Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας

Ο θαλάσσιος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα σύντομα θα αρχίσει να διοχετεύει προμήθειες σε αμάχους στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Η Σόναλι Κόρντε, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας USAID ανέφερε ότι ο διάδρομος έχει σταθεροποιηθεί στην ακτή της Γάζας και η παροχή βοήθειας είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

«Αυτό είναι απαραίτητο λόγω των απολύτως άθλιων συνθηκών στη Γάζα. Οι συνθήκες στο έδαφος δεν έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έχουμε δει ένα ζωτικής σημασίας συνοριακό πέρασμα να κλείνει και μια μείωση της προσφοράς σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη. Ο θαλάσσιος διάδρομος είναι ένα ακόμη εργαλείο για την παροχή βοήθειας στους 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας», ανέφερε.

Η κ. Κόρντε είπε, επίσης, ότι ολόκληρος ο πληθυσμός αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. «Θέλω να υπογραμμίσω πόσο τρομερό είναι αυτό για τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα τις μητέρες και τα παιδιά, και σε αυτούς είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι για να παραδώσουμε τη βοήθειά μας. Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ακούραστα για να αυξήσουν τη βοήθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), Μπραντ Κούπερ, ανέφερε ότι «τα κομμάτια για την προσωρινή πλωτή προβλήτα φορτώθηκαν σε πλοία στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέρθηκαν 6.000 μίλια πέρα από τον ωκεανό και κυρίως συναρμολογήθηκαν στα ανοιχτά της Γάζας».

«Η προβλήτα τοποθετήθηκε με επιτυχία στην παραλία της Γάζας και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε την παράδοση της βοήθειας. Περίπου 1.000 στρατιώτες και ναύτες των ΗΠΑ συνέβαλαν καθοριστικά στην παροχή και την οικοδόμηση αυτής της ικανότητας. Δεκατέσσερα πλοία των ΗΠΑ και των χωρών - εταίρων διαφόρων μεγεθών επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτή την αποστολή», ανέφερε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ η διαδικασία για τη συγκέντρωση προμηθειών προς τη Γάζα θα ξεκινήσει στην Κύπρο. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στην Κύπρο αεροπορικώς ή δια θαλάσσης. Η βοήθεια θα ελεγχθεί και στη συνέχεια θα ετοιμαστεί σε παλέτες για παράδοση. Αυτές οι παλέτες θα φορτωθούν σε μεγάλα εμπορικά και στρατιωτικά πλοία. Αυτά τα σκάφη θα εισέλθουν σε μια μεγάλη πλωτή πλατφόρμα αγκυροβολημένη αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Γάζας.

«Αυτή η πλατφόρμα φόρτωσης λειτουργεί ως ένας σταθερός χώρος εργασίας για τη μεταφορά παλετών από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία στα μικρότερα στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ που μπορούν να φτάσουν πιο κοντά στην ακτή», τόνισε ο κ. Κούπερ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ποσότητα βοήθειας σε πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο έτοιμη προς παράδοση. Ο στρατός των ΗΠΑ παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη για να επιτρέψει σε διεθνείς δωρητές να παραδώσουν τη βοήθειά τους στη Γάζα δια θαλάσσης με ασφάλεια.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε όσους εργάζονται σε αυτήν είναι επίθεση κατά της βοήθειας για τον λαό της Γάζας» ανέφερε ο κ. Κούπερ, και επανέλαβε ότι δεν θα πατήσει στρατιωτική μπότα των ΗΠΑ στο έδαφος της Γάζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μεταναστευτικό και πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή συζήτησαν Δημητρίου-Σομπότκα
Ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος ότι δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σκέφτεται το ενδεχόμενο ένταξής του σε ευρωομάδα ο Φειδίας Παναγιώτου
Καταγγελτική η αντίδραση του ΑΚΕΛ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ και συμπολίτευση
Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη