Κλείνει το κεφάλαιο με τους Βοηθούς Αρχηγούς που ακυρώθηκαν οι προαγωγές τους-Ξεμπλοκάρουν διαδικασίες

Θέμα χρόνου, είναι να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, σε σχέση με τις παραγωγές των Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας οι οποίες ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο μετά από προσφυγές, οι οποίες ενδεχομένως αναμένεται να συνοδεύονται και από άλλες μεταθέσεις.

Αν και οι Βοηθοί Αρχηγοί συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντα τους κανονικά, συμμετέχοντας σε συσκέψεις και λαμβάνοντας μέρος σε αποφάσεις, χωρίς βέβαια να μπορούν να υπογράφουν και να δίνουν σχετικές οδηγίες, θεωρητικά τους τελευταίους μήνες, η ηγεσία παραμένει «ορφανή» από τέσσερις Βοηθούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλοκές στην λειτουργικότητα της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γνωμάτευση Εισαγγελέα επαναξιολογούνται οι προαγωγές των τριών Βοηθών Αρχηγών που ακυρώθηκαν

Μετά τη σχετική γνωμάτευση που ζήτησε και έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο Αρχηγός της Δύναμης, Στέλιος Παπαθεοδώρου, διορίστηκε Επιτροπή, που απαρτιζόταν από τον Υπαρχηγό Δημήτρη Δημητρίου και δύο ανώτερους αστυνόμους, οι οποίοι επαναξιολόγησαν τις προαγωγές και οι τελικές εισηγήσεις, διαβιβάστηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο με τους τέσσερις Βοηθούς Αρχηγούς, Θεμιστό Αρναούτη, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, Γιαννάκη Γεωργίου και Μάριο Χριστοφίδη, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες που είχαν κολλήσει με την ακύρωση των προαγωγών από το Δικαστήριο. Πάντως, δεν προβλέπεται να υπάρχουν ανατροπές στην ηγεσία της Δύναμης, αφού θεωρείται σχεδόν δεδομένο, πως οι τέσσερις Βοηθοί Αρχηγοί θα επαναπροαχθούν και θα παραμείνουν στη θέση τους, ωστόσο αλλαγή αναμένεται εντός του 2024, με την αφυπηρέτηση του Χριστόφορου Μαυρομμάτη.

Από εκεί και πέρα, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες μεταθέσεις, αφού σε ορισμένα Τμήματα υπάρχουν θέσεις που παραμένουν κενές, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει το δικαίωμα να προβεί σε ανακατατάξεις εάν ο ίδιος κρίνει πως θα πρέπει να μετακινηθούν πρόσωπα, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της Αστυνομίας.

Πάντως, στο άμεσο μέλλον αναμένονται αφυπηρετήσεις αξιωματικών που κατέχουν σημαντικές θέσεις και ως εκ τούτου επίκεινται ανακατατάξεις, ενώ υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε πως βγαίνουν στους δρόμους για να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή, 350 αστυνομικοί. «Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί επίσης βασική υποχρέωση του κράτους. Ανάμεσα σε άλλα, ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η αναδιοργάνωση της αστυνομίας και το νέο πλάνο αστυνόμευσης. H πρώτη γραμμή ενισχύεται, με την αποφόρτιση 350 μελών της Αστυνομίας από γραφειακά καθήκοντα και επικέντρωσή τους σε αμιγώς επιχειρησιακά», είχε αναφέρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στις 29 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της παρουσίασης του προγράμματος διακυβέρνησης του για το 2024. Ωστόσο, πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έγιναν οποιεσδήποτε κινήσεις, ώστε γραφειακό προσωπικό να στελεχώσει σταθμούς ή γενικότερα τμήματα, στα οποία υπάρχει υποστελέχωση.

Την ίδια ώρα, το κλείσιμο του κεφαλαίου με τους Βοηθούς Αρχηγούς, αναμένεται να ξεμπλοκάρει και τις υπόλοιπες διαδικασίες προαγωγών αλλά και πειθαρχικές υποθέσεις, οι οποίες έμειναν στάσιμες, λόγω του ότι δεν μπορούν να υπογραφούν κατηγορητήρια και να επανακαταχωρηθούν υποθέσεις που αναστάλθηκαν. Όπως για παράδειγμα, οι πολυσυζητημένες πειθαρχικές διώξεις για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, όπως και οι δύο διαδικασίες αναστάλθηκαν,εκ των οποίων η μία, λόγω σφαλμάτων του Βοηθού Αρχηγού, Χριστόφορου Μαυρομμάτη σε σχέσημε τα κατηγορητήρια πουεπιδόθηκαν στους αστυνομικούς. Σε ότι αφορά την δεύτερη, επίσης οι αστυνομικοί βρίσκονται σε στάση αναμονής για επανακαταχώρηση της υπόθεσης, χωρίς να αποκλείεται να αλλάξει η λίστα των κατηγορουμένων.

Επιπρόσθετα, κολλημένη παραμένει από το καλοκαίρι του 2023 και η υπόθεση του πρώην διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος, μετά την απόφαση του Εισαγγελέα να μην του ασκήσει ποινική δίωξη για τα αδικήματα που υπέδειξε ο ανεξάρτητος ανακριτής αναφορικά με τις καταγγελίες της πρώην Διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, διώκεται ποινικά. Παρά το γεγονός πως τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε ανακοινωθεί πως διορίστηκε Επιτροπή, εντούτοις αρμόδια πηγή ανέφερε πως η πειθαρχική δίκη δεν προχώρησε, λόγω των προαγωγών που ακυρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deja vu λαθών σε άλλη πειθαρχική κατά αστυνομικών-Πρόβλημα στα κατηγορητήρια, απαλλάχθηκαν τα μέλη

Δειτε Επισης

Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»-H Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές
Χειροπέδες σε δεύτερο δημοσιογράφο στη Ρωσία για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα Ναβάλνι
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Ο Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα