Βλέπει ξανά τους ηγέτες για τα πρώτα συμπεράσματα η Ολγκίν-Κλειδί το ταξίδι στην Άγκυρα

Έναν νέο γύρο επαφών, σαφώς πιο ενδιαφέροντα από τον πρώτο, αναμένεται να έχει σήμερα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία μετά από 72 ώρες, που μεσολάβησαν, θα ανηφορίσει εκ νέου στον λόγο του Προεδρικού, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τη μια και δεκαπέντε το μεσημέρι, η κα. Ολγκίν, αναμένεται να προχωρήσει σε μια πρώτη δική της ανάλυση για τα όσα είδε και άκουσε στο διάστημα που μεσολάβησε. Έχοντας καταγεγραμμένες τις θέσεις και του κατοχικού ηγέτη, αλλά και όλων όσων συνάντησε το τελευταίο τριήμερο, έχει σαφώς μια πρώτη εικόνα και σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να ζήτησε τις νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισε νέο ραντεβού με τον Πρόεδρο η Ολγκίν-Συναντάται την Τρίτη με τον Μητσοτάκη

Το συμπέρασμα που προκύπτει, από τον τρόπο που η Κολομβιανή διπλωμάτης, προσεγγίζει την αποστολή που της χρεώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, με ιδιαίτερη δυναμική και διάθεση, αυτή της η προσπάθεια να οδηγήσει κάπου. Άλλωστε στους πολιτικούς κύκλους, έγιναν και οι πρώτες συγκρίσεις, με την προκάτοχό της, θεωρητικά, την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία δεν έχανε ούτε λεπτό παραπάνω στην Κύπρο και αμέσως, μετά τις συναντήσεις τους με τους ηγέτες, έπαιρνε το αεροπλάνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, έχει ενδιαφέρον να φανεί ο τρόπος με τον οποίο η κα. Ολγκίν προσεγγίζει την ρητορική του Ερσίν Τατάρ. Ο κατοχικός ηγέτης, ήδη της ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις του και πως χωρίς αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η επικείμενη επίσκεψη της Κολομβιανής διπλωμάτη, στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την πάγια στήριξη της Αθήνας στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Γεραπετρίτης σε συνάντηση με την Ολγκίν

Ήδη έγινε γνωστό, ότι την ερχόμενη Τρίτη, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, άλλωστε είναι και ο άνθρωπος που κρατά τα κλειδια που ξεκλειδώνουν την πόρτα των συνομιλιών. Εκεί, λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς, με τους πιο αισιόδοξους να επενδύουν στην πιο ήπια και προσεκτική ρητορική του Τούρκου Προέδρου τους τελευταίους μήνες, που ερμηνεύουν ως αλλαγή στάσης και στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε χθες την ευχή, όπως η κα. Ολγκίν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, να βρει την ίδια ανταπόκριση και στην Άγκυρα και να τη δεχθεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα, που αν συμβεί, θα καταδεικνύει και το ενδιαφέρον του Ταγίπ Ερντογάν για τη νέα προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντησε τους διαπραγματευτές η Ολγκίν-Ενημερώθηκε για τις Τεχνικές Επιτροπές και το Κυπριακό

Πάντως από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το μήνυμα που δίδεται ενόψει της επίσκεψης της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, είναι πως σε αυτή θα υπογραμμίστει ότι η όποια λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Άλλωστε το μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς την κα. Ολγκίν είναι πως υπάρχει ένα σημαντικό κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και ξεκινώντας από εκεί να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, θέση πάντως, που σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιμένει πως .για να καταστεί δυνατό να υπάρξει κοινό έδαφος πρέπει να υπάρχει «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Επιπλέον ο Τατάρ επανέλαβε και στην κα. Ολγκίν ότι αποδείχθηκαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν για χρόνια με στόχο την εξεύρεση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τον πλούτο και τη διοίκηση του νησιού.

Σημειώνεται ότι η κα. Ολγκίν μετά από τα ταξίδια στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει κύκλο επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει γίνει γνωστό, αν στο πρόγραμμα της, θα μπει και ένα ταξίδι στο Λονδίνο. Ακολούθως, αναμένεται να μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα ετοιμάσει τις αναφορές της προς τον Γενικό Γραμματέα, ενώ το επόμενο ταξίδι της στην Κύπρο, τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: K. Λετυμπιώτης: Αν υπάρχει η ίδια βούληση από T/κ πλευρά σύντομα συνομιλίες

Δειτε Επισης

Εντός Μαΐου τα πρώτα αποτέλεσμα της μελέτης για Great Sea Interconnector
Ηγέτης Χεζμπολάχ: Να ανοίξει ο δρόμος σε οποιοδήποτε Σύρο θέλει να μεταβεί από το Λίβανο στην Κύπρο
Με νικητές και ηττημένους οι διπλές εκλογές-Πώς ορίζεται η αποτυχία για κάθε κόμμα
Κόλλησε στο βούρκο των απαιτήσεων του Τατάρ το Κυπριακό-Έδωσε το στίγμα των προθέσεών της η Ολγκίν
Ευχαριστίες από την Καναδή ΥΠΕΞ για την ηγετική θέση της Κύπρου στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αννίτα: Ο Νίκος Τορναρίτης γνωρίζει τις προοπτικές και τη δυναμική της Λευκωσίας και ξέρει τα προβλήματα
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Βλέπει τον Γεραπετρίτη στην Αθήνα η Ολγκίν
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»