Οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τι επιβάλλεται να γίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μεγάλο βαθμό, είναι μια συζήτηση που αφενός έπρεπε να γίνει σε προηγούμενο χρόνο, αφετέρου η συνέχιση της δεν εξυπηρετεί την ίδια την ΤΑ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει μέσα κι από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, Κυβέρνησης, Τοπικών Αρχών και κομμάτων, αφού όλοι συμφωνούν στα βασικά.

Ότι η Μεταρρύθμιση, πρώτον θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την σημερινή, μη βιώσιμη και παρακμάζουσα εικόνα που παρουσιάζουν οι δήμοι, δεύτερον θα βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών και τρίτον, ότι θα καταστήσει τους δήμους, πιο βιώσιμους σε σχέση με σήμερα. Συμπεράσματα τα οποία βρίσκουν σύμφωνους τους πάντες.

Από εκεί και πέρα, όλοι γνωρίζουν, ακόμα κι αυτοί που την ψήφισαν στη Βουλή, ότι η εν λόγω Μεταρρύθμιση θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο αριθμός των δήμων να είναι σαφώς μικρότερος, κάτι που θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερες εξοικονομήσεις. Αν γινόταν αυτό, και ο αριθμός των αντιδημάρχων θα ήταν μικρότερος, αφού δεν θα χρειάζονταν τόσες πολλές κοινότητες να ενταχθούν σε δήμους.

Το αν η Μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε ήταν ή όχι καλή, θα κριθεί από τους πολίτες, όταν θα κληθούν να εκλέξουν την επόμενη Βουλή, όταν θα έχουν κι ενώπιον τους, ένα μεγάλο δείγμα για το πώς θα εφαρμοστεί και ποιες βελτιώσεις θα φέρει στην καθημερινότητα τους, μέχρι το 2026.

Το στοίχημα σήμερα, δεν είναι άλλο, από το να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση, με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα. Κάτι που αν η Βουλή με την Κυβέρνηση, την Ένωση Δήμων και τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, δεν συνεργαστούν και δεν δώσουν το απαραίτητο βάρος στην υλοποίηση όλων όσων προνοούνται, τότε αναμφίβολα θα υπάρξουν προσκόμματα.

Από τη στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται από τη Νομοθεσία, να έχει κυρώσεις οποιοσδήποτε, είτε δήμαρχος, είτε πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου, είτε ακόμα και κοινοτάρχης, που ενδεχομένως να μην εργαστεί ή συνεργαστεί για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, τότε αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο δύσκολο είναι για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, να εποπτεύσει και να εξασφαλίσει, πως όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία.

Εξάλλου αυτό προκύπτει και μέσα από τις πρόσφατες συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η οποία παρακολουθεί επισταμένα πως προχωρά η Μεταρρύθμιση σε όλες τις Επαρχίες και εντοπίζονται διάφορων ειδών προβλήματα, που αλλού έχουν να κάνουν με τοπικιστικές ατζέντες που κάποιοι προωθούν έναντι άλλων με τους οποίους καλούνται να συνεργαστούν, είτε ακόμα και αδιαφορία, η οποία σχετίζεται με τις διαφορετικές προτεραιότητες κάποιων αρμοδίων που έχουν βάλει σε πρώτο πλάνο τον προεκλογικό αγώνα που δίνουν για να εκλεγούν και όχι την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Και συνεπώς, έχει δίκιο ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού που δήλωσε χθες πως, «για να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση πρέπει αμέσως να τερματιστεί αυτή η ανεπίκαιρη, αχρείαστη, ζημιογόνα συζήτηση. Μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης έχουμε άπλετο χρόνο και στρεβλώσεις να διορθώσουμε και περαιτέρω βελτιώσεις να επιφέρουμε».

Αυτό επεσήμανε στις δηλώσεις του και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ότι αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές, θα γίνουν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, δεν είπε κάτι διαφορετικό, από όσα έλεγε και πριν από μήνες, σε σχέση με τις συνενώσεις, τις προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών και τον αριθμό των αντιδημάρχων. Συνεπώς τώρα είναι η ώρα, με κάθε κόστος, να εργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τρόπο παραγωγικό και εποικοδομητικό για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης και ακολούθως, η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη και τις αστοχίες που θα διαπιστωθούν, αυτή τη φορά, κόντρα στα τοπικιστικά ή άλλα μικροκομματικά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Ιωάννου για ΤΑ-«Προσπαθήσαμε να κάνουμε αλλαγές, δεν είχαμε στήριξη από τα κόμματα»

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»