ΔΗΣΥ και ανατολή στην Πινδάρου-Άνοιξε η βεντάλια της εσωστρέφειας

Κι εκεί που όλοι πίστευαν ότι η επικύρωση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών, η πανηγυρική έναρξη του προεκλογικού των Ευρωεκλογών και η επίλυση ζητημάτων όπως αυτό της Πάφου, θα έδινε ανάσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, τελικά το Πολιτικό Γραφείο του Σαββάτου, έφερε νέες συζητήσεις, νέο κύκλο εσωστρέφειας και απώλειες για το κόμμα.

Δύο ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν. Το πρώτο ήταν η μη εκλογή του ενός αντιπροέδρου που μπήκε στη ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές, του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος έμεινε εκτός της εξάδας του ψηφοδελτίου και το δεύτερο ήταν η υπόδειξη της Αννίτας Δημητρίου, ότι υποψήφιος του κόμματος στη Λάρνακα, θα είναι ο άλλος Αντιπρόεδρος, Γιώργος Κάρουλλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση Πελεκάνου η ηγεσία του ΔΗΣΥ-«Να κάνει δεύτερες σκέψεις»

Οι Ευρωεκλογές

Ξεκινώντας από το κομμάτι των Ευρωεκλογών, αναμφίβολα, είναι κάπως άκομψο, όταν το ανώτατο σώμα του κόμματος, αφήνει εκτός τον αντιπρόεδρο του κόμματος, από μια εκλογική διαδικασία. Αυτό ενδεχομένως να συνέβη για διάφορους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με το εσωτερικό σκηνικό εντός του κόμματος, αλλά με δημογραφικά, προσωπικά και όχι αμιγώς πολιτικά ζητήματα, πράγμα που φαίνεται να ενόχλησε τον Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο Μάριος Πελεκάνος εξάλλου, ακόμα και όταν το όνομα του έπεσε στο τραπέζι για να είναι υποψήφιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη για τον δήμο Στροβόλου, ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά, σημειώνοντας πως ο στόχος του είναι οι βουλευτικές το 2026. Πάντως ο Ευθύμιος Δίπλαρος, κληθείς να σχολιάσει την μη ανάδειξη Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, εξέφρασε την άποψη πως, «ίσως κάποιοι να τον ήθελαν στην Κύπρο, εδώ δίπλα τους παρά στην Ευρώπη».

Η περιρρέουσα ωστόσο που δημιουργήθηκε, ενδεχομένως σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια, τη μουρμούρα και το κακό κλίμα στην Πινδάρου, ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τον Μάριο Πελεκάνο στην παραίτηση, αφού παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες, η βάση του κόμματος, με εννιάμιση χιλιάδες ψήφους, του έδωσε την τιμητική θέση του Ά αντιπροέδρου, το Πολιτικό Γραφείο, του γύρισε την πλάτη. Κάτι που είναι οξύμωρο, αφού ουσιαστικά, ένα ανώτατο όργανο, ακυρώνει τη βούληση της βάσης του κόμματος και φαίνεται πως είναι κάτι που ενόχλησε και τον ίδιο.

Ο ίδιος στους λόγους παραίτησης του, αναφέρει πως, «η πολιτική ηθική, η αξιοπρέπεια και η συνείδηση του δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει και τον υποχρεώνουν να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε στη λακωνική δήλωση παραίτησης του, φρόντισε να υπενθυμίσει πως μόλις πριν από λίγους μήνες, τον τίμησαν χιλιάδες μέλη του κόμματος.

Πάντως αν και δεν έγινε γνωστό, εάν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των μελών του Πολιτικού Γραφείου, υπήρξαν ψηφοδέλτια με κοινό παρονομαστή, κυρίως με δισταυρίες που πριμοδοτούσαν μια συγκεκριμένη δυάδα, με απλά μαθηματικά, αυτό που προκύπτει, είναι ότι τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, λειτούργησαν χωρίς ατζέντα, ψηφίζοντας τέσσερις αντί δύο υποψηφίους ή τρεις υποψηφίους..

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, μπορούσαν να βάλουν δύο με τέσσερις σταυρούς, ανάμεσα στους έξι υποψηφίους. Ο μέσος όρος με βάση τις συνολικές ψήφους, ήταν 3,5 σταυροί ανά ψηφοδέλτιο. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο, πως τα περισσότερα ψηφοδέλτια, είχαν τέσσερις σταυρούς, ενώ δεν υπήρξαν και εκείνα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που ψήφισαν δύο ή τρεις υποψηφίους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Πολιτικό Γραφείο του περασμένου Σαββάτου συνεδρίασε αποκλειστικά για το θέμα των Ευρωεκλογών. Άλλωστε υπήρχαν εκκρεμότητες που αναμένουν την έγκριση του Πολιτικού Γραφείου, αλλά έμειναν εκτός ατζέντας, αφού λήφθηκε απόφαση, η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, με την επικύρωση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών.

Ωστόσο λίγο πριν το τέλος της συνεδρίας, πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, η Αννίτα Δημητρίου προέβη σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμα και μέλη της ηγεσίας που βρίσκονταν στο προεδρείο του Συνεδρίου.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε μια κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει, έσπευσε να ανακοινώσει την πρόταση της για τον δήμο Λάρνακας. Συγκεκριμένα πρότεινε ως υποψήφιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Κάρουλλα. Με τον κ. Κάρουλλα, είχαν προηγηθεί κάποιες συζητήσεις, με τον ίδιο να μην αποδέχεται την πρόταση.

Ωστόσο η Αννίτα Δημητρίου, ανακοίνωσε το όνομα του και εν μέσω χειροκροτημάτων, εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του από το σώμα του Πολιτικού Γραφείου. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο ίδιος με μήνυμα, ανακοίνωσε στα μέλη την απόφαση του να μην αποδεχτεί την πρόταση.

Το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης, σχετίζεται αφενός με τη δυστοκία του Δημοκρατικού Συναγερμού να βρει το αντίβαρο του Ανδρέα Βύρα στη Λάρνακα, αλλά και με τον κίνδυνο το ΕΛΑΜ να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του Σωτήρη Ιωάννου και να προλάβει τον ΔΗΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα 24ωρα πριν από το Συνέδριο, η Αννίτα Δημητρίου επικοινώνησε με διάφορα πρόσωπα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υποψήφιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, λαμβάνοντας μόνο αρνητικές απαντήσεις. Μάλιστα κυκλοφόρησαν και στοχευμένα δημοσιεύματα, που παρουσιάζαν ως κλειδωμένο άλλο υποψήφιο, τα οποία βέβαια εκ των πραγμάτων διαψεύστηκαν.

Οι εκκρεμότητες

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στον ΔΗΣΥ στην προσπάθεια τους να συνθέσουν τα ψηφοδέλτια των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών, είναι πως η απειρία, σε συνδυασμό με τις τρικλοποδιές που πολλοί πρόθυμοι έβαλαν στην ηγεσία, δημιούργησε νέα, αντί να επιλύσει τα προϋπάρχοντα προβλήματα.

Κι αυτό διότι ναι, τα όσα συνέβησαν στην Πάφο, ήταν κάτι για το οποίο δεν μπορεί να πέσει η ευθύνη στην Αννίτα Δημητρίου και τον Ευθύμιο Δίπλαρο, αλλά ο χειρισμός για τη θέση του δήμου της Λάρνακας ή του νέου δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, σαφώς και φέρει την υπογραφή τους.

Πλέον η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αν και σχεδόν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό των ψηφοδελτίων, έχει να ανέβει έναν Γολγοθά. Πρώτον, εκκρεμεί η απόφαση για τον υποψήφιο του κόμματος για τον δήμο Λάρνακας, την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας και τον δήμο Παραλιμνίου.

Για τον δήμο Παραλιμνίου, υπάρχει η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία χρήζει επικύρωσης από το Πολιτικό Γραφείο, για τον Γιώργο Νικολέττο, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το εκτελεστικό για να καταλήξει στην πρόταση του προς το Πολιτικό Γραφείο και τις υπόλοιπες θέσεις, συν αυτές των αντιδημάρχων που δεν έχουν κλειδώσει.

Μετά κι από την τελευταία εξέλιξη της παραίτησης Πελεκάνου, δεν αποκλείεται το Εκτελεστικό του ΔΗΣΥ, να συνεδριάσει και εντός της ημέρας, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να συνέλθει εκ νέου και το Πολιτικό Γραφείο. Μένει βεβαίως να διαφανεί κι αν ο Μάριος Πελεκάνος, εισακούσει τις παραινέσεις της ηγεσίας και κάνει δεύτερες σκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη μάχη για Στέφανο κι Αννίτα-Πώς και γιατί οι Ευρωεκλογές καθορίζουν την επόμενή τους μέρα

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών