Η έκπληξη του Κρόνου και o χρονικός ορίζοντας για το πλάνο εκμετάλλευσης

Αν και η αρχική εντύπωση που δόθηκε, μέσα από τις ταυτόχρονες ανακοινώσεις της ΕΝΙ και της Total για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνος-2 στο οικόπεδο έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ήταν κάπως απογοητευτική, αφού σε αυτή δεν περιλαμβάνονταν στοιχεία σε σχέση με τις ποσότητες που εντοπίστηκαν, η άποψη της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, είναι σαφώς διαφορετική.

Άλλωστε στις ανακοινώσεις αν και δεν περιέχονται λεπτομέρειες για τις ποσότητες, υπάρχει η αναφορά για πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα. Σημειώνεται πως το κοίτασμα Κρόνος-2 ξεκίνησε ως μια επιβεβαιωτική γεώτρηση του Κρόνος-1, ωστόσο διαπιστώθηκε πως σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο κοίτασμα, υπήρχε ένας νέος ταμιευτήρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Αίγυπτο για βολιδοσκόπηση της κατάστασης μετά τις εξελίξεις στο «Cronos-2» ο Παπαναστασίου

Σε αυτόν δόθηκε η ονομασία Κρόνος-2, ενώ η γεώτρηση απέδειξε τελικά ότι συνδέεται μέσω των πετρωμάτων με τον Κρόνο-1. Κάτι που θεωρείται ως μια θετική εξέλιξη, αφού θα επιτρέψει στην κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο εν λόγω κοίτασμα, μέσω μιας γεώτρησης να εξορύξει το φυσικό αέριο και από τα δύο πηγάδια.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο κοιτάσματα που λειτουργούν ως, συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ επίσης θετικό είναι γο γεγονός πως η γεώτρηση έγινε με χαρακτηριστικά γεώτρησης παραγωγής, καθιστά πολύ πιο εύκολη αλλά κυρίως γρήγορη την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Πάντως δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο έκαναν λόγο για μια γεώτρηση που αγγίζει τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) αερίου.

Σε σχέση με το μέλλον του κοιτάσματος, το επόμενο βήμα βρίσκεται υπό την ευθύνη της ΕΝΙ, η οποία ως διαχειρίστρια εταιρεία της κοινοπραξίας, θα πρέπει να παρουσιάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, την πρόταση της για το πλάνο ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Κύπρο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιταλικής εταιρείες, για να προβεί σε μια πρώτη συζήτηση με την Κυβέρνηση και δη τον αρμόδιο υπουργό, για το πώς θα γίνει η αξιοποίηση των ανευρεθέντων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαιρετική ποιότητα και υψηλή ικανότητα παραγωγής στο κοίτασμα Cronos-2-Επέκταση του Cronos-1

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, στη βάση και των δεδομένων της περιοχής του κοιτάσματος, πως ευνοείται η μεταφορά του προς τα τερματικά της Αιγύπτου, για επεξεργασία και ακολούθως προώθηση του, είτε στην τοπική αγορά της γειτονικής χώρας, είτε στο εξωτερικό. Το γεγονός πως τόσο η απόσταση όσο και η εγγύτητα με ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, λειτουργεί ως εχέγγυο για τον μικρότερο χρόνο που θα χρειαστεί, από τη στιγμή της ανόρυξης μέχρι την προώθηση του στις αγορές.

Εξάλλου σε πολύ κοντινή απόσταση, υπάρχει και μια άλλη σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος, αυτή στο οικόπεδο δέκα, με το κοίτασμα Γλαύκος, που η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμπεριλάβει στο πλάνο ανάπτυξης του οικοπέδου έξι. Θα γίνει προσπάθεια δηλαδή, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο οικόπεδο δέκα και έξι, ExxonMobil και ΕΝΙ, αντίστοιχα, να καταρτίσουν ένα πλάνο ανάπτυξης που θα επιτρέψει μια επωφελής οικονομικά και χρονικά εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Πάντως, αν θα έπρεπε να μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα, από πλευράς του υπουργού Ενέργεια, δίνεται η εκτίμηση πως θα ήταν δυνατό μέχρι το τέλος του 2026 ή τις αρχές του 2027 να προωθηθεί στις αγορές το κυπριακή φυσικό αέριο. Έτος που δίνεται και από πλευράς Κυβέρνησης, ως πιθανό για την προώθηση του κυπριακού φυσικού αερίου στις αγορές από το κοίτασμα «Αφροδίτη», στο οικόπεδο δώδεκα. Σημειώνεται πως σε σχέση με το κοίτασμα Αφροδίτη, στο τέλος Μαρτίου, αναμένεται να παρουσιαστεί από τη Chevron, το αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης, μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό