Ξεσήκωσε αντιδράσεις ο Εισαγγελέας με την προειδοποίηση για ποινικά στην διαρροή εγγράφων-Πώς απαντά
13:24 - 16 Φεβρουαρίου 2024
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, αναφορικά με τις διαρροές απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα, με την Ένωση Συντακτών, αλλά και πολιτικά κόμματα να βγαίνουν μπροστά και να του απαντούν, κάνοντας λόγο για απειλεί ενάντια στην ελευθερία του τύπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί ο Εισαγγελέας: Ποινικό αδίκημα η μετάδοση, αναμετάδοση και περιγραφή απόρρητου εγγράφου
Ο Γενικός Εισαγγελέας, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, από το βήμα της Βουλής, το ναό της Δημοκρατίας όπως αναφέρουν συνεχώς οι βουλευτές, υπέδειξε πως η διαβάθμιση του οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου είναι αποκλειστικό δικαίωμα του συντάκτη. «Δυστυχώς παρακολουθούμε τόσο διαρροές, όσο και μεταδόσεις όσο και αναμεταδόσεις, όσο και παρουσιάσεις από πρόσωπα σε εκπομπές στις τηλεοράσεις ή στα ραδιόφωνα, διαβαθμισμένων πληροφοριών», είπε και σημείωσε πως είναι ποινικό αδίκημα η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή ή αναφορά σε απόρρητο διαβαθμισμένο περιεχόμενο.
Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση από πλευράς Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ ανέφερε πως «εάν οι θεσμοί επιτελούσαν το έργο και την αποστολή τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα επάρκεια και πληρότητα, δεν θα χρειαζόταν να επισείουν ως Δαμόκλειο Σπάθη επί των κεφαλών των δημοσιογράφων την απειλή των ποινικών διώξεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου. Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας. Το πνεύμα της άγαρμπης προειδοποίησης του Γ. Εισαγγελέα προς τους δημοσιογράφους δεν συνάδει με το πνεύμα όλων των συναφών εναρμονιστικών νομοθεσιών που ψήφισε η Κυπριακή Δημοκρατία προς ενίσχυση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Δεν είναι νοητό από τη μια οι δημοσιογράφοι να θωρακίζονται και από την άλλη, να απειλούνται».
Καταλήγοντας, η Ένωση Συντακτών Κύπρου τονίζει πως «το θέμα που ανέδειξε ο συνάδελφος στην εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος” είναι καίριας σημασίας, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από τα συμφραζόμενα του είναι πρόδηλο ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση που θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια. Η δημοσιογραφική κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής, διαχέοντας μόνο τα όσα εκφράζονται επισήμως και δημοσίως. Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο. Όποτε το πράττουν θα μας βρίσκουν απέναντι τους».
Οι αντιδράσεις κομμάτων
Το χορό των αντιδράσεων, από πλευράς κομμάτων άνοιξε πρώτο το ΑΚΕΛ, το οποίο τόνισε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας προέβη χθες σε δηλώσεις αναφορικά με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από δημοσιογράφους σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή και αναφορά σε τέτοια έγγραφα είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών».
Συνεχίζοντας, το κόμμα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι «θεωρούμε ότι τέτοιες δηλώσεις συνιστούν έμμεση απειλή εναντίον των δημοσιογράφων των οποίων η δουλειά δεν είναι απλώς η αναμετάδοση πληροφοριών και δηλώσεων, αλλά η έρευνα και η αποκάλυψη. Ταυτόχρονα τέτοιες δηλώσεις στέλνουν μήνυμα κάλυψης, αφού όσοι επιδιώκουν την συγκάλυψη σε διάφορες υποθέσεις θα μπορούν απλώς να χαρακτηρίζουν σχετικά έγγραφα ως εμπιστευτικά».
Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι «οι θεσμοί και οι αρχές οφείλουν να προάγουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και να ενισχύουν με κάθε τρόπο την ελευθεροτυπία και όχι να τρομοκρατούν τον δημοσιογραφικό κόσμο δίνοντας λανθασμένα μηνύματα που θυμίζουν άλλες εποχές».
Από πλευράς τους, το Κίνημα Οικολόγων, σε δική του ανακοίνωση, τόνισε ότι «αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα περί ποινικών αδικημάτων λόγω μετάδοσης πληροφοριών από διαβαθμισμένο σε απόρρητο έγγραφο. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει τέτοιας μορφής δηλώσεις, καθώς όπως φανερό εκλαμβάνονται ως απειλές κατά της Ελευθερίας του Τύπου, η ουσιαστική δουλειά του οποίου αρχίζει εκεί που τα γεγονότα τελειώνουν».
Οι Οικολόγοι, συνεχίζοντας, επεσήμαναν ότι «οι λειτουργοί του Τύπου, εκ του επαγγέλματος τους, διενεργούν έρευνες και αποκαλύπτουν πληροφορίες – πολλές φορές διαβαθμισμένες σε εμπιστευτικές η / και απόρρητες – οι οποίες φτάνουν σε αποκαλύψεις σκανδάλων».
Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων τόνισε ότι «στηρίζουμε πλείστα όσα δημόσια εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου και στηρίζουμε πλήρως την ανεξάρτητη, αμόλυντη δημοσιογραφία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση ΕΣΚ σε Εισαγγελέα-«Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν»
Η απάντηση Σαββίδη στις αντιδράσεις
Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο Γενικός Εισαγγελέας θέλησε να απαντήσει, παραπέμποντας στο πλήρες κείμενο των δηλώσεών του.
«Σε σχέση με την ερμηνεία των χθεσινών μου δηλώσεων, παραπέμπω στο πλήρες κείμενο τους όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, όπου ανέφερα τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η οποία ισχύει για όλους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (Twitter).