Πού στήθηκαν αντάρτικα-Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να τα αποφύγει ο ΔΗΣΥ
06:00 - 23 Φεβρουαρίου 2024
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις εξαγγελίες των υποψηφιοτήτων του Μιχάλη Ππεκρή και του Ευάγγελου Ευαγγελίδη, για τον δήμο και την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης της Λάρνακας, αντίστοιχα, έκλεισαν τα σοβαρά ανοιχτά κεφάλαια που είχε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν ένα ένα τα δύσκολα μέτωπα των εκλογών ΤΑ τα κόμματα-Το κάδρο των εκκρεμοτήτων
Πλέον αυτό που απομένει, είναι να κλείσουν δευτερεύουσες εκκρεμότητες, για τους δήμους Ακάμα και Δρομολαξιάς-Μενεού, όπως και κάποιες αντιδημαρχίες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ, ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ένας από τους στόχους που τέθηκε εξ αρχής, από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη σκιά βέβαια και του ντόμινο προβλημάτων που προκάλεσε η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές, ήταν να αποφευχθούν οι αποστασίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, λήφθηκαν εξ αρχής μέτρα, συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθούνταν και η ηγεσία εργάστηκε αφιερώνοντας αρκετές ώρες, σε διαβουλεύσεις, που συχνά είχαν έντονο παρασκήνιο, για να αποφύγει τις αποστασίες. Αναμφίβολα, εκ του αποτελέσματος, η διαδικασία που ακολουθήθηκε, από τη στιγμή μάλιστα, που δεν ήταν πάντα η ίδια, προκάλεσε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Περιπτώσεις, όπως αυτή του Επαρχιακού Οργανισμού Πάφου, που επανέφερε τα πάθη για «Αβερωφικούς» και Χριστοδουλιδικούς», οι παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη στο Πολιτικό Γραφείο, οι δηλώσεις και οι αντιδηλώσεις, προκάλεσαν νέα προβλήματα στο κόμμα. Υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Λεμεσού, όπου διαδραματίστηκε έντονο παρασκήνιο, αλλά και περιπτώσεις όπως αυτή του Παραλιμνίου, που το κόμμα καθυστέρησε να λάβει τελικές αποφάσεις και στο τέλος ήρθε σε ρήξη με στελέχη του που κατήγγειλαν πως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που τους περιγράφηκε.
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι υπήρξαν έντονες στιγμές σε αυτή την πορεία επιλογής υποψηφίων, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε μεγάλο βαθμό αποφεύχθηκαν οι ανταρσίες και οι διπλές υποψηφιότητες. Ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν σε απόλυτο βαθμό, αφού ήδη υπάρχουν δύο δεδομένα αντάρτικα, ενώ αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξουν κι άλλα.
Το ένα είναι αυτό του δήμου Στροβόλου, το οποίο δεν αποτέλεσε έκπληξη. Από τη στιγμή που ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και το 2016 κατήλθε απέναντι από την επίσημη υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι έκπληξη. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στηρίζει την υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη, ενώ η υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους, δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα. Μένει ωστόσο να διαφανεί, κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος, για να αποβάλει, τους υποψήφιους που κατέρχονται ως αντάρτες. Σημειώνεται πως και στις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Παπαχαραλάμπους, πήγε κόντρα στις αποφάσεις του κόμματος, στηρίζοντας από τον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.
Το δεύτερο αντάρτικο στον ΔΗΣΥ, είναι στον δήμο δυτικής Λεμεσού, όπου για τη θέση του αντιδημάρχου Ύψωνα, κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Κλεάνθης Καραμανίδης, απέναντι στην κομματική υποψηφιότητα της Αλέκας Στυλιανού. Ωστόσο, η απόφαση του κ. Καραμανίδη, για να κατέλθει ως υποψήφιος, λήφθηκε μετά από συνεννόηση για το κόμμα, αφού η κα. Στυλιανού είχε επιδείξει ενδιαφέρον για τη θέση της δημάρχου. Εντούτοις, στην πορεία απέσυρε την υποψηφιότητα της για την δημαρχία και ζήτησε το χρίσμα για την αντιδημαρχία.
Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν, δεν κατήλθε ως υποψήφιος ο κ. Καραμανίδης, και τελικά επικράτησε του Μάριου Νεοφύτου, που επίσης ζήτησε το χρίσμα, η Αλέκα Στυλιανού. Την ίδια ώρα ο κ. Καραμανίδης, κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Για τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, εκτυλίχθηκε και σε αυτές τις εκλογές, ένα οργιώδες παρασκήνιο. Αφενός οι πολλές υποψηφιότητες και αφετέρου οι λανθασμένοι χειρισμοί, δημιούργησαν ένα ντόμινο εξελίξεων, που έφερε για μια ακόμα φορά στον συγκεκριμένο δήμο. Συγκεκριμένα το χρίσμα του ΔΗΣΥ για τη δημαρχία, ζήτησαν πέντε στελέχη του κόμματος. Στην πορεία τα στελέχη έγιναν έξι, αφού ο Γιώργος Νικολέττος, απέσυρε το ενδιαφέρον του για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού και του προτάθηκε η δημαρχία του δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας.
Αυτή η εξέλιξη, έφερε την αντίδραση των υπολοίπων ενδιαφερόμενων, με κάποιους εξ αυτών να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους και κάποιους άλλους να θέτουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα τους. Μέχρι σήμερα, υποψηφιότητα κατέθεσε ο Παναγιώτης Κύζας, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής οι προθέσεις του Λουκά Πολυκάρπου, ο οποίος αναμένει τις τελικές αποφάσεις από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, προτείνει στο Πολιτικό Γραφείο, ως υποψήφιο τον Γιώργο Νικολέττο, ενώ για τη θέση του αντιδημάρχου Παραλιμνίου, λήφθηκε απόφαση για κατά βούληση.
Τα αντάρτικα που αποφεύχθηκαν την υστάτη
Πάντως, το έντονο παρασκήνιο και η προσπάθεια της ηγεσίας να αποφευχθούν τα αντάρτικα, δεν περιορίστηκε μόνο στις πιο πάνω περιπτώσεις. Και για τον δήμο Λευκωσίας, διαφάνηκε ο κίνδυνος, ο οποίος αποφεύχθηκε την υστάτη, για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου, στη βάση της μεθοδολογίας που περιγράφηκε από την ηγεσία, με τις δημοσκοπήσεις, δίκαια θεωρούσε πως θα έπρεπε να είναι αυτός που θα λάβει το χρίσμα, αφού επικράτησε του τέως υπουργού Άμυνας και πρώην δημάρχου Αγλαντζιάς, Χαράλαμπου Πετρίδης, ο οποίος επίσης έκανε σκέψεις για να κατέλθει ως ανεξάρτητος.
Όταν όμως ήρθε από την εξωτερική η υποψηφιότητα Τορναρίτη, τότε η αρχική αντίδραση του κ. Κωνσταντίνου, είναι πως ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, ωστόσο τελικά, μετά κι από τις παρεμβάσεις της ηγεσίας του κόμματος, έγιναν δεύτερες σκέψεις.
Ακόμα και στην Πάφο, για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, πέραν της εσωστρέφειας που ενέτεινε, η περίπτωση του Κωστάκη Κωνσταντίνου και οι έντονη αντίδραση του Ανδρέα Τσιέλεπου, έφερε τον κίνδυνο για αντάρτικο προ των πυλών. Κάτι που εκτιμάται ότι θα συνέβαινε, εάν το Πολιτικό Γραφείο, δεν λάμβανε απόφαση για να στηρίξει την υποψηφιότητα Κωνσταντίνου, ο οποίος δήλωνε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι υποψήφιος. Μετά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, η οποία πάντως, επικρίθηκε από διάφορα στελέχη και σε διάφορα επίπεδα, ο κ. Κωνσταντίνου έλαβε το χρίσμα, ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι τελικές προθέσεις του κ. Τσιέλεπου.
Οι κυρώσεις
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που λήφθηκε τον περασμένο μήνα, στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα αντάρτικα, όποιο μέλος του κόμματος, κατέλθει ως υποψήφιος απέναντι από το κόμμα, τότε δεν θα μπορεί για περίοδο έξι χρόνων να διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα.
Όταν ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό, κι αφού κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες, αναμένεται ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα επανέλθει για να εξετάσει τις περιπτώσεις των ανταρτών και σε ποιους θα επιβληθούν οι ποινές που αποφασίσθηκαν τον Ιανουάριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από έξι εκ. ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τις Διπλές Εκλογές-Στους 569.086 οι ψηφοφόροι