Η αμφίρροπη μάχη του Στροβόλου, η περίπτωση Παπαχαραλάμπους και ο παράγοντας Προεδρικό

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα είναι αυτός που θα δοθεί για τον Δήμο Στροβόλου. Ο Στρόβολος έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μαζί με αυτόν της Πάφου, οι μόνοι δήμοι που δεν επηρεάζονται από την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεπώς τα δεδομένα για τους υποψήφιους που θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο να είναι πολύ συγκεκριμένα.

Το γεγονός ότι δεν αλλοιώνεται η δημογραφία του δήμου, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένο, αφού το εκλογικό σώμα παραμένει το ίδιο με αυτό όλων των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό επιτρέπει στους υποψηφίους και τα επιτελεία τους, να ξέρουν καλύτερα το εκλογικό σώμα που έχουν ενώπιον τους, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους μεγάλους δήμους, που οι συγχωνεύσεις, δημιουργούν νέες δυναμικές, και αποτελούν ένα άγνωστο παράγοντα για τους περισσότερους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πού στήθηκαν αντάρτικα-Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να τα αποφύγει ο ΔΗΣΥ

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τον δήμο Στροβόλου, είναι ο Χρίστος Τσίγκης, ο Σταύρος Σταυρινίδης και ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος εξήγγειλε τελευταίος την υποψηφιότητα του. Τον Χρίστο Τσίγκη στηρίζουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Δημοκρατική Παράταξη, τον Σταύρο Σταυρινίδη το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, που φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Τσίγκη.

Η αμφίρροπη μάχη του Στροβόλου έχει και άλλες διαστάσεις. Μια εξ αυτών είναι η στάση του Προεδρικού, που σε διάφορα στάδια, υπήρξαν πληροφορίες, ότι προωθούσε την υποψηφιότητας του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Άλλωστε ο νυν δήμαρχος Στροβόλου, ήταν ο πρώτος διδάξας, για να ακολουθήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πηγαίνοντας απέναντι από τις αποφάσεις του κόμματος του, χωρίς ωστόσο να διαγραφεί από την Πινδάρου.

Μάλιστα στις Προεδρικές του 2023, στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και πάλι απέναντι από τις αποφάσεις του ΔΗΣΥ, ενώ και σήμερα, κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, απέναντι στην απόφαση του ΔΗΣΥ για να στηρίξει τον Χρίστο Τσίγκη. Αυτή τη φορά ωστόσο, αναμένεται να είναι και η τελευταία, αφού ήδη η Πινδάρου, έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, πως από εδώ και πέρα οι αντάρτες θα έχουν συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν ένα ένα τα δύσκολα μέτωπα των εκλογών ΤΑ τα κόμματα-Το κάδρο των εκκρεμοτήτων

Σε συνέντευξη του ο κ Παπαχαραλάμπους, για το γεγονός ότι στην Πάφο στηρίζεται για τον ΕΟΑ, ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης στήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη προεκλογικά, σχολίασε πως θα ήταν ευτυχής εάν στηριζόταν από τον ΔΗΣΥ. Ωστόσο οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αφού σε αντίθεση με τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, ζήτησε το κομματικό χρίσμα, προκαλώντας μάλιστα τα γνωστά γεγονότα, με την αντίδραση του κ. Τσιελεπου, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει την ηγεσία του κόμματος, καταγγέλλοντας πως δεν συνεδριάζουν τα τοπικά κομματικά όργανα, των οποίων ζητά την παραίτηση τους.

Σε ότι αφορά τον ρόλο του Προεδρικού στη μάχη του Στροβόλου, έχει ενδιαφέρον από την άποψη ότι ο ένας κυβερνητικός εταίρος, το ΔΗΚΟ, στηρίζει το στέλεχος του, τον Σταύρο Σταυρινίδη και ο άλλος εταίρος, η ΔΗΠΑ, στηρίζει το δικό της στέλεχος Χρίστο Τσίγκη. Συνεπώς, η όποια εμπλοκή του Προεδρικού υπέρ του κ. Παπαχαραλάμπους, ενδεχομένως να φέρει αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε μια περίοδο μάλιστα, που συχνά πυκνά, ακούγονται από τα κόμματα φωνές προβληματισμού για τα δεδομένα της συνεργασίας.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτήθηκε την περασμένη Παρασκευή για την εμπλοκή του στις επικείμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει ψιθυρολογία πως το Προεδρικό προωθεί συγκεκριμένους υποψήφιους για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το Προεδρικό δεν εμπλέκεται ούτε για την ανάδειξη των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα του Στροβόλου, είναι πλέον γεγονός, πως οι τρεις υποψήφιοι θα δώσουν μια αμφίρροπη μάχη για τη δημαρχία, ακροβατώντας επί λεπτών ισορροπιών. Αφενός ο κ. Τσίγκης κατέρχεται με ιδιαίτερη δυναμική, έχοντας τη στήριξη και του ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει ισχυρά ερείσματα στον Στρόβολο, πέραν της ΔΗΠΑ, η οποία αναμένεται να επενδύσει πολλά στην υποψηφιότητα του, ενώ ο κ. Σταυρινίδης, στηρίζεται στη στήριξη του κόμματός του και του ΑΚΕΛ. Από την άλλη, ο κ. Παπαχαραλάμπους, χωρίς στήριξη από κανένα πολιτικό σχηματισμό, φιλοδοξεί, ότι θα επαναλάβει το επίτευγμα του 2016.

Άλλωστε και στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του, ο κ. Παπαχαραλάμπους, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι κατέρχεται σε αυτή τη νέα μάχη, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, απευθυνόμενος στην κοινωνία των πολιτών. Μένει, ωστόσο να διαφανεί, αν η τοπική κοινωνία, έχοντας ένα μεγάλο δείγμα από τη θητεία του, είναι ικανοποιημένη και θα ανανεώσει την εντολή ή αν θα δώσει την ευκαιρία, είτε στον Χρίστο Τσίγκη ή τον Σταύρο Σταυρινίδη.

Σε ότι αφορά τον Χρίστο Τσίγκη, ήδη ξεκίνησε να οργανώνει την προεκλογική του καμπάνια, προτάσσοντας μια σειρά από θέσεις, για τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες, ενώ οργανώνει και τις πρώτες προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί μια πρώτη δεξίωση γνωριμίας που συνδιοργανώνονται με τις τοπικές επιτροπές του ΔΗΣΥ Στροβόλου, στο σωματείο του Φάρου Ακροπόλεως, στην οποία θα παρευρεθεί και η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.

Εξάλλου, ο Σταύρος Σταυρινίδης, θα είναι ομιλητής σε ημερίδα για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου, στην οποία θα είναι επίσης ομιλητές ο Πανίκος Λεωνίδου, και ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από έξι εκ. ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τις Διπλές Εκλογές-Στους 569.086 οι ψηφοφόροι

Δειτε Επισης

BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών