«Δεν είναι με την ένταση της φωνής σας που θα βρούμε τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου»

Εισαγγελία με δυνατό και έντονο ύφος: {...} Δεν έχετε τα προσόντα... {...} Δεν μπορούσατε να γράψετε έκθεση και την αντιγράψατε {...}

Αντίδραση δικηγόρων και μάρτυρα...

Δικαστής: Παρακαλώ... Κ. Ξενοφώντος, είστε χρόνια στη Νομική Υπηρεσία, γνωρίζετε τις αρχές. Με σεβασμό να υποβάλλετε τις θέσεις σας.

****

Μάρτυρας: Δεν είμαι ιατροδικαστής

Εισαγγελία: {...} Μα εσείς κάνετε τον ιατροδικαστή εδώ... (ειρωνικό χαμόγελο)

Παρατήρηση από Δικαστήριο

****

Η Εισαγγελία, σε υψηλούς τόνους, υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με έγγραφο, το οποίο δεν κατατέθηκε ως τεκμήριο.

Εισαγγελία: Εγώ σας λέω... {...}

Δικαστής: Σας απάντησε και δεν κατατέθηκε ως τεκμήριο. Ήρθε ο κ. Αγαπητός, μπορούσε να το καταθέσει. {...}

Εισαγγελία προς μάρτυρα: Επειδή κάνετε τον ιατροδικαστή...

Δικαστής: Κ. Ξενοφώντος...

Εισαγγελία: Εντάξει, αποσύρω

Αντίδραση από πλευράς της μητέρας του Θανάση

Δικαστής: Ψυχραιμία κ. Ανδριάνα

κ. Ανδριάνα: Εσκοτώσαν μου τον...

Δικαστής: Χαμηλώστε τους τόνους κ. Ξενοφώντος. Θα με αναγκάσετε να διακόψω.

****

Η Εισαγγελία καλεί την μάρτυρα να δει φωτογραφίες από τα τεκμήρια και τις υποβάλλει ερωτήσεις, σε έντονο ύφος, σχετικά με το αν βλέπει τάφο, τα χώματα και τους κουβάδες. Η δικαστής βλέπει με φανερή δυσφορία στο πρόσωπο, την Εισαγγελία και στη συνέχεια αναγκάζετε να παρέμβει.

Εισαγγελία: {...} Πρέπει να αφαιρεθεί αρκετό χώμα... {...}

Δικαστής: Είναι ερωτήσεις τούτες κ. Ξενοφώντος στην μάρτυρα που ήρθε από Ελλάδα;

{...}

Εισαγγελία: {...} Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα χώματος; {...}

Δικαστής: Κ. Ξενοφώντος να πάμε στα σημαντικά...

Εισαγγελία: Μα είναι σημαντικά

Δικαστής: Είναι δυνατόν να περιγράφει μια φωτογραφία με το χώμα και τους κουβάδες; Μα είναι εμπειρογνώμονας.

Εισαγγελία: Βλέπετε ή όχι κρανίο; {...}

Δικαστής: Κ. Ξενοφώντος... Επικεντρωθείτε στις ερωτήσεις. Λοιπόν, τι είναι η ερώτηση εκτός του αν βλέπει τι απεικονίζεται στη φωτογραφία;

****

Δικαστής: Θα με αναγκάσετε να διακόψω... Δεν διεξάγεται με αυτό τον τρόπο η θανατική ανάκριση. Δεν είναι με την ένταση της φωνής σας (απευθυνόμενη στην Εισαγγελία) που θα βρούμε τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου.

****

Και κάπως έτσι, εξελισσόταν για περίπου πέντε ώρες, η ακροαματική διαδικασία στην θανατική ανάκριση για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Μια υπόθεση, που αποτελεί πληγή για ολόκληρο το σύστημα της Δικαιοσύνης και υπό κανονικές συνθήκες, όλες οι πλευρές θα έπρεπε να βρίσκονται σε κοινή συνισταμένη, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, έστω 18 χρόνια μετά.

Αντί αυτού, διεξάγεται μια διαδικασία, με τις δύο πλευρές, δηλαδή την οικογένεια και την Εισαγγελία, να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Από την μια, η οικογένεια, πέραν των δικών της εμπειρογνωμόνων, βασίζεται στο πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, που τόσα χρόνια μετά, αποφάσισαν στην βάση του μαρτυρικού υλικού που συνέλεξαν, πως πρόκειται για δολοφονία. Από την άλλη, η πλευρά της Εισαγγελίας, αμφισβητεί το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που η ίδια διόρισε και εμπιστεύτηκε, επιμένοντας στην εκδοχή πως πρόκειται για αυτοκτονία. Και στην μέση, η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία καλείται να εκδώσει νέο πόρισμα.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, τα όσα λέγονταν τόσο από πλευράς Εισαγγελίας όσο και από πλευράς της Δήμητρας Καραγιάννης, έρχονταν σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι, τη διαδικασία επισκίασαν οι φωνές, οι ειρωνείες, η επιθετική στάση της Εισαγγελίας που ήταν φανερό πως ήθελε να αποδημήσει τη μάρτυρα της οικογένειας, οι διαμαρτυρίες των συγγενών και οι παρεμβάσεις του Δικαστηρίου.

Με την έναρξη της αντεξέτασης της παθολογοανατόμου, Δήμητρας Καραγιάννη, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέβασε τους τόνους και ξεκίνησε με.... επίθεση. Οι ερωτήσεις της υποβάλλονταν σε έντονο ύφος, σε κάποιες περιπτώσεις γελούσε ειρωνικά προκαλώντας την μάρτυρα η οποία της απαντούσε με ειρωνεία, προέβη σε σχόλια που ξεπέρασε τις γραμμές αναγκάζοντας τη δικαστή να παρέμβει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι ενστάσεις να πέφτουν βροχή από τους δικηγόρους της οικογένειας, οι μπηχτές εκατέρωθεν να πηγαινοέρχονται, οι γονείς να ξεσπούν κατά της Εισαγγελίας λόγω της στάσης της και η δικαστής σε ρόλο... νηπιαγωγού, να επιχειρεί να διατηρήσει την τάξη. Να προβαίνει σε κατ΄ επανάληψη υποδείξεις, να εκφράζεται με δυσφορία, να επιχειρεί να διατηρήσει την υπομονή της και να ζητά από την Εισαγγελία να κατεβάσει τους τόνους.

Και σε όλο το εκρηκτικό κλίμα που επικρατούσε, που δυστυχώς αποτελεί παραδεκτό γεγονός πως δημιουργήθηκε από με το ύφος και τον τόνο της εκπροσώπου της Εισαγγελίας, η δικαστής μέσα σε μερικές λέξεις, έδειξε την ουσία της διαδικασίας. «Δεν είναι με την ένταση της φωνής σας (απευθυνόμενη στην Εισαγγελία) που θα βρούμε τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου», είπε η δικαστής, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως τα οποιαδήποτε παιχνίδια εντυπωσιασμού, από οποιοδήποτε, είναι περιττά, αφού στόχος όλων, θα έπρεπε να είναι η εξακρίβωση της αιτίας θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού.

Αποκαλύψεις με την έναρξη της διαδικασίας

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις, αντεγκλήσεις και ανατροπές. Η τελευταία ανατροπή, ήταν η αποκάλυψη που έγινε από τη δικηγόρο της οικογένειας του άτυχου Εθνοφρουρού, Λητώ Καριόλου, η οποία ζήτησε από το Δικαστήριο να κλητευθεί εκ νέου, ο αστυνομικός Μελής Αντωνίου, που ήταν ο επικεφαλής των νέων αστυνομικών ερευνών μετά το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, ώστε να καταθέσει σε σχέση με μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον των Αρχών, από πρόσωπο, το οποίο ισχυρίστηκε πως άλλο πρόσωπο, του είπε πως αυτός μαζί με άλλα πρόσωπα, χτύπησαν και σκότωσαν τον Θανάση.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, εξέφρασε την πρόθεση να μιλήσει στην Αστυνομία, ανακριτές της οποίας του έλαβαν κατάθεση περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024, κατά την οποία αναφέρθηκε στα όσα του είπε το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο και κατονόμασε. Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το εν λόγω πρόσωπο αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, στη βάση των όσων ισχυρίστηκε το δεύτερο πρόσωπο, ενώ για την κατάθεση του, ενημερώθηκε σχετικά και η Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατονομάστηκε στις Αρχές το πρόσωπο που ισχυρίστηκε εμπλοκή στην υπόθεση Θανάση-Πριν ενάμιση μήνα η κατάθεση

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει στη σημερινή διαδικασία ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, είναι γιατί ενώ η εν λόγω μαρτυρία βρίσκεται γραπτώς ενώπιον των Αρχών από τον περασμένο Ιανουάριο, δεν ενημερώθηκε το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου διεξάγεται η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης. Περαιτέρω, η πλευρά της οικογένειας του Θανάση, ζητά ενημέρωση ως προς το περιεχόμενο της κατάθεσης, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν για διερεύνηση των ισχυρισμών, για τους οποίες δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από την Εισαγγελία.

Μεταξύ άλλων, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η απόφαση της θανατικής ανακρίτριας, στην βάση των όσων θα κατατεθούν από τις δύο πλευρές, κατά πόσον θα κλητευθεί ο εν λόγω αστυνομικός, ώστε να ενημερώσει το Δικαστήριο για την εξέλιξη αλλά και τα όσα προέκυψαν.

Κατ' επανάληψη υποδείξεις

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν πολύωρη, με την δικαστή μάλιστα, Ντόρια Βαρωσιώτου, να προβαίνει σε υποδείξεις στην εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, την οποία υποχρέωσε να ολοκληρώσει την αντεξέταση της παθολογοανατόμου, Δήμητρας Καραγιάννη, αφού διήρκησε πέντε ώρες, ενώ όπως της υποδείχθηκε στην Ξένια Ξενοφώντος, επαναλάμβανε ερωτήσεις. Μάλιστα, η δικαστής της ανέφερε πως σε προηγούμενη διαδικασία της υπέδειξε πως οι ερωτήσεις της θα έπρεπε να ήταν συνοπτικές και επί της ουσίας, ενώ της τόνισε πως της είχε δοθεί ένας μήνας περιθώριο, προκειμένου να προετοιμαστεί.

Η Δήμητρα Καραγιάννη, η οποία είχε διοριστεί για να εξετάσει μαζί με τον Δρ. Αγαπητό το υοειδές οστό, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, «πέραν πάσης αμφιβολίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, επήλθε από στραγγαλισμό, θέση την οποία επανέλαβε και κατά τη χθεσινή διαδικασία.

Η αντεξέταση της από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τη θανατική ανακρίτρια, να παρεμβαίνει αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας, για να επαναφέρει την τάξη. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ειπώθηκαν βαριές κουβέντες, με την εκπρόσωπο της Εισαγγελίας να λέει στην μάρτυρα πως αντέγραψε την έκθεση της και πως ψεύδεται, με τη Δικαστή κ. Βαρωσιτου να παρεμβαίνει με αυστηρές υποδείξεις. «Είστε χρόνια στη Νομική Υπηρεσία, γνωρίζεται τις αρχές. Με σεβασμό υποβάλλεται τις θέσεις σας», ανέφερε η δικαστής στην εκπρόσωπο της Εισαγγελίας.

«Ντροπή»

Μάλιστα η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, σε άλλο σημείο των ερωτήσεων της, κατηγόρησε την κα. Καραγιάννη, πως ξεγέλασε την οικογένεια του θανόντα, λέγοντας της πως «λυπάμαι να παρατηρήσω πως ξεγελάσετε την οικογένεια του θανόντα και κάνατε αυτή την έκθεση για να πάρετε τις 9000 από τον φορολογούμενο πολίτη». Μάλιστα, το ύφος της κ. Ξενοφώντος ήταν έντονο, κάτι που προκάλεσε την οργή της μητέρας του Θανάση, η οποία της φώναξε «ντροπή», ενώ από την πλευρά της η κ. Καραγιάννη ανέφερε πως, «η επιστημονική μου πορεία, είναι τόσο φανερή που κανείς δεν μπορεί να τη λασπώσει. Το αν εγώ παραπλανώ την οικογένεια, θα το κρίνει το Δικαστήριο.

Η αντεξέταση της Δρ. Καραγιάννη, περιστράφηκε γύρω από ζητήματα, για το έλλειμα στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού, γιατί δεν εντοπίστηκαν κοκκία αιμοσιδηρίνης κατά την εξέταση των πλακιδίων από τους ιστούς του υοειδούς οστού και για την ανώμαλη επιφάνεια του υοειδούς οστού. Ζητήματα, δηλαδή, τεχνικής φύσεως για τα οποία έδωσε απαντήσεις η εμπειρογνώμονας, την ίδια ώρα, που παρέπεμψε την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, σε ιατροδικαστές, σε σχέση με ζητήματα που ερωτήθηκε και δεν αφορούσαν την δική της εμπλοκή στην υπόθεση.

Αυτό που υπέδειξε σε όλους τους τόνους η κα. Καραγιάννη, είναι πως τα στοιχεία που βρέθηκαν ενώπιον της 17 χρόνια μετά το θάνατο του Θανάση Νικολάου, ύστερα από την εκταφή που διατάχθηκε το 2021, είναι τέτοια που της επιτρέπουν να πει με βεβαιότητα, όπως είπε, πως πρόκειται για στραγγαλισμό και μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, από αριστερόχειρα. Κάτι που αμφισβητεί η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, που επιμένει στη θέση της πως πρόκειται για αυτοχειρία.

Πάντως, η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, ξεκαθάρισε πως δεν λαμβάνει υπόψη το πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου που καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, είναι δολοφονία, την ώρα που κάνει σημαία της τις θέσεις του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοχειρία. Σημειώνεται πως το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον κ. Σταυριανό, ενώ ήδη η πλευρά της οικογένειας, προανήγγειλε ιδιωτική ποινική σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται πως στη βάση αυτών των συμπερασμάτων του κ. Σταυριανού, η Κύπρος, κάθισε στο σκαμνί του ΕΔΑΔ και καταδικάστηκε για ελλιπείς έρευνες στην εν λόγω υπόθεση. Εξέλιξη που το 2021, άνοιξε τον δρόμο για την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου και ακολούθως για την τρίτη στη σειρά θανατική ανάκριση, που βρίσκεται στα τελικά στάδια.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ο ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας, ο οποίος καταθέτει ως μάρτυρας της οικογένειας. Ακολούθως, αναλόγως των αποφάσεων της θανατικής ανακρίτριας, θα ξεκαθαρίσει εάν θα αποδεχθεί τη μαρτυρία της ιατροδικαστού Ελπίδας Σπανουδάκη και της μητέρας του Θανάση Νικολάου, Ανδριάνας, η οποία αν και έλαβε πράσινο φως για να καταθέσει ως τελευταία μάρτυρας, λόγω προβλήματος με τη φωνή της, δεν είναι σε θέση να το πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στη θανατική ανάκριση του Θανάση-Πρόσωπο ομολόγησε σε άλλο την εμπλοκή του

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ