Ανακοινώνεται το Σχέδιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα-Διπλασιάστηκαν οι εγγραφές, το ύψος των χορηγιών

Το Σχέδιο Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο με στόχο την προώθηση της αγοράς οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων και της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση της αγοράς οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων και της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές, και συγκεκριμένα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) και των αέριων ρύπων. 

Η προώθηση, είπε, της ηλεκτροκίνησης εντάσσεται στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στο Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

Σύμφωνα με το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, τίθεται στόχος το 25% των εγγραφών νέων οχημάτων το 2030 να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εγγραφών οχημάτων, που φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σαλούν το 2023 ήταν 995 σε σχέση με 512 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 94,34%, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 1175% αφού είχαν εγγραφεί 78 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σαλούν κατά το 2020. Το 2023 εγγράφηκαν 273 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες σε σχέση με 192 το 2022, ενώ εγγράφηκαν 40 ηλεκτρικά λεωφορεία, κατηγορία για την οποία δεν υπήρξε καμία εγγραφή κατά τα έτη 2022 και 2021 και 1 εγγραφή για το 2020

Το ποσοστό των ηλεκτρικών επί των εγγραφών του έτους ήταν για το 2020  0,69%, το 2021 ήταν  0,89%, το 2022 ήταν  2,19% και το 2023 έφθασαν το 2,91%.

cats

Από τα στοιχεία, είπε, φαίνεται η αύξηση στη χρήση ηλεκτρικών μέσων, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο 2022, είναι πρόδηλη η συμβολή του στην κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των υβριδικών με ρευματολήπτη. Παρόλα αυτά απέχουμε ακόμη από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030. 

Η 3η προκήρυξη θα υλοποιηθεί τη διετία 2024 - 2025 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε €36 εκατομμύρια, με τον συνολικό προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε €53 εκατομμύρια. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.  

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην 3η προκήρυξη έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσό χορηγίας για τις κατηγορίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σε σχέση με την 1η και τη 2η προκήρυξη. Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο υπάρχουν ειδικές κατηγορίες για δικαιούχους αναπηρικού οχήματος και για πολύτεκνες οικογένειες, τόσο για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος και αγορά καινούργιου χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ) κατηγορίας Μ1 (σαλούν) όσο και για χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας Μ1 (σαλούν). 

Για απόσυρση και αγορά οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €15.000 έναντι €10.000 (1η και 2η προκήρυξη), ενώ για αγορά οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €20.000 έναντι €12.000 (1η και 2η προκήρυξη). Οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν και στις δυο ομάδες πληθυσμού που αναφέρονται πιο πάνω.  

Επιπλέον, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι έχει αυξηθεί το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος ταξί μηδενικών ρύπων CO2 σε €20.000 έναντι €15.000 στο προηγούμενο σχέδιο. 

"Με την υλοποίηση της πιο πάνω προκήρυξης αναμένεται ότι θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στη διείσδυση των πιο πάνω οχημάτων στον στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Κύπρο, και παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία σε άτομα που εμπίπτουν στις πιο πάνω πληθυσμιακές ομάδες να αποκτήσουν όχημα φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο απαιτεί χαμηλό κόστος κίνησης" κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άργησε αλλά... βγαίνει εντός ημερών το τρίτο σχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα-Πόσοι επωφελήθηκαν

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Ο δράστης της επίθεσης κατά του Τραμπ γκούγκλαρε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Κένεντι
Επιτυχής Εκδήλωση και Βραβεύσεις στην Πλατεία Ζουχούρι από την ΑΧΕΠΑ
BINTEO: Χαμός στη Βουλή της Τουρκίας-Έπεσε ξύλο μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και του κουρδικού κόμματος
Πέθανε η 38χρονη έγκυος στην Πάτρα που υπέστη τρεις ανακοπές-Νωρίτερα είχε χάσει και το βρέφος της
Μεροληπτική μεταχείριση για ασθενοφόρα καταγγέλλει το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Γ. Παπαναστασίου: Ορόσημο το έργο €50 εκ. από ΑΗΚ και Cyta για έξυπνους μετρητές
Εργασίες σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου το προσεχές διάστημα
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές