Άργησε αλλά... βγαίνει εντός ημερών το τρίτο σχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα-Πόσοι επωφελήθηκαν

Στην τελική ευθεία για το πολυαναμενόμενο τρίτο και πιθανότατα τελευταίο σχέδιο χορηγιών για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχουν μπει στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο, σε επιχορηγημένη τιμή. Παρότι το σχέδιο θα ανακοινωνόταν εντός Δεκεμβρίου και οι αιτήσεις θα άρχιζαν μέσα στον Ιανουάριο, τελικά χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να διευθετηθούν ορισμένοι παράμετροι του και ως εκ τούτου το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει η παρουσίαση του από το Υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα συστήματα στα νέα οχήματα-Το ένα αυτοκίνητο ειδοποιεί το άλλο για να ελαττώσει

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο, το σχέδιο θα τεθεί ενώπιον των πολιτών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και θα μπορούν οι πολίτες να προχωρήσουν με τις αιτήσεις τους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο θα είναι ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα που ήταν συνολικού ύψους 17 εκατομμύρια ευρώ και όπως φαίνεται θα αποτελέσει και το τελευταίο στη σειρά, για επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στη βάση των προηγούμενων σχεδίων, το μέγιστο ποσό για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε περίπτωση που γινόταν απόσυρση παλιού οχήματος, ανερχόταν στις 10 χιλιάδες ευρώ για τα ιδιωτικά και στις 12 χιλιάδες για ταξί, ενώ για χορηγία αγοράς οχήματος χωρίς απόσυρση το ποσό ήταν το ίδιο για ιδιωτικά οχήματα, για ταξί στις 15 χιλιάδες, ενώ για λεωφορεία άγγιζε τις 40 χιλιάδες.

Τα ποσά, βάσει των εκτιμήσεων που γίνονται, θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, αλλά θα είναι ανοιχτού τέλους, έως ότου εξαντληθεί δηλαδή το ποσό. Στα προηγούμενα δύο σχέδια αφορούσαν συγκεκριμένο αριθμό χορηγιών, ο οποίος μόλις συπληρωνόταν έκλεινε το παράθυρο των αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Άλυτο σταυρόλεξο το κυκλοφοριακό-Η απροσπέλαστη πόλη, τα ανεφάρμοστα μέτρα και η έλλειψη υποδομών

Μοιάζει... άπιαστο όνειρο ο στόχος του 2030

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως φαίνεται, ο στόχος του 2030 για αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων που θα αγγίζουν τις 36 χιλιάδες, μοιάζει με άπιαστο όνειρο, αφού με τα πρώτα δύο σχέδια επωφελήθηκαν περίπου 1500 πρόσωπα για ηλεκτρικά και hybrid οχήματα, γύρω στους 500 μοτοσικλετιστές και 320 ποδηλατιστές. Μπορεί βέβαια ο αριθμός να αυξηθεί με το τρίτο σχέδιο, δεδομένου και του μεγαλύτερου ποσού που θα παραχωρηθεί, όμως είναι σίγουρο πως δεν θα πλησιάσει καν τον στόχο των 36 χιλιάδων οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο REPORTER, στην πρώτη προκύρηξη επωφελήθηκαν 453 πρόσωπα για παραγγελία αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, 376 άτομα για αυτοκίνητο χαμηλών ρύπων (plug-in hybrid), καθώς επίσης και 146 άτομα κατηγορίας μαθητευόμενων που αγόρασαν ηλεκτρικές μοτοσικλέτες. Επίσης, άλλα 186 άτομα απέκτησαν ηλεκτρικό ποδήλατο υποβοηθούμενης ποδηλάτησης.

Σε ότι αφορά στη δεύτερη προκήρυξη, οι παραγγελίες αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξήθηκαν και έφθασαν στις 479, ενώ μειώθηκαν αισθητά οι παραγγελίες για plug-in hybrid, που έπεσαν στις 171. Αντίθετα μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στις παραγγελίες ηλεκτρικών μοτοσικλετών, που άγγιξαν τις 328 και 141 για ηλεκτρικό ποδήλατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστιες λίστες αναμονής για άδειες οδήγησης στη Λεμεσό-Στο περίμενε μέχρι και έξι μήνες

Σημειώνεται πάντως, ότι μέχρι το 2030 υπάρχουν άλλα έξι γεμάτα έτη και ενδεχομένως και κάποιες άλλες ενέργειες, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε το κράτος να βρουν τους τρόπους για να βοηθήσουν τους πολίτες να αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα και επίσης να βοηθήσουν στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται πως από το 2027, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μειώσει τα οχήματα που εκπέμπουν θερμοκηπιακούς ρύπους, που στη χώρα μας φτάνει το μισό από το συνολικό που εκπέμπουμε. Ως εκ τούτου, αναμένονται αυξήσεις σε φόρους στα καύσιμα ώστε να αναγκαστούν οι πολίτες να στραφούν προς τα ηλεκτρικά οχήματα με στόχο να μειωθεί η παραγωγή ρύπων στο περίπου 25% της συνολικής εκπομπής.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος