Τα μηνύματα που έστειλε, η ανησυχία που εισέπραξε και το καθοριστικό ταξίδι της Ολγκίν στην Άγκυρα
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 03 Φεβρουαρίου 2024
«Από Δευτέρα τα σπουδαία». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επταήμερης παρουσίας της Μαρίας Ανγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, που ολοκληρώνεται αύριο με την αναχώρηση της για την Άγκυρα. Η κα. Ολγκίν είχε την ευκαιρία, αυτό το επταήμερο, να συνομιλήσει, όχι μόνο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, την οποία έδειξε μέσα από τις δηλώσεις της, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις της με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, να υπολογίζει αρκετά.
Τα μηνύματα που έλαβε η κα. Ολγκίν από τους πολίτες, από πολιτικούς που είχαν εμπλακεί στο παρελθόν με το Κυπριακό, από οργανώσεις γυναικών με τις οποίες συναντήθηκε, ήταν μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης, γεγονός που την οδήγησε χθες να δηλώσει, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως νιώθει ενθαρρυμένη από τα όσα άκουσε όλες τις προηγούμενες ημέρες κατά την παραμονή της στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενθαρρυμένη με όσα άκουσε από την κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο, ετοιμάζει βαλίτσες για Άγκυρα η Ολγκίν
Μηνύματα πάντως, που δεν είναι άγνωστα σε όσους ζουν το Κυπριακό, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ειδικά μετά από το 2004. Η κα. Ολγκίν, το μήνυμα που φρόντισε να επαναλάβει όσες φορές της δόθηκε η ευκαιρία να απευθυνθεί στους πολίτες, τόνισε την ανάγκη για να ακούσει τα «θέλω» της κοινωνία των πολιτών. Αναφέρθηκε μάλιστα στη συμμετοχή της στην ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας, που επίσης ήταν ένα άλυτο πρόβλημα για μισό αιώνα, η οποία επιστεγάστηκε με αίσιο τέλος. Πήρε και έλαβε θετικά μηνύματα και πλέον έχοντας καταγεγραμμένες και τις θέσεις των δύο πλευρών σε πολιτικό επίπεδο, μεταβαίνει πρώτα στην Άγκυρα και ακολούθως στην Αθήνα.
Το μήνυμα που έλαβε η ίδια ήταν η έντονη ανησυχία που προκαλεί η μη λύση του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το Κυπριακό, δεν είναι περιθωριοποιημένο ζήτημα, ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία. Σχετικά με τη στάση του κατοχικού ηγέτη, η κα. Ολκγίν δεν αιφνιδιάστικε, αφού γνώριζε εκ των προτέρων, τις θέσεις του.
Το ταξίδι της κας. Ολγκίν στην Άγκυρα, αξιολογείται τόσο από την ίδια όσο κι από τη Λευκωσία ως εξαιρετικής σημασίας. Κι αυτό διότι, για πρώτη φορά, θα δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν οι πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, σε σχέση με το Κυπριακό, μακριά από τα λαϊκιστικά μηνύματα που κατά καιρούς έστελνε για να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο και ενδεχομένως τον Ερσίν Τατάρ.
Άλλωστε, είναι κατανοητό, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι ο Ερσίν Τατάρ, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο key player του Κυπριακού και πως αυτός που κινεί τα νήματα και μπορεί να παρασύρει τις εξελίξεις, είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε ξεκαθαρίσει, αν ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντήσει την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, ή αν η κα. Ολκγίν θα συναντήσει κάποιον εκ των συνεργατών του στην Άγκυρα.
Σε ότι αφορά την επίσκεψη της στην Αθήνα, πάντως, θεωρείται δεδομένη η συνάντησή της, τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Μετά την Άγκυρα και την Αθήνα, η κα. Ολγκίν αναμένεται ότι θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες, για ένα γύρο συναντήσεων με τους θεσμούς της ΕΕ, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Η επιστροφή της στην Κύπρο, τοποθετείται χρονικά εντός Μαρτίου. Όπως έκανε γνωστό, στους συνομιλητές της, στόχος της είναι να έρχεται κάθε μήνα στην Κύπρο για επτά με δέκα ημέρες, ώστε να έχει τη δυνατότητα της, να αναπτύξει τον διάλογο που εγκαινίασε με την κοινωνία των πολιτών.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, σήμερα η κα. Ολγκίν θα μεταβει στη Λεμεσό, όπου θα συναντήσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της Κολομβιανής διπλωμάτη. Άλλωστε η κα. Ολγκίν συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις και με τους πρώην διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Οζίλ Ναμί και Ανδρέα Μαυρογιάννη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει ξανά τους ηγέτες για τα πρώτα συμπεράσματα η Ολγκίν-Κλειδί το ταξίδι στην Άγκυρα