Ζητούν επιδότηση διδάκτρων των παιδιών τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Έδωσαν υπόμνημα στην Επ. Παιδείας (pics)

Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών θα στερήσει τη δυνατότητα των ιδιωτικών σταθμών να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά άνω των 4 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από τη Βουλή με άσπρα μπαλόνια οι νηπιαγωγοί-«Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας»

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από τη Βουλή, κρατώντας άσπρα μπαλόνια και πλακάτ με συνθήματα, όπως «Όχι στο κλείσιμο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων» και «Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας» ενώ σε υπόμνημα που προετοίμασε για την Επιτροπή Παιδείας, ο ΣΙΠΕΚ ζητά τη διασφάλιση του δικαιώματος λειτουργίας των ιδιωτικών βρεφοκομικών-παιδοκομικών σταθμών για προσφορά των υπηρεσιών τους σε παιδιά ηλικιών 4 ετών και 8 μηνών όπως ισχύει σήμερα.

300.width-800

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος εισηγείται την εκπόνηση σχεδίου επιδότησης διδάκτρων των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ή επέκταση του υφιστάμενου, κατά τρόπο που θα μπορεί να καταστεί δυνατή η επιδότηση της φοίτησης παιδιών άνω των 4 ετών, μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, είτε μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ή/και μέσω κρατικής στήριξης.

400.width-800

Τέλος, ο ΣΙΠΕΚ ζητά την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου επιδότησης από τη σχολική χρονιά 2024-2025 και όχι από το 2025-2026 ώστε να μειωθούν οι οικονομικές ζημίες σε βάρος των ιδιωτικών σταθμών.

428981242_1137170387312658_1300855170294023053.width-800

Απευθυνόμενος στην ομάδα των συγκεντρωμένων έξω από το κτίριο της Βουλής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η Βουλή αναγνωρίζει την αγωνία των νηπιαγωγών και των γονέων για το μέλλον των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενώπιον της επιτροπής νομοσχέδιο της Κυβέρνησης το οποίο, όπως είπε, έχει παρακατατεθεί με πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

222

Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ είχε στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια, ενώ αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε πάρει παρόμοια απόφαση.

«Χρειάζεται συνεργασία όλων των κομμάτων κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Παιδείας ούτως ώστε και να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο, αλλά και να μη θυματοποιηθεί ταυτόχρονα η ιδιωτική προδημοτική εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Κάρουλλας, συμπληρώνοντας πως θα τεθούν στη συζήτηση κάποιες νέες ιδέες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ως προς την αναγκαία επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ και επίσης μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι η Βουλή συμπαρατάσσεται με τους νηπιαγωγούς προς την κατεύθυνση ενός επιστημονικά ορθού νομοσχεδίου για προέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης με τη συμβολή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Προσέθεσε πως η επιτροπή γνωρίζει τις εισηγήσεις των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και ότι θα παροτρύνει την Υπουργό Παιδείας, η οποία, όπως είπε, φαίνεται ότι έχει καλές προθέσεις για την επίλυση του θέματος, να προωθήσει αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση.

Το θέμα είναι προς συζήτηση στην πρωινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, με τη συμμετοχή πέραν των εκπροσώπων του ΣΙΠΕΚ και της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου και άλλων αρμόδιων φορέων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»