Οι μισθωτές κρατικής γης υπόκεινται σε φορολογία αποφάνθηκε το Ανώτατο

Οι μισθωτές κρατικής γης υπόκεινται σε φορολογία, η οποία αντιστοιχεί στην αξία του δικαιώματος χρήσης του κρατικού ακινήτου αποφάνθηκε με απόφαση του το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του ημερομηνίας 21 Φεβρουαρίου 2024 απαντώντας στο νομικό ερώτημα κατά πόσον ο όρος «ιδιοκτήτης» περικλείει και τον μισθωτή μακροχρόνιας μίσθωσης κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έχει εγγραφεί στον Κτηματολογικό Μητρώο και συνακόλουθα, κατά πόσον ο μισθωτής οφείλει να πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας επί της κρατικής γης που έχει μισθώσει.

Ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας αναφέρει πως σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, μισθωτής, ο οποίος έχει συνάψει μακροχρόνια μίσθωση γης με το Κράτος για ακίνητη ιδιοκτησία που ανήκει στη Δημοκρατία, η οποία ενεγράφη στο Κτηματολογικό Μητρώο, θεωρείται «ιδιοκτήτης» «ακίνητης ιδιοκτησίας» και συνεπώς υπόκειται σε φορολογία, η οποία αντιστοιχεί προς την αξία του δικαιώματος χρήσης της κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας, που μίσθωσε και όχι προς την αξία του ακινήτου, όπως είναι η περίπτωση της απόλυτης ιδιοκτησίας.

Το Ανωτάτο Συνταγματικό Δικαστήριο καταλήγει επίσης στην απόφασή του πως παρότι δεν επιβάλλεται ή εισπράττεται φόρος επί ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκει στη Δημοκρατία, εντούτοις, επιβάλλεται φόρος στον μισθωτή σε σχέση με το δικαίωμά του επί της κρατικής γης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση εκδόθηκε μετά από αίτηση που υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για την ανάγκη ορθής ερμηνείας του εν λόγω νομικού ζητήματος, «ώστε το νομικό αυτό θέμα να τεθεί προς απόφαση ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου σε τρίτο και τελευταίο βαθμό». Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προέκυψε μετά από τη διαφορετική ερμηνεία που εξέδωσε το Εφετείο σε απόφασή του για το θέμα, το οποίο εκδίκασε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Τόσο η απόφαση του Εφετείου όσο και η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραμερίστηκαν και επικυρώθηκε η νομιμότητα επιβολής της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η Φρόσω Σωτηρίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό