Σχεδόν εκατό περιστατικά διαρροής υγραερίου την τελευταία πενταετία-Τα αίτια πίσω από μια έκρηξη

Η φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Έγκωμη, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 18χρονης φοιτήτριας, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, με τους αρμόδιους από τη μια να καθησυχάζουν το κοινό για την επικινδυνότητα του υγραερίου, ωστόσο από την άλλη, εξηγούν ότι μια διαρροή υγραερίου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την τελευταία πενταετία, καταγραφήκαν συνολικά 93 περιστατικά που αφορούσαν διαρροή υγραερίου, με τα είκοσι εξ αυτών να ήταν τον προηγούμενο χρόνο, ενώ όσο αφορά τα προηγούμενα χρόνια, το 2022 υπήρξαν 12 περιστατικά, το 2021 άλλα 15, το 2020 ήταν 21, ενώ το 2019 καταγράφηκαν 25 επεισόδια, στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αυτό που διευκρινίζουν πάντως οι ειδικοί, είναι πως το υγραέριο από μόνο του, δεν ελλοχεύει κινδύνους, αλλά είναι επικίνδυνο όταν εξαπλωθεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o μηχανολόγος μηχανικός, Χαράλαμπος Καπετάνιος, εξηγεί ότι, το υγραέριο είναι δυο φορές πιο βαρετό από τον ατμοσφαιρικό αέρα και εξαπλώνεται στο έδαφος μέχρι 30 εκατοστά ύψος, χωρίς να μπορέσει να πάει πιο ψηλά, λόγω του βάρους του.

«Εάν ανοίξουμε για παράδειγμα μια μποτίλια σε ένα κλειστό δωμάτιο, τότε απευθείας μεγαλώνουμε τον όγκο του», αναφέρει ο κ. Καπετάνιος, ο οποίος εξηγεί πως μια έκρηξη οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται η επαφή του υγραερίου με το οξυγόνο και μεγαλώνει ο όγκος του και ως εκ τούτου, με την παραμικρή σπινθήρα, μπορεί να προκληθεί η έκρηξη.

«Φανταστείτε ότι για να ανάψει ένα κλασικό γκάζι στο σπίτι, γυρνάμε το κουμπί και αφού ανάψει η σπινθήρα τότε ανάβει η φλόγα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έτσι λοιπόν, όταν εξαπλωθεί το υγραέριο και υπάρξει μια σπινθήρα, θα πάρει φωτιά μέχρις ότου καλυφθεί όλος ο χώρος για να καεί όλο το εύρος του υγραερίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Έγκωμης, πιθανότατα να υπήρχε μεγάλη απώλεια υγραερίου, η οποία εξαπλώθηκε σε μεγάλο χώρο και για να γκρεμιστεί μέχρι και ο τοίχος, σημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία διέξοδος για να φύγει το υγραέριο και η έκρηξη έγινε σε ένα εντελώς κλειστό χώρο διαλύοντας τα πάντα», ανέφερε ο κ. Καπετάνιος.

Εάν μια μποτίλια μπορεί να γεμίσει ένα χώρο με υγραέριο και να προκαλέσει έκρηξη, ο μηχανολόγος μηχανικός, ανέφερε πως όταν μια μποτίλια έχει 25 κιλά σε ποσότητα υγραερίου, μπορεί να γεμίσει ένα σπίτι 200 τετραγωνικών και να εξαπλωθεί σε όλο τον χώρο.

«Το πιο εύκολο για να προκληθεί έκρηξη σε ένα χώρο που υπάρχει διαρροή υγραερίου, είναι την ώρα που πάει να ανάψει το φως και σπινθηρίζει η λάμπα για παράδειγμα. Με τις νέες λάμπες είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, αλλά με του παλιού τύπου λάμπες ή και με φλωρέντζες, υπάρχει σπινθήρισμα και έτσι θα προκαλέσει την αντίδραση του υγραερίου. Ακόμη και μέσα στα switch, επειδή είναι αρκετό το ρεύμα που μεταφέρεται, γίνεται ένα σπινθήρισμα, το οποίο προκαλεί εκρήξεις του υγραερίου. Επίσης, όταν υπάρχει ένα ψυγείο, ή ένα μόντεμ του ίντερνετ που προκαλεί θερμότητα, είναι πολύ εύκολο να υπάρξει έκρηξη».

Όπως ανέφερε ο κ. Καπετάνιος, η απώλεια υγραερίου παρατηρείται συνήθως σε παλαιού τύπου εγκαταστάσεις, κάτι που οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες για να προστατευθούν από επικίνδυνα φαινόμενα, ενώ εξηγεί πως ενδεχομένως να υπάρχει απώλεια στις ενώσεις των σωλήνων ή ακόμη και από τα λάστιχα που ίσως είναι παλιά. «Συνήθως από σημεία που υπάρχουν ενώσεις υπάρχουν και διαρροές, δηλαδή βαλβίδες, λάστιχα και σωληνώσεις και γενικώς από παλιές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Καπετάνιος.

Για το πώς μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τη διαρροή υγραερίου, προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα, η απάντηση βρίσκεται στη μυρωδιά του, καθώς όπως εξηγεί ο μηχανολόγος μηχανικός, «το υγραέριο από την εξόρυξη του, είναι παράγωγο του πετρελαίου κατά 40% και το υπόλοιπο 60% από φυσικό αέριο. Άρα, είναι παράγωγο το οποίο δεν είναι επικίνδυνο, ενώ δεν έχει καν μυρωδιά. Ωστόσο, τη μυρωδιά τη βάζουν στη συνέχεια τα διυλιστήρια που το εξάγουν για να μπορούμε σε περίπτωση απώλειας να το αντιληφθούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με εγκαύματα στο 40% του σώματός της η 18χρονη φοιτήτρια-«Τρομερή καταστροφή, υπάρχουν πολλά μπάζα»

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο