Επίκεινται αποκαλύψεις εγγράφων και στοιχείων στα πλαίσια της αγωγής τεσσάρων αστυνομικών κατά Δρουσιώτη
06:00 - 19 Φεβρουαρίου 2024
Την ώρα που αναμένονται ανακοινώσεις από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με την έναρξη των ερευνών για των όσων καταγγέλλονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», κατά του τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, άλλη μια μάχη, σε δικαστικό επίπεδο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα πρέπει να αποκαλυφθούν στοιχεία και έγγραφα από τον συγγραφέα Μακάριο Δρουσιώτη, προκειμένου να τεκμηριώσει και να αντικρούσει τα περί δυσφήμησης που προβάλλονται από την πλευρά τεσσάρων αστυνομικών του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πέραν των νομικών μέτρων στα οποία προχώρησε ο Νίκος Αναστασιάδης, τα οποία γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Μακάριος Δρουσιώτης, άλλη μια μάχη βρίσκεται στις ράγες του Δικαστηρίου, καθώς αγωγή για δυσφήμιση, με την οποία αξιώνουν 10 με 50 χιλιάδες, είχαν καταχωρήσει τέσσερις αστυνομικοί του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκ των οποίων ο ένας είναι ο μέχρι σήμερα υπεύθυνος του Τμήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης και οι υπόλοιποι τρεις, υφιστάμενοι του. Τα ονόματα τους, γνωστοποιήθηκαν με την δημοσιοποίηση της αγωγής από πλευράς Δρουσιώτη, ενώ οι ίδιοι στη συνέχεια, είχαν εκδώσει μέσω δικηγόρου τους, σχετική ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και αστυνομικοί εναντίον Δρουσιώτη-Ζητούν απόσυρση του βιβλίου «Κράτος Μαφία»
Υπενθυμίζεται πως στις 23 Δεκεμβρίου 2022, εκδόθηκε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου μετά από σχετικό αίτημα εμπειρογνώμονα, απέρριψε την έκδοση προσωρινού διατάγματος για αναστολή κυκλοφορίας και διανομής του τελευταίου βιβλίου του δημοσιογράφου Μακαρίου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία: Πώς η συμμορία κατήργησε το κράτος δικαίου στην Κύπρο». Το Δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αιτία της αγωγής που είχε καταχωρήσει ο εμπειρογνώμονας, ζητώντας παράλληλα διάταγμα για απόσυρση του βιβλίου, «αποσκοπούσε στην προστασία των εμπορικών συμφερόντων του, γεγονός που αποδυνάμωσε την υπόθεσή του ότι οι εν λόγω πληροφορίες ήταν ιδιωτικές και, εν πάση περιπτώσει, εάν πετύχαινε στην αγωγή του η επιδίκαση αποζημίωσης ήταν απολύτως επαρκής ως μέσο αποκατάστασης». Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Θεόδωρος Θεοδώρου, ανέφερε επίσης πως έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο αιτητής, «απέτυχε εντελώς να αμφισβητήσει τη θέση του Δρουσιώτη ότι μπορεί να αποδείξει την αλήθεια της δημοσίευσής του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέρριψε αίτημα για αναστολή κυκλοφορίας του βιβλίου «Κράτος Μαφία» το Δικαστήριο
Σε ό,τι αφορά την αγωγή που καταχώρησαν οι τέσσερις αστυνομικοί, αυτή στρέφεται στα όσα αναγράφει στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης, όπου περιγράφει την προσωπική του εμπειρία, αναφορικά με την καταγγελία στην οποία προέβη στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα το 2020, για παρακολούθηση των επικοινωνιών του, με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιούσε για τη διαφθορά στην Κύπρο και τον τέως Πρόεδρο. Έρευνα η οποία, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συγγραφέας, «δυόμιση χρόνια μετά, επέφερε μηδενικά αποτελέσματα, παρά τα στοιχεία που παρέδωσε στην Αστυνομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτω στο βιβλίο, η Αστυνομία δεν έκανε την πρέπουσα διερεύνηση τόσο για την καταγγελία για παρακολούθηση των επικοινωνιών μου, όσο και τη φυσική παρακολούθηση και απόπειρα εκφοβισμού μου για να μην κυκλοφορήσω το βιβλίο».
Παράλληλα, ο κ. Δρουσιώτης είχε αναφέρει πως «η καταφυγή των τεσσάρων στελεχών του Κλάδου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε δικηγόρο για ένα υπηρεσιακό θέμα, δεν μπορεί να έγινε χωρίς συνεννόηση με την ηγεσίας της αστυνομίας. Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο η αστυνομία αντί να διερευνά τις υποθέσεις, να απειλεί με δικαστικά μέτρα το θύμα μιας σοβαρότατης εγκληματικής ενέργειας». Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των αστυνομικών, είχε αναφέρει πως, «η ενημέρωση των πελατών μας προς την ηγεσία της Αστυνομίας για την πρόθεσή τους, για καταχώρηση κατά του συγγραφέα αγωγής λίβελλου, έγινε καθαρά λόγω της πειθαρχίας που υπάρχει στην Αστυνομία ως σώμα ασφαλείας. Θεωρούν δυσφημιστική την ένταξή τους από το συγγραφέα, ως μελών του ούτω καλούμενου «Κράτους Μαφίας», την ύπαρξη του οποίου αγνοούν». Παράλληλα, υποστήριξαν πως «οι αναφορές στα πρόσωπά τους, στο εν λόγω βιβλίο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντούν οι αστυνομικοί που προσφεύγουν στο Δικαστήριο κατά του βιβλίου «Κράτος Μαφία»
Αποκαλύπτονται έγγραφα και στοιχεία
Η δικαστική μάχη μεταξύ αστυνομικών και Δρουσιώτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερη αλλά και σημαντική για δύο λόγους. Ιδιαίτερη, γιατί ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά όπου τέσσερις αστυνομικοί ενός Τμήματος της Αστυνομίας στρέφονται εναντίον του πολίτη που προέβη σε καταγγελία ενώπιον τους, και σημαντική, καθώς στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης, αναμένεται να έρθουν στο φως στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκαν τα γραφόμενα του συγγραφέα.
Οι δύο πλευρές, καταχώρησαν την γραμμή πλεύσης τους ενώπιον Δικαστηρίου, στο οποίο αναμένεται να αποκαλυφθούν δεκάδες έγγραφα που σχετίζονται με τα εγειρόμενα ζητήματα και αυτά αφορούν είτε υποθέσεις που κόλλησαν και δεν προχώρησαν, είτε επιστολές, είτε σχετική αλληλογραφία.
Η λίστα των σχετικών εγγράφων που αναμένεται να τεθεί ενώπιον Δικαστηρίου, σχετίζεται με πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη στο παρελθόν και οι οποίες δεν προχώρησαν, ενώ θα αποκαλυφθούν στοιχεία που έχουν να κάνουν με το κεφάλαιο παρακολουθήσεις. Θέματα, τα οποία εξάλλου αγγίζει στο βιβλίο του, ο Μακάριος Δρουσιώτης.
Μπορεί η αγωγή να προνοεί προσωπική διαμάχη μεταξύ αστυνομικών και Μακάριου Δρουσιώτη, ωστόσο δεδομένου πως στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ενέργειες της Αστυνομίας σε διάφορα θέματα αλλά και υποθέσεις, η εκδίκαση της αγωγής, αποκτά δημόσιο ενδιαφέρον. Και αυτό διότι, αν αποκαλυφθούν στοιχεία, είτε αυτά είναι εκθέσεις, πορίσματα, αλληλογραφίες κτλ, που σχετίζονται με υποθέσεις που έμειναν στο σκοτάδι, τότε από τη μία ενδεχομένως να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και από την άλλη, να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και εξελίξεις.
Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που στα πλαίσια μιας αγωγής, που μπορεί να μην κατατέθηκαν τέτοιου είδους στοιχεία από οποιαδήποτε πλευρά, εντούτοις το Δικαστήριο διέταξε την αποκάλυψη πορισμάτων, τα οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν είχαν αποκαλυφθεί. Συνεπώς, αν για παράδειγμα αποκαλυφθούν στοιχεία ή έγγραφα ή πορίσματα που αφορούν μια υπόθεση που έκλεισε, τότε δεν θα γίνεται λόγος για προσωπική διαμάχη, αλλά στο επίκεντρο θα βρεθεί γενικότερα η Αστυνομία και οι χειρισμοί της, αφού στο επίκεντρο θα βρεθούν και άλλες υποθέσεις, πέραν των όσων αναγράφει στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης, που αφορούν την δική του καταγγελία.
Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές, δηλαδή ο Μακάριος Δρουσιώτης και οι τέσσερις αστυνομικοί, κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις και τις προθέσεις τους και από εδώ και πέρα, αναμένεται το Δικαστήριο να ορίσει ημερομηνία για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Εν αναμονή ανακοινώσεων από Αρχή κατά της Διαφθοράς
Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία θα ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα ονόματα των προσώπων που θα απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ (Gabrielle Louise McIntyre) από την Αυστραλία, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίζονται και κάποια άλλα ζητήματα, δεδομένου πως οι τρεις εκ των τεσσάρων, είναι Κύπριοι. Επιπλέον η Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναμένεται να ανακοινώσει τους όρους εντολής της έρευνας που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Αφού συσταθεί η ομάδα ερευνητών και λάβει οδηγίες από την Αρχή, τότε θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, έτσι ώστε να καταρτιστεί ο προγραμματισμός, για τον τρόπο που θα εργαστεί. Αναμένεται, εκτός απροόπτου, ότι ο πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, «Κράτος Μαφία», Μακάριος Δρουσιώτης, ενώ ως είθισται ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κληθεί στα τελικά στάδια της έρευνας, ώστε να αντικρούσει και να απαντήσει στα ερωτήματα που θα μαζέψει η ερευνητική ομάδα, όχι μόνο από την ανάγνωση του βιβλίου, αλλά και από τους μάρτυρες που θα μεσολαβήσουν, ανάμεσα στον ίδιο και τον Μακάριο Δρουσιώτη. Ωστόσο, ο τελικός λόγος, ως προς το πότε θα καταθέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι στους ερευνητές.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έρευνα της Αρχής, η οποία θα αγγίξει και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, είναι αυτεπάγγελτη και δεν διεξάγεται μετά από επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία. Εξάλλου, ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος, απέστειλε επιστολή, μετά τη συνάντηση του Χάρη Πογιατζή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή έρευνας, «το ταχύτερο».
Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε και η συνάντηση του συμβουλίου της Αρχής με τον ίδιο τον Μακάριο Δρουσιώτη, όπου ο συγγραφέας, παρουσιάστηκε έτοιμος να συμβάλει κι αυτός στο έργο της έρευνας, μέσω της κατάθεσης στοιχείων για τα όσα αναφέρει ή καταγγέλλει στο βιβλίο του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίζονται και πιάνουν δουλειά οι ερευνητές για το «Κράτος Μαφία»-Από Αυστραλία η Επικεφαλής