Χαμηλώνουν οι τόνοι για Μεταρρύθμιση ΤΑ-Οι εκκρεμότητες και οι εναλλακτικές

Ούτε εκπλήξεις, ούτε ανατροπές, δεν έφερε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την εφαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πέρα από τις αλλαγές σε νομοτεχνικό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη Βουλή, αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως δεν μπορούν το επόμενο διάστημα να γίνουν αλλαγές που θα αλλάζουν θεμελιώδη ζητήματα της Μεταρρύθμισης.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να γίνει ενημέρωση των κομμάτων για το πού βρίσκεται η Μεταρρύθμιση, που χρειάζεται να εστιαστούν οι προσπάθειες και φυσικά, που χρειάζεται η συνδρομή των κομμάτων. Αφενός η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η Μεταρρύθμιση δεν είναι η ιδεατή, διότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί πολύ καλύτερα, αφετέρου δηλώνει αποφασισμένη να την εφαρμόσει κατά γράμμα.

Στη βάση των δηλώσεων που έγιναν μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι ξεκάθαρο πως επιχειρήθηκε από κοινού να κατέβουν οι ψηλοί τόνοι των προηγούμενων ημερών, όταν τα πολιτικά κόμματα, επιδόθηκαν σε ένα blame game για το ποιος ευθύνεται, για το γεγονός ότι η Μεταρρύθμιση, δεν επιτρέπει σε όλους να αισιοδοξούν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν, όταν γίνονταν οι σχεδιασμοί και διαμορφώνονταν τα Νομοσχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τοπικά συμφέροντα, οι βαριές ευθύνες των κομμάτων και ο κίνδυνος για μη βιώσιμους δήμους

Το διακύβευμα για τη Μεταρρύθμιση, δεν είναι άλλο από το να είναι όλα έτοιμα στις αρχές Ιουλίου όταν και θα εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση. Μέχρι εκείνο το σημείο ωστόσο, υπολείπεται αρκετός δρόμος, αφού σε πολλές επαρχίες δεν καταγράφεται η αναμενόμενη πρόοδος. Ήδη οι περισσότεροι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν επιλύσει θέματα, όπως το κτιριακό. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως, εάν δεν λύσουν σύντομα αυτό το θέμα, έτσι ώστε να αρχίσει η προετοιμασία των χωρών, ώστε να υποδεχτούν και το προσωπικό, αλλά και τους χιλιάδες φακέλους, είτε της πολεοδομίας, είτε των υπόλοιπων οργανισμών που καταργείται η λειτουργιά τους και οι εξουσίες τους μεταφέρονται στον ΕΟΑ.

Υπολογίζεται ότι από τη στιγμή που η πολεοδομία θα πάψει να δέχεται νέες αιτήσεις, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΑ, περίπου 900 χιλιάδες φάκελοι θα πρέπει να μετακινηθούν στα νέα κτίρια. Είναι γεγονός, πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, θα υπάρξουν προβλήματα, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού εκκρεμουσών υποθέσεων που θα μεταφερθούν στους νέους Οργανισμούς, που αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 20 χιλιάδες υποθέσεις Παγκύπρια, όπως επίσης και λόγω των ελλείψεων προσωπικού, της εμπειρίας που ενδεχομένως αυτό να μην διαθέτει και των κτιριακών εγκαταστάσεων, με έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και κατάλληλων υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τι επιβάλλεται να γίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Και κάπου εδώ έρχεται ο ρόλος των κομμάτων, που θα πρέπει να ενθαρρύνουν μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτουν τους αιρετούς τους στις υφιστάμενες δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να συνεργαστούν, ώστε αυτά τα προβλήματα να εκμηδενιστούν. Το γεγονός μάλιστα ότι αρκετοί από τους υφιστάμενους αιρετούς, θα είναι υποψήφιοι και στις επικείμενες εκλογές, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού αντί να ασχολούνται με την προετοιμασία των νέων δομών, μέσω των Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων, ασχολούνται με την προεκλογική τους εκστρατεία.

Για αυτό και τα κόμματα έχουν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο και να βοηθήσουν, την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα που στάλθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

Από εκεί και πέρα, τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν, σε ότι αφορά τα μηχανογραφικά των δήμων και άλλα παρεμφερή θέματα, ενδεχομένως να ληφθούν εν καιρώ ανάλογες αποφάσεις που θα αλλάζουν τον προγραμματισμό όχι όμως την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου, μετατιθοντας την ημερομηνία, έναρξης λειτουργίας, απομέρους συστημάτων της Μεταρρύθμισης, όπως το «Ευαγόρας».

Εξάλλου, το ξεκάθαρο μήνυμα που δόθηκε, και ουσιαστικά απαντούσε σε διάφορες απόψεις που τέθηκαν, είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές που να αγγίζουν ουσιώδη σημεία της Μεταρρύθμισης, πριν από την εφαρμογή της. Άλλωστε, είναι πολλά τα θέματα που προκύπτουν και στην πράξη θα δείξουν, εάν ευσταθούν οι εκτιμήσεις που γίνονται για κάποιους δήμους που ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμοι, λόγω έλλειψης ικανοποιητικής πληθυσμιακής μάζας.

Μια εκκρεμότητα, πάντως που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, είναι αυτή της αυριανής σύσκεψης που συγκλήθηκε στη Βουλή, από την Αννίτα Δημητρίου για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν η συγκεκριμένη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία, μάλιστα του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Εξάλλου η Αννίτα Δημητρίου, φρόντισε να εξωτερικεύσει την δυσαρέκσειά της για το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έσπευσε τη Δευτέρα να οργανώσει την έκτακτη σύσκεψη για την Τρίτη, λίγο μετά που έγινε γνωστό, ότι η ίδια συγκάλεσε σύσκεψη για το ίδιο θέμα την Πέμπτη στη Βουλή. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε, σε συνδυασμό με το βαρυφορτωμένο της πρόγραμμα, που η ίδια δεν παρέστη στη σύσκεψη του Προεδρικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αλλαγές μετά την εφαρμογή, επείγει η σωστή προετοιμασία»-Όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών για ΤΑ

Δειτε Επισης

Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας
Επαφές για την επόμενη μέρα για λιμάνι και μαρίνα άρχισε ο Δήμος Λάρνακας
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ για αφαίρεση σημαδούρων στον ποταμό Νάρβα
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν o Πρόεδρος και ο Εμίρης του Κατάρ
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»
Οι ιδιαιτερότητες του Δήμου Λευκωσίας και ο ιδιαίτερος προεκλογικός της πρωτεύουσας
Πρωτοβουλία του Eύρου Λοϊζίδη για δημιουργία γηπέδου της Πάφος FC
Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Τατάρ με Αυστραλή βουλεύτρια στο Σίδνεϊ