Άτυπη συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου για ποινικοποίηση σε ΕΕ μορφών βίας λόγω φύλου

Άτυπη συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και του Συμβουλίου επιτεύχθηκε την Τρίτη, με μέτρα για την πρόληψη του βιασμού, αυστηρότερους κανόνες για τη βία στον κυβερνοχώρο και καλύτερη στήριξη των θυμάτων. 

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚ, θα υπάρξουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών βίας λόγω φύλου και για καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την προστασία και την πρόληψη. Τα Κράτη-Μέλη θα επιδιώξουν να ευαισθητοποιήσουν ότι το μη συναινετικό σεξ θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Συγκεκριμένα, η άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου την Τρίτη περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη του βιασμού, αυστηρότερους κανόνες για τη βία στον κυβερνοχώρο και καλύτερη υποστήριξη στα θύματα.

Οι δύο εισηγήτριες, όμως, Φράνσες Φιτζτζέραλντ (ΕΛΚ, Ιρλανδία) και Εβίν Ιντζίρ (Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, Σουηδία), εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το ότι δεν έγινε δυνατό να εισαχθεί και νομοθεσία για βιασμό που βασίζεται στην έλλειψη συναίνεσης, επειδή στο Συμβούλιο δεν υπήρξε πλειοψηφία. Η κ. Φιτζτζέραλντ ανέφερε ότι μόνο 13 Κράτη-Μέλη υποστήριξαν την πρόταση αυτή, κάτι που είναι ενδεικτικό για τη νοοτροπία που υπάρχει όσον αφορά στον βιασμό και το θέμα της συναίνεσης.

Ανάφερε όμως ότι το θετικό είναι ότι συμπεριλήφθηκε ένα άρθρο που υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη να κάνουν περισσότερα για ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στο θέμα της συναίνεσης και το βιασμό, κάτι που είναι σημαντικό, όπως είπε.

Η κ. Ιντζίρ σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι καταλύτης για θετικές αλλαγές, δέσμευση για συνεχή βελτίωση και δείχνει τη συλλογική ευθύνη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Πρόσθεσε όμως, ότι είναι πολύ απογοητευμένη που ορισμένα Κράτη-Μέλη «επέλεξαν να σταθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας» και να εμποδίσουν τη συμπερίληψη νομοθεσίας για τον βιασμό που βασίζεται στη συναίνεση. Ωστόσο, είπε, διατηρεί την ελπίδα ότι προωθώντας μια πολιτιστική αλλαγή γύρω από τη συναίνεση στην Ευρώπη, «μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη θέσπιση της νομοθεσίας στο μέλλον».

Η κ. Φιτζτζέραλντ σημείωσε ότι, αν και αυτή η Οδηγία δεν αντιμετωπίζει όλα όσα θα επιθυμούσε το Κοινοβούλιο, κάνει σημαντικά βήματα για την πρόληψη, την προστασία και τη δίωξη.

Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερο κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά δημόσιου προσώπου, δημοσιογράφου ή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόθεση τιμωρίας των θυμάτων για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, την κοινωνική καταγωγή ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους και την πρόθεση διατήρησης ή αποκατάστασης «τιμής».

Περιλαμβάνει ακόμη κανόνες κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του καταναγκαστικού γάμου, κανόνες για εγκλήματα στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης προσωπικού υλικού και της διαδικτυακής αποστολής αισχρού υλικού (cyberflashing). Επίσης, βελτιωμένες διαδικασίες για την ασφάλεια και την υγεία των θυμάτων, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας  και ενισχυμένη υποβολή εκθέσεων και συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από τις αρχές.

Σημειώνεται ότι, το ΕΚ και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»