Επιβεβαιώνουν την απόπειρα αυτοκτονίας οι Φυλακές, αρνούνται τον ξυλοδαρμό-Άρχισε έρευνα η Επίτροπος Διοικήσεως

Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως και να παράσχει οποιεσδήποτε πληροφορίες της ζητηθεί για συμβάν που αφορά υπόδικο αναφέρει η Διεύθυνση των Φυλακών, με αφορμή την καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, αλλοδαπός υπόδικος παρουσίασε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και τάσεις αυτοκτονίας. Έγινε αμέσως αντιληπτός από δεσμοφύλακα, και επειδή ο υπόδικος δεν συνεργαζόταν και βρισκόταν εκτός ελέγχου, με τη συνδρομή άλλων δεσμοφυλάκων, αυτός μεταφέρθηκε στο Ιατρείο των Φυλακών, όπου και του παρασχέθηκαν οι Α’ Βοήθειες. Αυτός έφερε επιφανειακές εκδορές και στα δυο του χέρια, από αυτοτραυματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, προστίθεται, ότι, από την πρώτη στιγμή του δόθηκαν όλες οι ευκαιρίες να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του, τις οποίες και αξιοποίησε.

"Σημειώνουμε ότι ο κρατούμενος από την πρώτη στιγμή του περιστατικού μέχρι σήμερα, δεν έχει διατυπώσει οποιοδήποτε παράπονο εναντίον οποιουδήποτε προσώπου και ιδιαίτερα εναντίον οποιουδήποτε δεσμοφύλακα ή άλλου προσωπικού των Φυλακών. Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τον δικηγόρο του συγκεκριμένου υποδίκου και να παράσχει οποιεσδήποτε πληροφορίες της ζητηθεί για το συμβάν", σημειώνεται.

Σχετικές λεπτομέρειες για το περιστατικό, δόθηκαν σε λειτουργούς του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως & Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επισκέφθηκαν σήμερα τις Φυλακές, επισημαίνεται.

Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών εξαίρει την όλη στάση των δεσμοφυλάκων καθώς και την αποφασιστικότητα, αλλά τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στην προσπάθεια τους να σώσουν έναν υπόδικο, ο οποίος με τις δικές του πράξεις έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του, όπως αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»

Τι κατήγγειλε ο δικηγόρος του κρατούμενου

Σημειώνεται πως, ο δικηγόρος του κρατούμενους προχώρησε σε άμεση καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κρατούμενου Ευστάθιο Ευσταθίου, ο ίδιος έλαβε γνώση των γεγονότων το απόγευμα της Κυριακής, όχι όμως από τη Διεύθυνση των Φυλακών ή τον πελάτη του, αφού του απαγορεύτηκε η επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, όταν ενημερώθηκε πως ο πελάτης του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και φαίνεται πως είναι χτυπημένος, επικοινώνησε ο ίδιος με τις Φυλακές, ζητώντας ενημέρωση και όπως επιτραπεί στον πελάτη του να έχει επικοινωνία με τους δικηγόρους του.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Ευσταθίου, από ενημέρωση που έτυχε, ο πελάτης του την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται να «επιχείρησε να αυτοκτονήσει, καταναλώνοντας φάρμακα και προσπαθώντας να κοπεί με το ξυραφάκι, ωστόσο έγινε αντιληπτός από δεσμοφύλακες. Στη συνέχεια, δύο μέλη του προσωπικού, φαίνεται να τον χτύπησαν και μάλιστα υπάρχει ενημέρωση πως φέρει εμφανή τραύματα».

Μετά το περιστατικό, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο υπόδικος, με οδηγίες της Ανώτερης Λειτουργού μεταφέρθηκε στο Φρουραρχείο, ενώ δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστεί ιατρό και ψυχίατρο. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, πρόκειται για πρόσωπο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω ιστορικού, εξού και είχε αποστείλει, πριν το περιστατικό, σχετική επιστολή στη Διεύθυνση των Φυλακών.

Όπως δήλωσε επίσης, «από την Παρασκευή ο πελάτης μου δεν εξετάστηκε από ιατρούς και ζήτησα σήμερα όπως εξεταστεί άμεσα από ιατρό. Έχω ενημερωθεί πως τον ανάγκασαν να υπογράψει σχετικό έγγραφο, που να λέει πως χτυπήθηκε μόνος του και όχι από δεσμοφύλακες, ενώ από την Παρασκευή κρατείται στο Φρουραρχείο. Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό αλλά τον έριξαν σε ένα κελί μέχρι να επουλωθούν οι πληγές του».

Παράλληλα ο δικηγόρος του κρατούμενου ανέφερε πως, «σε θέματα κακοποίησης και κακομεταχείρισης ανθρώπων, οποίοι και εάν είναι και όπου και αν βρίσκονται, δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε δισταγμός. Επομένως θα καταγγελθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι φυσικοί αυτουργοί και αυτοί που έκλεισαν τα μάτια».

Δειτε Επισης

Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας