«Αλλαγές μετά την εφαρμογή, επείγει η σωστή προετοιμασία»-Όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών για ΤΑ

Το μήνυμα ότι εάν εντοπιστούν προβλήματα, θα επιλυθούν σε συνεργασία με τη Βουλή, έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των ηγεσιών των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την εφαρμογή της νομοθεσίας όπως αυτή έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι έχουν απομείνει λιγότερες από 100 μέρες μέχρι την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, για αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να γίνει η σημερινή ενημέρωση, στη βάση και του οδικού χάρτη που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις τους επόμενους μήνες και για αυτό ζητήσαμε και τη συνδρομή της Βουλής για να επιλύσουμε με αποφασιστικότητα τα οποιαδήποτε προβλήματα», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας αφορούν την εξεύρεση κτηρίων για τη στέγαση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, η εκπαίδευση του προσωπικού και η ολοκλήρωση του Συστήματος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ». Πρόσθεσε πως στη σύσκεψη, «τονίσαμε για ακόμα μια φορά ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών στη μεταρρύθμιση είναι υποστηρικτικός μέσω της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής. Είμαστε δίπλα από τους Δήμους και τους αιρετούς να τους στηρίξουμε στο έργο τους, είτε αυτό αφορά το Λογισμικό “ΕΥΑΓΟΡΑΣ”, είτε αφορά τα οργανογράμματα, είτε αφορά τους προϋπολογισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμα μια φορά τη θέληση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το νομοσχέδιο όπως αυτό έχει ψηφιστεί και την προσήλωσή μας και την αποφασιστικότητά μας για την επιτυχή εφαρμογή της νομοθεσίας. Θεωρούμε ότι σε συστράτευση με την Βουλή, αλλά και τους Δημάρχους, θα μπορούμε να υπερπηδήσουμε οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι είναι κοινή αντίληψη όλων ότι η νομοθεσία δεν είναι το ιδεατό, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα προ καιρού, κάτι που έχει λεχθεί και σε τοποθετήσεις στην Βουλή από τον περασμένο Ιούνιο. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αυτό καλούμαστε να εφαρμόσουμε και στην πορεία μετά και τις Εκλογές, οποιαδήποτε προβλήματα, εμείς έχουμε την βούληση, έχουμε τη διάθεση, την αποφασιστικότητα να επιλύσουμε οποιαδήποτε προβλήματα εμφανιστούν, σε συνεργασία πάντα με τη Βουλή, που στο τέλος της ημέρας είναι ο νομοθέτης», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει ανησυχία, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση υπάρχει πάντοτε ανησυχία. «Ουαί και αλλοίμονο να μην ανησυχούσαμε. Μας ανησυχεί λοιπόν το γεγονός ότι, όπως τόνισα, ο ρόλος μας είναι κυρίως υποστηρικτικός, με εξαίρεση την αδειοδότηση όπου εκεί η συνδρομή μας είναι μεγάλη. Για αυτό προχωρήσαμε σε προσλήψεις 87 ατόμων μέχρι στιγμής, απλοποιούμε διαδικασίας. Αλλά το γεγονός, για παράδειγμα, ότι σε κάποιες Επαρχίες δεν έχουν εξευρεθεί κτίρια ακόμα, αυτό μας ανησυχεί. Αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη δεν είναι δική μας και δεν είναι θέμα ευθυνών. Δεν μπορούμε να επέμβουμε για να εξεύρουμε κτήρια. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε τα Προσωρινά Συμβούλια», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι αυτό που καλούμαστε να υλοποιήσουμε δεν είναι το ιδεατό, ωστόσο «είναι σίγουρα καλύτερη η μεταρρύθμιση από το υφιστάμενο σύστημα. Εμείς, επαναλαμβάνω και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, ως εκτελεστική εξουσία, διαβεβαιώνουμε ότι θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί».

Στην απουσία της Αννίτας

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε εν τη απουσία της προέδρου της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτας Δημητρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα. Δημητρίου ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ενημερώθηκε και προσκλήθηκε για τη σημερινή σύσκεψη, μόλις χθες το απόγευμα, την ώρα μάλιστα που συγκάλεσε την Πέμπτη σύσκεψη στη Βουλή για το ίδιο θέμα, στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Την Αννίτα Δημητρίου, εκπροσώπησε στη σύσκεψη του Προεδρικού, ο βουλευτής και μέλος της επιτροπής Εσωτερικών του κόμματος, Νίκος Σύκας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εκπροσωπήθηκαν από τις ηγεσίες και έναν βουλευτή τους.

Κληθείς να σχολιάσει μετά το πέρας της σύσκεψης, την απουσία της Αννίτας Δημητρίου, ο Νίκος Σύκας, αφού υπενθύμισε πως η πρόσκληση στάλθηκε μόλις χθες το απόγευμα, υπέδειξε πως η κα. Δημητρίου ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Βουλής, έχει βαρυφορτωμένο πρόγραμμα και, «δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να συγκαλούμε συσκέψεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με την ηχηρή απουσία της Αννίτας η σύσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Προεδρικό

Οι θέσεις των κομμάτων

Τοις φρονίμοις ολίγα, λέει ο ΔΗΣΥ

-----------

Ο Βουλευτής Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι μπαίνουμε σε πορεία υλοποίησης και όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις μας για το πόσο συνεπείς είμαστε. «Ως ΔΗΣΥ έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό σε πνεύμα συναίνεσης για την μεταρρύθμιση, είναι σίγουρα πολύ αποτελεσματικότερη από το κατάλοιπο της νομοθεσίας του 1960, έτσι θα αντιμετωπιστεί και θερμή παράκληση αυτές τις ώρες να αφεθούν οι αρμόδιοι να την υλοποιήσουν, τοις φρονίμοις ολίγα από όλους μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σύκας είπε ότι η μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και η νομοθετική εξουσία θα συζητήσει όλα εκείνα τα εφαρμοστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης για να βελτιώσουμε το πλαίσιο της μεταρρύθμισης.Εμείς, ανέφερε, δηλώνουμε το παρών σε αυτή την προσπάθεια γιατί είμαστε θιασώτες των μεταρρυθμίσεων.

Η συζήτηση τώρα στην εφαρμογή, λέει το ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δυστυχώς η συζήτηση για την μεταρρύθμιση ξεκίνησε από την κυβέρνηση και δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολίτες, σε μια περίοδο που θα έπρεπε όλοι να ήταν επικεντρωμένοι στην προώθηση της μεταρρύθμισης, ενόψει εκλογών.

Επανέλαβε την πάγια και διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ ότι από τη στιγμή που την ψηφίσαμε, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να προωθηθεί και να υλοποιηθεί «και από εκεί και πέρα με την υλοποίησή της θα πρέπει να υπάρχουν αντανακλαστικά πρωτίστως από πλευράς κυβέρνησης για τις όποιες προσαρμογές , αλλαγές και συμπληρώσεις ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνουν».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτή τη χρονική στιγμή αυτό δεν πρέπει να συζητιέται και ως ΑΚΕΛ το κόμμα του έχει και μια ιδιαίτερη ευθύνη γιατί και στην προηγούμενη Βουλή και στην σημερινή έχουν την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών και με πολύ δημιουργικό και υπεύθυνο τρόπο «προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και οτιδήποτε πρέπει να έρθει στη βουλή, αλλά αυτό είναι πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης να έρθουν».

«Έχουμε διάθεση πολύ δημιουργικά και με ταχύτητα να τα συζητήσουμε και ανάλογα να δούμε που καταλήγουμε για να πάμε απερίσπαστα στις εκλογές και τη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία έτσι ώστε να έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που να έχει εξουσίες και αρμοδιότητες και οικονομικές δυνατότητες να εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις ουσιαστικές ανησυχίες του ΥΠΕΣ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  ανέφερε ότι τα αντανακλαστικά θα πρέπει να τα έχει η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως όταν κάνεις μια μεταρρύθμιση τέτοιου μεγέθους, μπορεί να προκύψουν ζητήματα τα οποία να μην αναμένεις, προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο ζητήματα που αλλιώς τα περίμενες. Ανέφερε επίσης ότι και η Βουλή έχει και τον δικό της ρόλο να διαδραματίσει, αλλά τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια ώστε να έρθουν όλα εκείνα τα τεχνικά ζητήματα στη Βουλή και να διευθετηθούν όλα όσα εκκρεμούν για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Στη διάθεση της κυβέρνησης το ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η θέση του κόμματός του είναι πως η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει και ορθά έγινε και το νέο μοντέλο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή  είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. «Γνωρίζαμε από την αρχή για τις πρακτικές δυσκολίες και νομοτεχνικές ελλείψεις και κενά, αυτό είναι αναπόφευκτο γιατί έχουμε μπροστά μας μια από τις πιο περίπλοκες μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφιστεί ποτέ, δεν ισχυριζόμαστε ότι η μεταρρύθμιση είναι τέλεια, είναι όμως βελτίωση σε σχέση με το τι είχαμε πριν», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, τα πρακτικά θέματα που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις και τα νομοτεχνικά κενά, προσθέτοντας ότι «είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε ώστε η μεταρρύθμιση να κυλήσει ομαλά και να υλοποιηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό».

Ανέφερε ότι είμαστε τρεις μήνες πριν τις εκλογές και πρέπει να είμαστε σε θέση ως πολιτεία να ξεκινήσουμε με τις επόμενες εκλογές για να λειτουργήσει μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι η καταλληλότερη και για την οποία έχουν υψηλές προσδοκίες οι πολίτες.

ΕΔΕΚ: Θα συνδράμουμε την προσπάθεια

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι έγινε ενημέρωση για πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από υφιστάμενους δήμους στους επαρχιακούς οργανισμούς.

Διαβεβαιώνουμε επίσημα, είπε, παρά το γεγονός ότι είμαστε το μόνο κόμμα που είχαμε καταψηφίσει τη μεταρρύθμιση γιατί είχαμε διαγνώσει τα τεράστια προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν και δεν δόθηκαν λύσεις την ώρα που θα έπρεπε, ότι θα συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια θετικά και εποικοδομητικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτά τα προβλήματα, να μπορέσει να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να προσφέρει ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

ΔΗΠΑ: Όχι σε μικροκομματικές προσεγγίσεις

Ο Προέδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν μίλησε για ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, ανοικτή και με ειλικρίνεια, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης, αλλά είναι επιτακτική η  ανάγκη η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, μαζί σε πλήρη συνεργασία κα συνέργεια να βρουν τους καταλληλότερους τρόπους για πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας και επίλυση τεχνικών ζητημάτων.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν είναι ώρα της απόδοσης ευθυνών, η κάθε παράταξη κρίνεται και κρίθηκε στη διάρκεια των συζητήσεων, υποδεικνύοντας ότι και το κόμμα του είχε εισηγήσεις και προτάσεις, αλλά «δεν είναι ώρα να τα συζητάμε, αλλά έχουμε καθήκον και ευθύνη έναντι της κοινωνίας και χωρίς μικροκομματικές πολιτικές προσέγγισης να εφαρμόσουμε την μεταρρύθμιση».

Οικολόγοι: Να διασφαλιστεί η διαφάνεια

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος των Οικολόγων, είπε ότι η πρόκληση για τη μεταρρύθμιση ξεκίνησε από χρόνια και τώρα είμαστε σε μια καινούργια φάση με την ψήφιση της νομοθεσίας.

Υπέδειξε ότι σε μια τέτοια αισιόδοξη και μεγαλεπήβολη αλλαγή, δεν μπορείς να μην εντοπίζεις κάποιες δυσκολίες και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά την αρχική κουβέντα, αλλά συζητάμε έτσι ώστε την πορεία να υπάρχει ικανότητα εντοπισμού δυσκολιών και αναπροσαρμογής, με ρεαλιστικές λύσεις.

Ανέφερε εξάλλου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία υπέστη αμέτρητες αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου και οι Οικολόγοι θέλουν να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαφάνεια στη συμμετοχή πολιτών, στη διαμόρφωση αποφάσεων και πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη δικαιοσύνη.

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο