Επίθεση ΕΣΚ σε Εισαγγελέα-«Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν»

Στην αντεπίθεση βγήκε η Ένωση Συντακτών Κύπρου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ουκ ολίγες φορές έχει χαρακτηριστεί ως βωμός της δημοκρατίας, που ανέφερε πως η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί ο Εισαγγελέας: Ποινικό αδίκημα η μετάδοση, αναμετάδοση και περιγραφή απόρρητου εγγράφου

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ ανέφερε πως «εάν οι θεσμοί επιτελούσαν το έργο και την αποστολή τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα επάρκεια και πληρότητα, δεν θα χρειαζόταν να επισείουν ως Δαμόκλειο Σπάθη επί των κεφαλών των δημοσιογράφων την απειλή των ποινικών διώξεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου. Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας. Το πνεύμα της άγαρμπης προειδοποίησης του Γ. Εισαγγελέα προς τους δημοσιογράφους δεν συνάδει με το πνεύμα όλων των συναφών εναρμονιστικών νομοθεσιών που ψήφισε η Κυπριακή Δημοκρατία προς ενίσχυση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Δεν είναι νοητό από τη μια οι δημοσιογράφοι να θωρακίζονται και από την άλλη, να απειλούνται».

Καταλήγοντας, η Ένωση Συντακτών Κύπρου τονίζει πως «το θέμα που ανέδειξε ο συνάδελφος στην εφημερίδα ο “Φιλελεύθερος” είναι καίριας σημασίας, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από τα συμφραζόμενα του είναι πρόδηλο ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση που θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια. Η δημοσιογραφική κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής, διαχέοντας μόνο τα όσα εκφράζονται επισήμως και δημοσίως. Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο. Όποτε το πράττουν θα μας βρίσκουν απέναντι τους».

Δειτε Επισης

Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Σκληρό πρέσινγκ υπεράσπισης και μαραθώνια διαδικασία για υπόπτους για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη εδώ και οκτώ ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα