ανέδειξε τα επιτεύγματά του

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, εκφράζει τη θέση πως, «η συνέντευξη του Προέδρου δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο. Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν κατάλαβε ποιο είναι το πρόβλημα, ποιος είναι δηλαδή ο λόγος που η δημοτικότητα του κατρακυλά με πρωτοφανείς ρυθμούς και που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει απογοητευμένη από τον ίδιο και την κυβέρνησή του».

Επιμένει, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «να θεωρεί ότι το πρόβλημα της κυβέρνησής του είναι επικοινωνιακό, την στιγμή που μόνο σε επικοινωνιακή πολιτική επιδίδεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβει -και να διορθώσει- είναι ότι η κυβέρνηση στερείται οράματος, αντίληψης των αναγκών της κοινωνίας και πάσχει στην ικανότητα διακυβέρνησης και διαχείρισης. Δεν παραγνωρίζουμε ότι σε επιμέρους τομείς επιτεύχθηκε έργο, το οποίο στηρίξαμε και στηρίζουμε. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι δυστυχώς άλλη», σημειώνει.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ η μεγάλη εικόνα είναι πως:

  • «Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει πραγματικές απαντήσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας που πιέζει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Και την ίδια ώρα όμως, βρήκε -μαζί με τον ΔΗΣΥ και τα συγκυβερνώντα κόμματα- 20 εκατομμύρια ευρώ να χαρίσουν στις μεγάλες εταιρίες απαλλάσσοντας τις από το εταιρικό τέλος, αντί να εισακούσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για κλιμακωτό τέλος. Συνεχίζει δε να αρνείται επίμονα τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας, όπως ζητούμε εμείς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα δραστικό πακέτο στήριξης της κοινωνίας απέναντι την ακρίβεια, τα επιτόκια, τα ενοίκια, το ρεύμα.
  • Για τη διαφθορά, ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχίζει να αρνείται να μιλήσει για τη δεκαετία Αναστασιάδη που εξευτέλισε τη χώρα. Καμιά κουβέντα για λογοδοσία και κάθαρση, για διορισμό ποινικών ανακριτών για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Αυτά δεν χρειάζεται χρόνος για να γίνουν. Βούληση χρειάζεται δεν την έχει ο Πρόεδρος για ευνόητους λόγους.
  • Στο δε Κυπριακό, τα ορόσημα που έθεσε μόνος του ο κ. Χριστοδουλίδης πέρασαν άπρακτα. Για τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου επιμένει να μην αντιλαμβάνεται τι του λέει η ΕΕ. Ενώ για το Πλαίσιο Γκουτέρες και το διαπραγματευτικό κεκτημένο, η θέση του μόνο ξεκάθαρη δεν είναι».

«Ο κ. Χριστοδουλίδης ας μην ψάχνει δικαιολογίες. Μόνος του σηκώνει τον πήχη και μόνος του περνά από κάτω. Και στα μικρά, και στα μεγάλα. Ούτε είναι «κομματικά ορφανός» ο κ. Χριστοδουλίδης. Είναι γνήσιο πολιτικό τέκνο του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη και τώρα συγκυβερνά με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ και όποτε χρειαστεί έχει και τις ψήφους του ΕΛΑΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωσε , «σε ένα τεκμηριωμένο και εκτεταμένο απολογισμό του πρώτου έτους της διακυβέρνησης του. Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι πραγματικότητα πως η παρούσα διακυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες:

  • «Έχει πετύχει τη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας:
  • Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα.
  • Θα πετύχουμε τα Κριτήρια Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα δυο χρόνια και θα είναι η πρώτη φορά που θα πετύχουμε κάτι τέτοιο μετά την διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου

Έχουν προωθηθεί 2 δέσμες μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Η επιδότηση για τα καύσιμα και το ρεύμα,
  • μέτρα για το στεγαστικό όπως είναι η επιδότηση στεγαστικών επιτοκίων,
  • έχει προωθηθεί το σχέδιο «φωτοβολταϊκά για όλους» και η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την ΕΕ
  • δίδεται περαιτέρω στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, μεταξύ άλλων, και με την αύξηση του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων και πολλά άλλα.
  • Έχει επιτευχθεί η επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας όπως ήταν:  
  • οι εκποιήσεις,         
  • τα τετράμηνα,
  • η συμφωνία για την ΑΤΑ
  • η καταβολή της σύνταξης σε ένα μήνα
  • η κατάργηση του τέλους των €350 για τις εταιρείες
  • έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών κατά €20 εκ.
  • έχει αυξηθεί η άδεια μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες
  • ΚΑΙ για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού, φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου απ’όσοι έρχονται

Αυτά, συνέχισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που έχουν επιλυθεί από την παρούσα διακυβέρνηση μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και αδράνειας. Και φυσικά, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, με τον διορισμό της κας Ολγκίν».

«Παραμένουν φυσικά πάρα πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν. Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αλλά και το όραμα που μπορεί να πάρει τη χώρα μας μπροστά. Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει τη παρούσα διακυβέρνηση, θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Γιατί αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες», κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο που παράχθηκε τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου, σημειώνει τη σημαντική, όπως τη χαρακτηρίζει, «βελτίωση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, η οποία αποδεικνύει ότι το μεταναστευτικό δεν αμβλύνεται με ρατσιστικές κορώνες και ανέξοδο λαϊκισμό, αλλά ούτε και με την πολιτική της ανοχύρωτης πολιτείας».

Επιπλέον, η ΕΔΕΚ θεωρεί σημαντική, «τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και την αναβάθμιση των οικονομικών δεικτών και τη λήψη μέτρων κοινωνικής στήριξης, είτε σε οριζόντιο επίπεδο, είτε στοχευμένα».

Προσθέτει επίσης πως, «η δρομολόγηση διευθέτησης ζητημάτων, που επηρεάζουν χιλιάδες πολίτες, όπως ο κατώτατος μισθός, οι χαμηλές συντάξεις, η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και η αποφασιστικότητα στην επίλυση θεμάτων, όπως αυτά της παιδείας, του στεγαστικού, της αγροτικής οικονομίας, θεωρούνται ως θετικός απολογισμός».

«Φυσικά επιβάλλεται συνέχιση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα και η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει εποικοδομητικά και έμπρακτα, με προτάσεις, να επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και της καθημερινότητας του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μαρίνος Μουσιούττας, σχολιάζοντας τη χαμηλή δημοτικότητα του Προέδρου, εκτίμησε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πληρώνει την ανυπομονησία των πολιτών.

«Έγιναν αρκετά στο ένα χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη», ανέφερε ο κ. Μουσιούττας και πρόσθεσε πως «οι προσδοκίες του κόσμου ήταν τεράστιες, επένδυσαν στον Νίκο Χριστοδουλίδη, όμως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από την μια ημέρα στην άλλη και σήμερα «πληρώνει» την ανυπομονησία των πολιτών. Θα πρέπει να κάνουν υπομονή, δεν υλοποιούνται όλα όσα δεσμεύτηκε από την μια ημέρα στην άλλη».

Καλοδεχούμενη, είπε, η κριτική, όμως δεν είναι σωστό να φτάνουμε στον μηδενισμό «εκτός και αν επειδή έχουμε εκλογές αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τα κόμματα τους οπαδούς τους».

Είναι λυπηρό, υπέδειξε ο κύριος Μουσιούττας, καθώς «για αρκετά από αυτά τα οποία πέτυχε η κυβέρνηση έγιναν με την συνεισφορά όλων των κομμάτων. Μηδενίζοντας την όλη κατάσταση μηδενίζουν τα κόμματα και τη δική τους προσφορά. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί».

Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΠΑ-Συνεργασία και ότι δεν υπάρχει καμία ενόχληση στη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι είναι κομματικά ορφανός.

Όντως, είπε, έγιναν κάποιες αστοχίες, που ξεκίνησαν με κάποιους διορισμούς και έχει επισημανθεί αυτό από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία στο παρελθόν, «όμως πλέον έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο διορισμού συμβούλων του ΠτΔ, που κανένας προηγούμενος Πρόεδρος δεν τόλμησε. Υπάρχει και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο κατέκριναν πολλοί, εγώ το στηρίζω. Έχει τρύπες, έχει κενά αλλά μπορεί να βελτιωθεί και είναι προς την ορθή κατεύθυνση.»

Στην αντίπερα όχθη, οι Οικολόγοι, υποδεικνύουν πως, «η διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη αποτελεί ακόμα μια άχρωμη και άοσμη επανάληψη. Ο Κυπριακός λαός δεν άκουσε τίποτα καινούργιο ή ουσιαστικό».

Μάλιστα, εκφράζουν την άποψη πως, «στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη έχουν καταγραφεί θετικά τα οποία προσπάθησε να αναδείξει ο Πρόεδρος. Εμείς δεν μηδενίζουμε τα θετικά της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, όπως κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα».

«Θεωρούμε όμως», συνεχίζουν οι Οικολόγοι, «ότι αυτή η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας. Αντίθετα, ετοιμάζεται να επιβάλει νέες φορολογίες και αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά υλικά. Επίσης δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες για την ποινική έρευνα για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων».

Και προσθέτουν πως, «για αυτά μιλούν και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν μιλούν όμως για άλλα θέματα, ίσως γιατί σε αυτά έχουν και τα ίδια ευθύνες.  Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε από τις μεγάλες αποτυχίες για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη την καταστροφή στον Ακάμα από τα οδικά έργα. Αποκατάσταση δεν έγινε, τιμωρία δεν υπήρξε».

Ενώ προσθέτουν στο καλάθι των αποτυχιών και το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. «Δεν έχει λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο για να εξισορροπηθεί το μεγάλο κακό που έγινε με τον χειρισμό της υπόθεσης με τον Τουρκοκύπριο δικηγόρο. Θεωρούμε επίσης μεγάλο λάθος τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ, ο οποίος ταλαιπωρείται στις φυλακές της Γερμανίας μετά από αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Αυτά, καταλήγουν οι Οικολόγοι, «είναι μόνο λίγα θέματα που εμάς ως Οικολόγους μας ενδιαφέρουν, αλλά φαίνεται να μην ενδιαφέρουν την κυβέρνηση αλλά ούτε και τα δύο μεγάλα κόμματα. Εμείς παραμένουμε σταθερά στον χώρο της εποικοδομητικής πράσινης αντιπολίτευσης και κρίνουμε με βάση τις δικές μας αξίες και θέσεις το έργο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Μέχρι σήμερα κρίνεται ως μη ικανοποιητικό».

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων