Το ντόμινο ασύγγνωστών λαθών στην υπόθεση Θανάση Νικολάου
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 28 Φεβρουαρίου 2024
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, συνεχίζεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου. Μια διαδικασία η οποία για μια ακόμη φορά, συγκεντρώνει τα βλέμματα για μια σειρά από λόγους, που έχουν να κάνουν με την ασύγγνωστη ολιγωρία των αρχών, σε όλα τα στάδια της έρευνας από το 2006, να διερευνήσουν και να καταλήξουν στους πραγματικούς λόγους και αίτιους του θανάτου του άτυχου Εθνοφρουρού.
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, ο οποίος έδωσε μια συνολική εικόνα, των όσων περιλαμβάνονται στο πόρισμα που ετοίμασε με τον Αντώνη Αλεξόπουλο, στο οποίο καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, ήταν εγκληματική ενέργεια.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Σάββα Μάτσα, πως, «στα 37 χρόνια που υπηρέτησα στη Νομική Υπηρεσία, δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού», καθώς και η αναφορά του πως, «με αυτές τις σοβαρές παραλείψεις, η δημιουργία εντονότερης και στη συνέχεια πολύ πιο έντονης υποψίας, ότι σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο Μάτσας-«Του έβαζαν φωτιές στα πόδια ενώ κοιμόταν... Αμελέστερη διερεύνηση, ύποπτη για συγκάλυψη»
Τα λάθη Σταυριανού
Επιπλέον ο βετεράνος νομικός, ανέλυσε ενώπιον του Δικαστηρίου, τα σφάλματα, τόσο του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, όσο και της Αστυνομίας, στα πρώτα στάδια της διερεύνησης της υπόθεσης, όπου ουσιαστικά, λειτούργησαν σαν ντόμινο, που οδήγησαν την όλη υπόθεση, 18 χρόνια μετά, να παραμένει ανεξιχνίαστη, ύστερα από τρεις θανατικής ανακρίσεις και διάφορες έρευνες της Αστυνομίας, που δεν οδήγησαν πουθενά.
Σε ότι αφορά τον Πανίκκο Σταυριανό, ο Σάββας Μάτσας εξήγησε:
- Ο πρώτος γιατρός που διαπίστωσε τον θάνατο του ήταν ο γιατρός Ανδρέας Κουρέας που περνούσε από τη γέφυρα της Άλασσας στις 5 και 30. Στην κατάθεση του είπε πως το άψυχο σώμα του Θανάση, ήταν παγωμένο, βρεγμένο και γεμάτο άμμο στα ρούχα, το στόμα και τα μαλλιά του. Ο Πανίκκος Σταυριανός πήγε μια ώρα αργότερα και είπε πως το σώμα του Θανάση ήταν ζεστό
- Ο Πανίκος Σταυριανός δεν μετέφερε μαζί του, ούτε καν ένα θερμόμετρο, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, για να θερμομετρήσει το σώμα του Θανάση Νικολάου. Συνεπώς προκύπτει το ερώτημα, πώς στις πέντε και τριάντα ήταν παγωμένος και στις έξι και τριάντα ζεστός;
- Γενικότερα ο ιατροδικαστής Σταυριανός, δεν πήρε μαζί του κανένα εξοπλισμό. Ούτε το ειδικό θερμόμετρο, αλλά ούτε έλαβε υπόψη του, τις πτωματικές υποστάσεις, την ακαμψία, το υγρό στα μάτια για να καθορίσει την ώρα θανάτου.
- Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών που ήταν στη σκηνή, μέσα σε δέκα-δεκαπέντε λεπτά, είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία, αποκλείοντας την εγκληματική ενέργεια.. Αυτο του το αυθαίρετο συμπέρασμα, λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη, ενός ντόμινο λαθών και παραλείψεων, από όλους τους εμπλεκόμενους, που στην πορεία επιχείρησαν να τα καλύψουν, με απόκρυψη στοιχείων και ψέματα.
- Επιπλέον δεν έδωσε οδηγίες να ληφθεί γενετικό υλικό από τα νύχια του, αλλά ούτε από το αυτοκίνητο του, τουλάχιστον στο εσωτερικό.
- Την επόμενη μέρα που έκανε νεκροψία, αποφάσισε πολύ πρόεχερια, παραβλέποντας τους μώλωπες και πως δεν είχε εξωτερικό τραύμα, ότι πρόκειται για αυτοκτονία.
- Επιπλέον, ενώ στην έκθεση του κάνει περιγραφές αρκετών καταγμάτων και ρίξεις ζωτικών οργάνων, δεν έβγαλε καμιά ακτινογραφία, κάτι που επιβαλλόταν.
- Επιπλέον, στην ιατροδικαστική έκθεση που ετοίμασε λίγους μήνες μετά τον θάνατο, αναφέρεται σε οστά που είχαν κατάγματα. Ωστόσο μετά την εκταφή διαπιστώθηκε πως οστά που έγραψε πως είχαν κατάγματα ήταν άθικτα και άλλα που δεν έγραψε, τελικά είχαν. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μάτσα είναι αδιαμφισβήτητο, διότι ήταν και ο ίδιος παρόντας ως παρατηρητής, στη διαδικασία της εκταφής.
- Άλλο ένα σφάλμα του Πανίκου Σταυριανού, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, είναι πως το στομαχικό περιεχόμενο του Θανάση, ενώ το έστειλε στο κρατικό χημείο, δεν ζήτησε να εξεταστεί, όπως θα έπρεπε σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα δεν το σφράγισε, με αποτέλεσμα αυτο να επιμολυνθεί και οποιαδήποτε εξέταση από εκεί και πέραν, να αμφισβητείται.
- Επιπλέον, συνέκρινε τις εκθέσεις Ματσάκη του 2012 και Σταυριανού, εξηγόντας πως ο κ. Ματσάκης, αναφέρει πως το διάστημα τεσσάρων ωρών, που έδωσε ο Πανίκκος Σταυριανός, ως υπολογισμό της ώρας θανάτου, είναι παραπλανητικός.
- Επιπλέον, ο Πανίκκος Σταυριανός, απέτυχε να εντοπίσει αίμα του θανόντα σε απόσταση τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να τα βρει μετά από μέρες η μητέρα του.
- Σε σχέση με τα συμπεράσματα του Πανίκκου Σταυριανού, για άμμο στο στόμα του Θανάση Νικολάου και την εξήγηση που έδωσε, ότι ήταν επειδή έτρεχε νερό στο ποτάμι, και από τον πάνω θόλο της κεφαλής, πήγε η άμμος στο στόμα του άτυχου εθνοφρουρού, ο Σάββας Μάτσας, ανέφερε πως σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτων και το ρυθμόμετρο που υπάρχει σε κάθε ποτάμι, εκείνη την ημέρα, δεν έτρεχε νερό από το ποτάμι.
- Σε σχέση με τα αντικείμενα που υπάρχουν κοντά στο Θανάση, το πρώτο σημείο, είναι πως αν όντως υπήρχε νερό, ικανό να μπει από το θόλο του κεφαλιού στα αυτιά, τη μύτη και το στόμα, τότε θα ήταν ικανό να μετακινήσει και το πορτοφόλι, αλλά πολύ περισσότερο τα γυαλιά που ήταν ελαφρά, πιο μακριά του.
- Ακόμη ο Σταυριανός, στην πρώτη θανατική ανάκριση ανέφερε πως η πτώση έγινε με τον δεξί ώμο και το πρόσωπο, κάτι που δεν αποδεικνύεται επιστημονικά, διότι αν συνέβαινε αυτό, θα είχε κάταγμα στον τράχηλό και άλλα συνθετικά κατάγματα, τα οποία δεν υπάρχουν.
- Επιπλέον ο Σάββας Μάτσας, έκανε αναφορά στην έκθεση Ματσάκη που αναφέρει πως αν ο Θανάσης έπεφτε από τα 30 μέτρα, ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος, κάτι που δεν έγινε σύμφωνα με το Σταυριανό, που στις αιτίες θανάτου, κάνει λόγο σε εγκεφαλικό οίδημα, που χρειάζεται χρόνος για να συμβεί και να επέλθει ο θάνατος.
- Ένα άλλο στοιχείο που αποδημεί το σενάριο της πτώσης, είναι το γεγονός, ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στο Θανάση, όπως τα γυαλιά και το πορτοφόλι του, ήταν άθικτα, ενώ το ρολόι που βρέθηκε κάτω από την πλάτη του, είχε σπασμένο το κολανάκι. Το ερώτημα είναι πώς και τα γυαλιά δεν είχαν έστω μια γρατζουνιά, αφού έπεσαν από τα 30 μέτρα, ενώ πώς κόπηκε το κολανακι του ρολογιού και πώς αυτό βρέθηκε κάτω από το σώμα του άτυχου Θανάση…
Οι παραλείψεις της Αστυνομίας
- Γιατί όμως τα λάθη εκείνων των ημερών λειτούργησαν ως ντόμινο. Διότι όταν οι αστυνομικοί, άκουσαν στα πρώτα δέκα δεκαπέντε λεπτά, τον Πανίκο Σταυριανό, να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι αυτοκτονία και να αποκλείει την εγκληματική ενέργεια, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού, σε συνεννόηση με τον υπευθυνο του ΤΑΕ, υποβάθμισαν το περιστατικό, σε μικροπαράβαση.
- Συνεπώς, σε χρόνο μηδέν, εγκατέλειψαν τη σκηνή και άφησαν τη διερεύνηση στον αστυνομικό σταθμό Λάνειας και σε έναν άπειρο απλό αστυνομικό, ο οποίος δικαιολογημένα ή μη έκανε σοβαρά λάθη, σύμφωνα με τον Σάββα Μάτσα. Ποια λάθη έκαναν οι Αστυνομικοί:
- Δεν τους έδωσε οδηγίες ο Σταυριανός να πάρουν γενετικό υλικό και δεν το έκαναν, ενώ έπρεπε να το κάνουν.
- Δεν πήραν DNA από το εξωτερικό του αυτοκινήτου, γιατί όπως είπαν, έβρεξε εκείνη την μέρα. Και ούτε από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, γιατί δήθεν ζήτησε το αυτοκίνητο η μητέρα, κάτι που ακόμα κι αν έγινε, αν δηλαδή η κα. Αντριάνα ζητούσε την επόμενη ημέρα το αυτοκίνητο, θα έπρεπε να αρνηθούν.
Από εκεί και πέρα, ακολούθησαν διάφορα στάδια διερεύνησης, τα οποία δεν οδήγησαν πουθενά, ή καλύτερα οδήγησαν στην καταδίκη της Κύπρου στο ΕΔΑΔ, όπου κρίθηκε ανεπαρκής η έρευνα που διενεργήθηκε για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις στην οικογένεια.
Κατέθεσαν το πόρισμα, αλλά όχι όλα τα παραρτήματα
Σημειώνεται πως η χθεσινή ακροαματική διαδικασία, διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση Μάτσα, διότι σε δύο περιπτώσεις, η θανατική ανακρίτρια διαπίστωσε πως η Νομική Υπηρεσία, κατέθεσε το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, αλλά δεν κατέθεσε τα 37 παραρτήματα που θα έπρεπε να επισυνάπτονται.
Μάλιστα διέκοψε για λίγο τη διαδικασία, έτσι ώστε να εξακριβώσει, ποια αρχεία, από τα παραρτήματα του πορίσματος των ποινικών ανακριτών, βρίσκονται ενώπιον της ως τεκμήρια, μέσα από άλλους φακέλους και ποια δεν κατατέθηκαν καν. Μέσα από την έρευνα που διεξήγαγε η Δικαστής, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον εννέα αρχεία, δεν κατατέθηκαν από την Εισαγγελία, στον φάκελο της υπόθεσης που βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Η θανατική ανακρίτρια σε έντονο ύφος, υπέδειξε προς τη εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, πως κατέθεσε την έκθεση αποσπασματικά. « Δεν μπορώ να κάνω τον αστυνομικό και να κάνω αστυνομική διερεύνηση αν λείπει κάποιο έγγραφο», ανέφερε.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αναμένεται να συνεχισθεί η κατάθεση της μαρτυρίας του Σάββα Μάτσα και ακολούθως να γίνει η αντεξέταση του από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα.
Δεν καταθέτει η Ανδριάνα Νικολάου
Σε μια άλλη εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο αποδέχθηκε να κατατεθεί και η μαρτυρία της μητέρας του Θανάση Νικολάου, Ανδριάνας, τελικά, η οικογένεια αποφάσισε αυτό να μη γίνει. Συνεπώς, μετά κι από την ολοκλήρωση των καταθέσεων από τους μάρτυρες, η θανατική ανακρίτρια, αναμένεται να δώσει νέα ημερομηνία για τις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών και ακολούθως θα εκδώσει την απόφαση της, στους οποίους θα αναφέρει την κατάληξη του Δικαστηρίου, ως προς τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όχι Δικαστηρίου για να κατατεθεί η κατάθεση του προσώπου που ενέπλεξε άλλο πρόσωπο στην υπόθεση του Θανάση