Λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα η τρίτη λωρίδα στο οδόφραγμα-Πώς θα γίνονται οι διελεύσεις εγκλωβισμένων

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες ασθενείς και μαθητές, επιδιώκει να δώσει η Κυβέρνηση, με την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων, μετά τα σχετικά διαβήματα με όλους τους εμπλεκόμενους, να ανακοινώνει τη διάνοιξη και τρίτης λωρίδας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για τις διελεύσεις τους από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα χωριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει τρίτη λωρίδα για διελεύσεις εγκλωβισμένων ασθενών και μαθητών στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Το πρόβλημα με τις μακρές ουρές στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, που πολλές φορές φτάνουν μέχρι και χιλιόμετρα μακριά, είναι κοινώς παραδεχτό, με τις επιπτώσεις να αγγίζουν τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες, οι οποίοι έρχονται στις ελεύθερες περιοχές είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους μάθησης. Ένα θέμα που χρονίζει και είχε αναδειχθεί αρκετές φορές από τους επηρεαζόμενους, αφού προκαλούσε ιδιαίτερα προβλήματα στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ασθενείς, που αντιμετωπίζουν διαφορετικές αντικειμενικές δυσκολίες, ως συνέπεια της καθυστέρησης που παρατηρείται μέχρι να είναι εφικτή η διέλευσή τους.

Μετά από σωρεία παραπόνων, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, κατά την επιστροφή τους προς τα κατεχόμενα, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους, ώστε να δημιουργηθεί η τρίτη, εξωτερική λωρίδα, από την οποία μόνο όσοι εμπίπτουν στις δύο κατηγορίες θα μπορούν να περνούν.

«Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, σε συνεργασία με την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, με το Υπουργείο Εξωτερικών, το διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου και μετά από επί τόπου επίσκεψη, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η τρίτη λωρίδα για την διέλευση των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων μαθητών και ασθενών, ώστε να διευκολύνουμε τη ζωή των ατόμων που επέλεξαν να μείνουν στα κατεχόμενα χωριά μας, για να τα διατηρήσουν ζωντανά», εξήγησε η κα. Αριστοτέλους.

Πώς θα γίνεται η διέλευση

Η τρίτη λωρίδα, θα είναι ελεγχόμενη από τους αστυνομικούς στο οδόφραγμα και μετά από εξακρίβωση των στοιχείων τους, θα επιτρέπεται η διέλευση. Για να μπορούν οι δικαιούχοι να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω λωρίδα, θα πρέπει να στρίψουν από το πέρασμα που βρίσκεται στα αριστερά, πριν φτάσουν στο οδόφραγμα και από εκεί ξανά δεξιά, ενώ στη συνέχεια, προχωρώντας ευθεία, θα φτάσουν στο σημείο όπου θα υπάρχει το κλειστό κιγκλίδωμα, που θα ανοίγει μόνο από την Αστυνομία, η οποία κατέχει τον κατάλογο των ατόμων που θα τους επιτρέπεται η είσοδος.

Όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, «έχουμε αποστείλει στην αξιωματικό της Αστυνομίας που είναι υπεύθυνη του οδοφράγματος, τα αναγκαία στοιχεία για όλους τους δικαιούχους, ώστε να παρέχονται οι διευκολύνσεις. Οι ασθενείς είναι κυρίως ηλικιωμένοι και οι μαθητές είναι ανήλικοι και θέλουμε να αξιοποιούν σωστά το χρόνο τους, όπως κάνουν οι μαθητές στις ελεύθερες περιοχές. Θα πηγαίνουν εκεί οι δικαιούχοι, θα ελέγχονται τα στοιχεία και ακολούθως θα τους επιτρέπεται η διέλευση».

Σημειώνεται πως οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες ασθενείς, τόσο από την Καρπασία, όσο και από τα Μαρωνίτικα χωριά, μεταφέρονται με λεωφορείο και σε συγκεκριμένες ημέρες, κάτι που καθιστά εύκολη τη διακρίβωση των στοιχείων τους. Όσον αφορά τους ασθενείς, το λεωφορείο το οποίο τους μεταφέρει από το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα, πραγματοποιεί διαδρομές κάθε Παρασκευή, ενώ εκείνο από τα Μαρωνίτικα χωριά, πραγματοποιεί διαδρομές κάθε Δευτέρα και Παρασκευή και θα παρέχονται οι αναγκαίες διευκολύνσεις για να μην αναμένουν ώρες στο οδόφραγμα για να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.

«Το ίδιο και με τους γονείς που μεταφέρουν μαθητές πίσω στα κατεχόμενα χωριά, καθώς δημιουργείται τεράστιο θέμα με τις καθυστερήσεις στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Συνέπεια των καθυστερήσεων, να δημιουργείται ένα ζήτημα με τον καταμερισμό του απογευματινού τους χρόνου, όσο αφορά την προετοιμασία των μαθητών για το σχολείο την επόμενη μέρα, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, αφού στερούνται τη συμμετοχή, λόγω του χρόνου που χάνεται με τις καθυστερήσεις, γεγονός που είναι αντίθετο με το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών», ανέφερε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.

Πάντως, όσοι δεν είναι δικαιούχοι και προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη λωρίδα, όπως εξήγησε η κα. Αριστοτέλους, θα αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω στη λωρίδα αναμονής.

Ικανοποίηση από τοπικές αρχές και επανεγκατασταθέντες

Την απόφαση για δημιουργία τρίτης λωρίδας, χαιρέτησε ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττος, ο οποίος τόνισε πως αποτελεί ακόμη μία υπόσχεση που είχε δώσει η κα. Αριστοτέλους στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, ενώ θεωρεί πως πλέον άνοιξε ο δρόμος για να βρεθεί λύση για να επιλυθεί άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά στους εργαζόμενους που πραγματοποιούν διελεύσεις.

«Ελπίζουμε ότι με την τρίτη λωρίδα, οι ευάλωτες ομάδες να επωφεληθούν και σιγά-σιγά να επεκταθεί προς τους εργαζόμενους, που τρέχουν για να προλάβουν να πάνε στις δουλειές τους, αλλά και να επιστρέψουν στον Κορμακίτη, όπου ασχολούνται κυρίως με γεωργικές εργασίες και στα περβόλια. Είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει επίσης να δει η υπηρεσία και είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσει και σε αυτόν τον τομέα η κα. Αριστοτέλους, η οποία δείχνει ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα χωριά μας και τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες. Στις επόμενες εβδομάδες, θα έχουμε συνάντηση και με την κα. Αριστοτέλους και με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου θα θέσουμε κι άλλα θέματα, αλλά και αυτό με τους εργαζόμενους».

Ο κ. Κουμέττου θέλησε να ευχαριστήσει και την Κυβέρνηση για τις πολιτικές που λαμβάνει προς στήριξη των ατόμων που επέλεξαν να διαμείνουν στα κατεχόμενα χωριά, για να τα κρατήσουν ζωντανά.

Από πλευράς του, ο κ. Αντώνης Παύλου, ο πρόεδρος Σωματείου Επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών, τόνισε πως είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς αφορούσε σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε και για το οποίο είχαν δεχθεί αρκετά παράπονα, που προώθησαν στην Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα.

«Η κα. Αριστοτέλους επιλύει ένα προς ένα τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπροστά της. Υπήρχαν μαθητές που καθυστερούσαν, λόγω της κατάστασης στα οδοφράγματα. Ζούμε κι εμείς την καθυστέρηση και βλέπουμε τις δυσκολίες. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο, επειδή είναι γραμμένα και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες και υπήρχαν μέρες που αργούσαν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά».

Ο κ. Παύλου, αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να τονιστεί στον κόσμο αλλά και την Αστυνομία, πως η τρίτη λωρίδα, δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από μη δικαιούχους.

Επίσης, τόσο οι τοπικές αρχές όσο και επανεγκατασταθέντες, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους, στην υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, στο Υπουργείο Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, για την θετική ανταπόκριση και τη στήριξη του αιτήματος τους.

Στο Υφυπουργείο Πρόνοιας το θέμα καταγραφής των διελεύσεων

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουν οι επανεγκατασταθέντες με την μη καταγραφή από την Αστυνομία των διελεύσεων τους στα οδοφράγματα, σε αρκετές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αιτήσεις τους για να λάβουν επίδομα, η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων προώθησε το ζήτημα ενώπιον του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Αφορά και στα οδοφράγματα που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις. Θα πρέπει να γίνονται οι καταγραφές, καθώς είναι κρίμα ένας επανεγκατασταθέντας να χάνει τη βοήθεια, ενώ διαμένει στο χωριό του. Εμείς θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για να μπορούν να διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά οι δικαιούχοι και όχι να δυσκολεύουμε εκείνους που επιλέγουν να μείνουν στα χωριά μας, τόνισε η κα. Αριστοτέλους.

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής κοινοτάρχης του κατεχόμενου Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου, είχε αναφέρει πως οι επανεγκατασταθέντες «αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις διελεύσεις τους, επειδή η κυπριακή Αστυνομία φαίνεται ότι είτε από αμέλεια, είτε επειδή δεν το παίρνουν σοβαρά το θέμα, δεν καταγράφουν κανονικά όλες τις διελεύσεις και οι επιστροφές τους στα χωριά, με αποτέλεσμα να πιάνουν τις βεβαιώσεις με πολλές παραλήψεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόπτεται το επίδομα από το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις, επειδή πηγαινοέρχονται η αλήθεια αρκετοί. Αυτοί που ξεγελούν το κράτος και πιάνουν το επίδομα, δεν δικαιολογούνται και να χάσουν το επίδομά τους. Αυτοί που έρχονται στο χωριό και κινδυνεύουν με αποκοπή του επιδόματος και είναι πολύ άδικο, επειδή η Αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Αναγκάζονται πολλές φορές να πάρουν την ίδια βεβαίωση από τις τουρκοκυπριακές αρχές, που καταγράφουν τα πάντα. Όποιος περάσει και επιστρέψει από τα οδοφράγματα, οι Τουρκοκύπριοι καταγράφουν κανονικά τις διελεύσεις. Στους δικούς μας αστυνομικούς πρέπει να τους ζητήσουν οι ίδιοι να το γράψουν, επειδή είναι επανεγκατασταθέντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν καταγράφονται οι διελεύσεις επανεγκατασταθέντων στα οδοφράγματα-Κίνδυνος για το επίδομα

Δειτε Επισης

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων