Εν αναμονή αποφάσεων από Εισαγγελία επί της εισήγησης για οκτώ ποινικές διώξεις για το θανατηφόρο του 2012

Σε στάση αναμονής βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην πλέον πολύκροτη υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, η οποία εδώ και έντεκα χρόνια παραμένει στα ράφια των ανεξιχνίαστων, ωστόσο ήρθε ξανά στο προσκήνιο, με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονταν να δημιουργούν σκιές γύρω από τις ενέργειες της Αστυνομίας, η οποία αναγκάστηκε να διεξάγει εκ νέου έρευνες, όχι αυτοβούλως δεδομένου της σοβαρότητας των καταγγελιών, αλλά κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του θύματος.

Σημειώνεται, πως μετά τις αποκαλύψεις, η Αστυνομία μέσω των εκπροσώπων της, αλλά και του ίδιου του Αρχηγού, απέρριπτε τα όσα τις καταλογίζονταν, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ζητήθηκε και μελετήθηκε εν νέου ο φάκελος, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό σε ότι αφορά τις ενέργειες που είχαν γίνει. Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα ευρήματα της τετραμελούς ανακριτικής ομάδας που διορίστηκε για να διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό, Θεμιστό Αρναούτη, αφού πέραν του ότι καταγράφονται ελλείψεις και παραλήψεις, υπάρχει η εισήγηση για ποινική δίωξη οκτώ προσώπων, στη βάση της μαρτυρίας που συλλέχθηκε, εκ των οποίων οι επτά προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας και είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εμπλοκή στην διερεύνηση του θανατηφόρου, που στοίχησε τη ζωή στον 17χρονο Ανδρέα Λοΐζου.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, οι οποίες ήταν διευρυμένες και διερευνήθηκε κάθε ισχυρισμός και κάθε πτυχή της υπόθεσης, ενώ έγιναν ενέργειες που διαπιστώθηκε πως δεν έγιναν κατά τον ουσιώδη χρόνο, ο φάκελος της υπόθεσης με το μαρτυρικό υλικό, παραδόθηκε στην Νομική Υπηρεσία, αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, η μελέτη του φακέλου ανατέθηκε σε ανώτερη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία στη συνέχεια θα ετοιμάσει τις δικές της εισηγήσεις και θα ενημερώσει σχετικά τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν πως η ανώτερη λειτουργός που ανέλαβε την εξέταση του μαρτυρικού υλικού είναι η ίδια που είχε χειριστεί την υπόθεση και κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, αποστάλθηκε από τη Νομική Υπηρεσία επιστολή προς την πλευρά της οικογένειας, η οποία ενημερώθηκε πως δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Όπως αναφαίρετο στην επιστολή:

«Έχει μελετηθεί εκ νέου, τόσο η Έκθεση του Ανακριτή της υπόθεσης, όσο και το Πόρισμα της Θανατικής Ανάκρισης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με αριθμό 102/2012 και ημερομηνίας 31 Δεκεμβρίου 2015. Στην Έκθεση του Ανακριτή του Κλάδου Τροχαίας Λεμεσού αναφέρεται ως αιτία πρόκλησης του θανατηφόρου δυστυχήματος, όπως προκύπτει από τη μαρτυρία, περιλαμβανόμενης αυτής ανεξάρτητων μαρτύρων, η ενέργεια οδηγού αγνώστου οχήματος, να προσπεράσει τα δύο μοτοποδήλατα και να εισέλθει εν μέρει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ανακόπτοντας την πορεία του οχήματος που προκάλεσε το δυστύχημα. Παρ’ όλες όμως τις εξετάσεις που έγιναν, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του αγνώστου οδηγού και του οχήματος. Στο Πόρισμα της Θανατικής Ανάκρισης γίνεται αναφορά στο άγνωστο όχημα που κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και επίσης στο απόσπασμα που αναφέρετε στην επιστολή σας. Έχω την γνώμη ότι από το περιεχόμενο τόσο της Έκθεσης της Αστυνομίας, όσο και του Πορίσματος της Θανατικής Ανάκρισης, αλλά και στη βάση της συλλεχθείσας μαρτυρίας, δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί ποινική ευθύνη του οδηγού του οχήματος που συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινικές ευθύνες σε οκτώ πρόσωπα δείχνει η δεύτερη έρευνα για το θανατηφόρο του 2012-Το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Σημειώνεται πως τοπόρισμα του ο Θανατικός Ανακριτής καταλήγει πως ο θάνατος του 17χρονου επήλθε «συνεπεία κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, η οποία προκλήθηκε κατά τροχαίο δυστύχημα και πως υπάρχει υπόνοια για ευθύνη τρίτων προσώπων για την πρόκληση του δυστυχήματος που οδήγησε στον θάνατο». Αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, γίνεται αναφορά σε «άγνωστη οδηγό, η οποία οδηγούσε αγνώστων στοιχείων σαλούν όχημα», η οποία προσπέρασε τις δύο από τις τρεις μοτοσικλέτες και εισήλθε εν μέρει στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα οδηγός που ερχόταν εξ αντιθέτου να χάσει τον έλεγχο και στη συνέχεια να χτυπήσει με την μοτοσικλέτα του θύματος, ενώ σε ότι αφορά το αναζητούμενο όχημα, το Δικαστήριο αναφέρει πως επρόκειτο για «σαλούν convertible, ανοιχτού χρώματος, μάρκας Audi». Επίσης, αφήνει ανοιχτό παραθυράκι σε ότι αφορά τον 21χρονο οδηγό που παρέσυρε το θύμα, η πορεία του οποίο ανακόπηκε από το όχημα που διέφυγε.

Περί τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, αρμόδια πηγή από την Νομική Υπηρεσία, κληθείς να τοποθετηθεί ως το πού βρίσκονται οι εξετάσεις, ανέφερε πως η μελέτη του φακέλου της υπόθεσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει κατάληξη και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αυτές θα ανακοινωθούν. Χθες, 5 Φεβρουαρίου 2023, αρμόδια πηγή, ερωτηθείς εκ νέου για το πότε αναμένονται ανακοινώσεις, ανέφερε πως η μελέτη του φακέλου συνεχίζεται και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Ως εκ τούτου, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένονται οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίες μπορεί να είναι οι ίδιες ή και αντίθετες από αυτές που εισηγείται η Αστυνομία.

Σχετικές επιστολές για ενημέρωση, αποστάλθηκαν τόσο από την πλευρά της οικογένειας, όσο και από την πλευρά του συνεπιβάτη της μοτοσικλέτας του άτυχου Ανδρέα που είχε τραυματιστεί σοβαρά από το τροχαίο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία από τις πλευρές δεν έλαβε απάντηση και ως εκ τούτου αναμένουν τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, έπειτα από την οποία θα καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα. Πάντως, από την πλευρά τουλάχιστον του συνεπιβάτη του θύματος και ενδεχομένως και άλλων μαρτύρων που βρίσκονταν στη σκηνή, εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ, όπως επίσης και των ιδιωτικών διώξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανατηφόρο 2012: Οι φίλοι του Ανδρέα λύνουν τη σιωπή τους-«Τους λέγαμε ήταν Audi, μας έδειχναν SAAB και Mercedes»

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Υπέροχοι Άνθρωποι: H Χριστιάνα Παναγιώτου Μαυρή αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση (video)
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου