Τους βγάζουν από το ΓΕΣΥ, δεν παίρνουν την άδεια γιατρών με ποινικά-Στον πάγο οι τροποποιήσεις του ΠΙΣ

Ξανά στο προσκήνιο βρίσκεται η συζήτηση για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να του δίνεται το δικαίωμα να θέτει σε διαθεσιμότητα γιατρούς που διώκονται για ποινικά αδικήματα. Αφορμή για να ανοίξει εκ νέου το θέμα, στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο έκρινε ένοχο γιατρό για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας ασθενούς.

Ο γιατρός από την επόμενη μέρα της δικαστικής απόφασης, βρέθηκε εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αφού ο ΟΑΥ έδρασε ως όφειλε και όπως προνοούν οι διαδικασίες. Ωστόσο, παρόλο που ο γιατρός δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες τους εντός ΓεΣΥ, έχει το δικαίωμα να ιδιωτεύει - εάν δεν αποφασιστεί ποινή φυλάκισής του – αφού την ευθύνη για να του αφαιρεθεί η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, έχει ο ΠΙΣ.

Παρόλα αυτά, ο ΠΙΣ μέσω του νομικού του συμβούλου, Θανάση Κορφιώτη εξηγεί πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διαθέτει το δεδομένο χρόνο ο Σύλλογος, για να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τον εν λόγω γιατρό, θα πρέπει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, να έχει ενώπιον του και τις δύο αποφάσεις. Δηλαδή την καταδικαστική απόφαση καθώς και την απόφαση για επιβολή ποινής, εάν και εφόσον του επιβληθεί. «Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου θα τεθούν ενώπιον του Συλλόγου και θα πάρουν το δρόμο τους. Υπάρχει μια διαδικασία που αναφέρει ποια είναι τα πειθαρχικά αδικήματα και ποιες είναι οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν σε κάποιο γιατρό, οι οποίες ξεκινούν από επίπληξη μέχρι και αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος», ανέφερε ο κος Κορφιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Εκτός ΓεΣΥ ο γιατρός που κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας ασθενούς

Παραμένει στη Νομική Υπηρεσία η τροποποίηση της νομοθεσίας

Ο ΠΙΣ αναγνωρίζοντας τα κενά που προκύπτουν από την υφιστάμενη νομοθεσία, εδώ και περίπου τρία χρόνια, έχει ετοιμάσει σχετικές τροποποιήσεις για εκσυγχρονισμό της, που ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, αφού όπως ανέφερε ο κος Κορφιώτης, πρόκειται για ένα δύσκολο και σοβαρό ζήτημα που χρίζει ορθής μελέτης.

Οι τροποποιήσεις που προτείνει ο ΠΙΣ, αφορούν το δικαίωμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου να θέτει σε διαθεσιμότητα ένα γιατρό, όταν εκκρεμούν εναντίον του ποινικές υποθέσεις, χωρίς να πρέπει να αναμένουν την καταδικαστική απόφαση, καθώς επίσης προτείνουν τη δημοσιοποίηση αποφάσεων ή μέρος αυτών, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα του εμπλεκόμενου γιατρού.

Οι δύο πιο πάνω τροποποιήσεις έχον συζητηθεί από εκπροσώπους και τον νομικό σύμβουλο του ΠΙΣ σε κατά καιρούς συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, με λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά ακόμη παραμένουν υπό εξέταση. «Οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να διορθωθεί το νομικό πλαίσιο και να μην δέχονται επιθέσεις είναι οι ίδιοι οι γιατροί», σχολίασε ο κος Κορφιώτης.

Βάλλει κατά ΠΙΣ για την καθυστέρηση η Ιατρική Ασπίδα

Το γεγονός πως ο καταδικασθέντας γιατρός δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον ΠΙΣ, έφερε την έντονη αντίδραση της ομάδας «Ιατρική Ασπίδα» της ΟΣΑΚ, με την συντονίστρια της ομάδας, Ελεονώρα Μαυρομμάτη, να εξαπολύει πυρά εναντίον του ΠΙΣ για την στάση που επιδεικνύει. Όπως ανέφερε η κα Μαυρομμάτη, η ίδια με ομάδα βουλευτών, ετοίμασαν τροποποίηση της νομοθεσίας.

«Έχουμε καταθέσει και εμείς τροποποίηση της νομοθεσίας και παρόλο που είχαμε κληθεί να συζητήσουμε στη Βουλή υπήρξαν αντιδράσεις. Για κάποιο λόγο δεν θέλουν να αλλάξει η νομοθεσία. Προφανώς για προσωπικά τους συμφέροντα. Μήπως οι απαιτήσεις τους είναι παράλογες και για αυτό ακόμη οι τροποποιήσεις βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία; Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται», είπε η κα Μαυρομμάτη και σημείωσε πως είναι αδιανόητο να υπάρχει καταδίκη εναντίον γιατρού και να μην προχωρούν σε αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Παράλληλα ανέφερε πως «υπάρχουν και άλλοι γιατροί που έχει αποδειχτεί ότι έχουν προχωρήσει σε ποινικά αδικήματα και δεν έγινε κάτι. Άτομα σαν αυτά δεν μπορούν να εργάζονται σαν γιατροί. Το ιατρικό επάγγελμα είναι λειτούργημα».

Υπό εξέταση υποθέσεις κατά γιατρών, δύο οδηγήθηκαν στη Νομική Υπηρεσία

Δεν είναι μόνο η πρόσφατη υπόθεση του γιατρού που κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση κατά γυναίκας ασθενή, ούτε η περίπτωση του γιατρού που απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για ψευδείς εμβολιασμούς ασθενών κατά του κορωνοϊού, αφού στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και άλλοι γιατροί, με δυο από αυτές τις υποθέσεις να έχουν οδηγηθεί πρόσφατα στη Νομική Υπηρεσία.

Η μια υπόθεση αφορά οδοντίατρο στη Λευκωσία, ο οποίος καταχωρούσε στο σύστημα του ΓεΣΥ εικονικές ιατρικές πράξεις, δηλαδή περνούσε στο σύστημα καθαρισμού δοντιών που δικαιούνται οι ασθενείς με σκοπό να λάβει το κέρδος από την ιατρική πράξη, χωρίς όμως να εκτελεί την υπηρεσία. Οι ανακριτές της υπόθεσης, αφού έλαβαν όλες τις απαραίτητες καταθέσεις από πρόσωπα που εμπλέκονται, ολοκλήρωσαν τον φάκελο της υπόθεσης, ο οποίος την περασμένη βδομάδα οδηγήθηκε για έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Η άλλη υπόθεση που βρίσκεται πλέον στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας, είναι η υπόθεση του 62χρονου νευροχειρουργού, ο οποίος ενώ είχε τεθεί εκτός ΓεΣΥ αφού βρισκόταν αντιμέτωπος με άλλη ποινική υπόθεση, προχωρούσε σε χειρουργικές επεμβάσεις στο όνομα του γιού του, που είναι επίσης γιατρός εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ. Εναντίον του 62χρονου και του γιου, ετοιμάστηκε κατηγορητήριο και οδηγήθηκε για έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Όσον αφορά την υπόθεση ωτορινολαρυγγολόγου, που διαφάνηκε από το σύστημα του ΓεΣΥ ότι παραχωρούσε την ίδια θεραπεία σε όλους τους ασθενείς του, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Η ανακριτική ομάδα, που ανέλαβε την υπόθεση έχει προχωρήσει σε λήψη καταθέσεων από δεκάδες ασθενείς που παρακολουθούσε ο γιατρός, ωστόσο υπολείπεται και άλλες ώστε να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται και η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής που αναλάμβανε χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες όμως εκτελούσαν γιατροί εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και τις ενέγραφαν ως χειρουργικές επεμβάσεις από γιατρούς εντός του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να λαμβάνουν χρηματικό όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω υπόθεση βρέθηκε λίγο πριν το τέλος της χρονιάς ενώπιον των ανακριτών και βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δειτε Επισης

Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ λέει ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως η Χαμάς σχεδιάζει επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων
BINTEO: Τα γέλια Λαβρόφ όταν ακούει για τα περί αποστολής νατοϊκών στρατευμάτων του Μακρόν
Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του από τους Ιρανούς
Νεκρός κηρύχθηκε άλλος ένας Ισραηλινός όμηρος της Χαμάς
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής