«Παρεξήγηση» η απάντηση ΥΠΑΝ για τις αντιδράσεις για Προδημοτική-«Ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα»

Σε παρεξήγηση αποδίδει την κατάσταση που έχει προκληθεί, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε πως με τη νέα συνάντηση του θέματος, ξεκαθαρίστηκαν κάποια ζητήματα, ενώ σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, ανέφερε πως έγινε αδικαιολόγητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν επιδότηση διδάκτρων των παιδιών τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Έδωσαν υπόμνημα στην Επ. Παιδείας (pics)

Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία συζητήθηκε εκ νέου το νομοσχέδιο για την Προδημοτική, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο σχετικά με το πρόγραμμα. Η πρόταση έχει έρθει στη Βουλή πριν δύο χρόνια, δεν είχε ψηφιστεί και στην ίδια πρόταση συνεχίζουμε. Αντί να μπαίνουν στο σχολείο από 4 ετών και 8 μηνών σταδιακά θα μπορούμε να δεχόμαστε τα παιδιά από 4 ετών».

Η κα. Μιχαηλίδου υπέδειξε πως «με τη σημερινή συζήτηση ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα που δεν ήταν ξεκάθαρα, γι’ αυτό είχαμε και τη σημερινή διαμαρτυρία, που ήταν αδικαιολόγητα. Στηρίζουμε την ιδιωτική εκπαίδευση και επιδιώκουμε τη συνύπαρξη της ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες. Αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε κοινά προγράμματα, δράσεις, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών κλπ».

232

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν εγερθεί, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «επί της ουσίας του προγράμματος, τα αιτήματα αφορούσαν στο πρόγραμμα που τρέχει από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για στήριξη γονιών που παίρνουν τα παιδιά τους στον ιδιωτικό τομέα και ζητήθηκε να ξεκινά πιο γρήγορα και θα το μελετήσουμε αυτό. Ανοίγουμε διάλογο με την ιδιωτική εκπαίδευση γενικότερα, για να δούμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, που δεν εμπίπτει μόνο σε αυτό το πρόγραμμα. Μετά από τη σημερινή συνάντηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην Ολομέλεια και τα οφέλη για τα παιδιά να φοιτούν στο σχολείο πιο νωρίς θα τα έχουν και τα παιδιά μας όπως τα έχουν όλα τα παιδιά στην Ευρώπη».

Η κα. Μιχαηλίδου θέλησε, παράλληλα, να ξεκαθαρίσει την εικόνα γύρω από τον όρο υποχρεωτική. «Πολλές φορές παρεξηγείται ο όρος υποχρεωτική. Υποχρεωτική δεν είναι δημόσια εκπαίδευση, είναι είτε στο δημόσιο, είτε στο ιδιωτικό. Σε όποιο τομέα επιλέξει ο γονιός. Θεωρούμε ότι έχουν αρθεί κάποιες παρεξηγήσεις και είμαστε στη διάθεσή τους. Εμείς βρήκαμε έτοιμο το σχέδιο και πιεζόμαστε να το ολοκληρώσουμε, για να μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Τους θέλουμε κοντά μας, επειδή είναι βασικοί εταίροι».

Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει διετή φοίτηση πριν από την εισαγωγή στη δημοτική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι, παρά την προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πρόσθεσε ότι το κράτος διασφαλίζει την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι ήδη έχει αποφασιστεί η χορηγία φοίτησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. 

Το Πρόγραμμα για μείωση της ηλικίας στην υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στην προδημοτική εκπαίδευση έχει μπει με συγκεκριμένα ορόσημα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, υποδεικνύοντας ότι τώρα πρέπει να ψηφιστεί. «Είμαστε θετικοί στην έναρξη του προγράμματος το 2024 υπό κάποιους όρους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε τον διάλογο με την ιδιωτική εκπαίδευση». 

Καταλήγοντας, η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα στο Λύκειο θα έχουμε αν έχουμε δυνατή προσχολική εκπαίδευση. Ένα κόστος του προγράμματος θα πάει στις επιμορφώσεις, στο υλικό και το κόστος συμπληρώνεται από εθνικούς πόρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από τη Βουλή με άσπρα μπαλόνια οι νηπιαγωγοί-«Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας»

Δύο διαφορετικά σχέδια

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, διευκρίνισε ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά σχέδια. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως είπε, τρέχει από το 2022 το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συγχρηματοδοτούμενου Σχεδίου «Θάλεια». Μέσω του σχεδίου, όπως είπε, επιδοτούνται τα δίδακτρα των παιδιών μέχρι και 80%. «Οι δικαιούχοι, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη τον περασμένο Ιούνιο, έχουν αυξηθεί ώστε να περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου», πρόσθεσε. 

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε η κ. Ευαγγέλου, φοιτούν περίπου 10.500 παιδιά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και μερικά κοινοτικά με επιδότηση μέσω του σχεδίου, σημειώνοντας ότι οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. 

Το σχέδιο που αφορά στη μείωση της ηλικίας για την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στην προδημοτική εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την προθυμία του Υφυπουργείου να παράσχει την εμπειρογνωμοσύνη του και την τεχνογνωσία του λόγω της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών. 

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε η κ. Ευαγγέλου, το Υφυπουργείο συμμετέχει επικουρικά από τη σχολική χρονιά 2025-26, καλύπτοντας το κόστος των διδάκτρων των ιδιωτικών νηπιαγωγείων μέχρι την ηλικία των 4 ετών και 5 μηνών. «Το Υφυπουργείο θα συμμετάσχει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Παιδείας. Ήδη μελετάμε τρόπους ενίσχυσης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων», σημείωσε. 

Όπως είπε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και του Γραφείου της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ενώ εντός Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τους προαναφερθέντες και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων.  

300.width-800

«Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας»

Σημειώνεται πως το πρωί είχαν μαζευτεί έξω από το Κοινοβούλιο οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που προωθείται, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών θα στερήσει τη δυνατότητα των ιδιωτικών σταθμών να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά άνω των 4 ετών..

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από τη Βουλή, κρατώντας άσπρα μπαλόνια και πλακάτ με συνθήματα, όπως «Όχι στο κλείσιμο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων» και «Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας» ενώ σε υπόμνημα που προετοίμασε για την Επιτροπή Παιδείας, ο ΣΙΠΕΚ ζητά τη διασφάλιση του δικαιώματος λειτουργίας των ιδιωτικών βρεφοκομικών-παιδοκομικών σταθμών για προσφορά των υπηρεσιών τους σε παιδιά ηλικιών 4 ετών και 8 μηνών όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος εισηγείται την εκπόνηση σχεδίου επιδότησης διδάκτρων των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ή επέκταση του υφιστάμενου, κατά τρόπο που θα μπορεί να καταστεί δυνατή η επιδότηση της φοίτησης παιδιών άνω των 4 ετών, μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, είτε μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή/και μέσω κρατικής στήριξης.

400.width-800

Δηλώσεις βουλευτών και εμπλεκομένων

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι η Επιτροπή απέδειξε ότι, όταν ο κοινοβουλευτισμός λειτουργεί σωστά, αποδίδει. 

«Δώσαμε λύσεις με την πολύ σημαντική παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας, την οποία ευχαριστούμε πολύ. Βρήκαμε τη χρυσή τομή ώστε να ξεκινήσει ένα σπουδαίο έργο για τα δημόσια σχολεία αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία», συνέχισε. «Η Επιτροπή μας λειτουργεί με γνώμονα την παιδεία και όχι τα κόμματά μας», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, υπενθύμισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο το έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση και χαιρέτισε την επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στα 4 χρόνια. 

«Το δημόσιο σχολείο είναι η ραχοκοκαλιά, αλλά είναι σημαντική και η ιδιωτική εκπαίδευση», ανέφερε. Το 2028 θα υπάρξει αξιολόγηση, οπότε μπορούμε να δούμε πώς θα πάει το πρόγραμμα, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, σημείωσε ότι ουδείς πρέπει να είναι εναντίον της επέκτασης της προδημοτικής εκπαίδευσης. Όπως είπε, «οφείλει το κράτος μέσω των δημόσιων νηπιαγωγείων να δίνει το δικαίωμα φοίτησης σε όλους, αλλά δεν είναι ανάγκη να σκοτώνουμε τον ιδιωτικό τομέα». 

«Πώς θα επιβιώσουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία όταν τελειώσει η επιδότηση το 2031;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να συζητήσει με τον ιδιωτικό τομέα για τεχνικά θέματα και θέματα επιδότησης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι «είναι σημαντικό να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο, αλλά το κράτος οφείλει να στηρίξει και τον ιδιωτικό τομέα». Ακόμη, κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να διαβουλευθεί με το Υφυπουργείο Πρόνοιας και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία για τη δυνατότητα αξιοποίησης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων μέσα από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. 

Το ΥΠΑΝ πρέπει να συγκρίνει το κόστος από τον προγραμματισμό ενίσχυσης των δημόσιων σχολείων σε σχέση και με την εμπλοκή των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, είπε ο κ. Κάρουλλας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επιλογής των γονέων. «Αναμένουμε τη γραπτή δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα επιδότησης από 4 έως 5 έτη από τη σχολική χρονιά 2024-25», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ζήτησε να πληροφορηθεί τα αιτήματα και τις θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ). Ακόμη, έκανε λόγο για «μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα αποφέρει παιδαγωγικά οφέλη», διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν. 

Πρέπει η Κυβέρνηση να δει το θέμα των πολεοδομικών αδειών των νηπιαγωγείων, υπέδειξε. «Θέλουμε το σχέδιο να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε χαρά διότι, όπως είπε, «με δική μας παρέμβαση χαράχτηκε ο δρόμος που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια και με τον οποίο δεν βλέπω να διαφωνεί ο οποιοσδήποτε». 

«Τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους, το κράτος θα προσφέρει δημόσια δωρεάν παιδεία για όσους θέλουν και όσοι προτιμήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση θα έχουν αυτήν την επιλογή», τόνισε. «Με τη σημερινή συζήτηση τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει», κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ρώτησε τον εκπρόσωπο του Υφυπουργείου Πρόνοιας, Φάνο Κουρουφέξη, για το ποσό που δόθηκε για την επιχορήγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε χαρά γιατί η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης πήρε σάρκα και οστά, κάνοντας λόγο για ένα «ισορροπημένο νομοσχέδιο». Η Υπουργός υιοθέτησε θέσεις και προτάσεις μας, ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια. 

«Υπάρχει περίοδος που θα δώσει στο κράτος τη δυνατότητα επέκτασης από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για κάλυψη των διδάκτρων» σημείωσε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι θα γίνει σοβαρή επέκταση από το κράτος για δημιουργία δομών στα δημόσια νηπιαγωγεία. 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθή η επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο 4ο έτος. «Η ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης πρέπει να είναι το δημόσιο σχολείο», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και με την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία προσφέρει πολλά, όπως είπε. 

Ακόμη, ο κ. Τρυφωνίδης ζήτησε την επέκταση της φύλαξης των παιδιών μέχρι το απόγευμα στο Ολοήμερο Σχολείο, με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, να απαντά ότι δρομολογείται η επέκταση του Ολοήμερου από το 2024.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Τρυφωνίδης έκανε λόγο για την «τεράστια εκπαιδευτική αξία της μεγάλης μεταρρύθμισης που φέρνει η ΥΠΑΝ και η Κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι έχει αξία η πρόληψη σοβαρών θεμάτων όπως του αναλφαβητισμού. 

Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι επετεύχθη ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα των ιδιωτικών σταθμών προσχολικής εκπαίδευσης έχουν ικανοποιηθεί σχεδόν στο 100%. «Θα παρακολουθήσουμε την πορεία των υλοποιήσεων για να μπει σε τροχιά η υλοποίηση της επέκτασης της προσχολικής εκπαίδευσης», ανέφερε καταληκτικά.

Ο Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΑΝ, είπε ότι, κατά τη σχολική χρονιά 2025-26, €7,5 εκατ. θα πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο Φάνος Κουρουφέξης, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πρόνοιας είπε ότι από το 2022 εφαρμόζεται το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών, προσθέτοντας ότι από το 2025 θα επιδοτούνται και τα παιδιά από 4 ετών χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. 

Εν συνεχεία, ο κ. Κουρουφέξης, επεσήμανε ότι, βάσει των στοιχείων του 2022, η Κύπρος είναι τελευταία στην Ευρώπη για το out of pocket κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είπε ακόμη ότι καταρτίζεται ολοκληρωμένη στρατηγική από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και το Υπουργείο Παιδείας μέχρι το 2024, βάσει σύστασης της ΕΕ, ως προς τι οφείλει να πράξει η Κύπρος για την παροχή ποιοτικής φροντίδας και εκπαίδευσης της προσχολικής ηλικίας. 

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, είπε ότι το Υφυπουργείο Πρόνοιας συμφωνεί με το Υπουργείο Παιδείας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, ανέφερε ότι δόθηκαν €12 εκατ. προς 7.500 παιδιά τη σχολική χρονιά 2022-23, ενώ με την επέκταση του σχεδίου θα δοθούν €6,2 εκατ. σε 10.500 παιδιά. 

Από την πλευρά του, ο Πολύβιος Πολυβίου, εκ μέρους του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), ανέφερε ότι ο ΣΙΠΕΚ δεν ήταν μέρος της διαβούλευσης του σχεδίου μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι στη διαβούλευση δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι στην Κύπρο υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ παιδοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων. 

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ο ΣΙΠΕΚ έχει 3 αιτήματα, που είναι η διασφάλιση ότι οι υφιστάμενοι παιδοκομικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν, η έναρξη του σχεδίου από το 2024 και η επέκταση της επιδότησης μέχρι το 5ο έτος του παιδιού.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Τώνια Σιαμπτάνη, ανέφερε ότι η Επίτροπος συμφωνεί με την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης και προβληματίζεται για τα παιδιά που για ειδικούς λόγους δεν θα φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία. «Πρέπει να γίνει αποτίμηση της μεταρρύθμισης στα δικαιώματα του παιδιού», πρόσθεσε.

Ο Απόστολος Σκουρουπάτης, εκ μέρους της ΠΟΕΔ, είπε ότι μπορούσε να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση σε 4 χρόνια. «Πυρήνας της μεταρρύθμισης είναι το δημόσιο νηπιαγωγείο, το οποίο πρέπει να στηριχθεί», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι