Κρυφτούλι ευθυνών από κόμματα και Βουλή για ΤΑ-Γνώριζαν για τους κινδύνους, εμφανίζονται όμως έκπληκτοι

Έπεσαν από τα σύννεφα τα κόμματα με τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για το ενδεχόμενο μη βιωσιμότητας κάποιων δήμων και γενικότερα με τις προειδοποιήσεις του, ότι θα υπάρξουν προβλήματα κατά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά αν οι υφιστάμενοι δήμαρχοι και οι διάφορες Αρχές, που εμπλέκονται στην προετοιμασία της εφαρμογής της Μεταρρύθμισης, δεν ανεβάσουν ρυθμούς, για να επιλύσουν τα προβλήματα.

Στις προειδοποιήσεις των τελευταίων 24ωρων, απάντησαν τα κόμματα, που ουσιαστικά αποποιήθηκαν τις όποιες ευθύνες τους. Το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, έκαναν λόγο για «συμβιβασμούς» και «ελάχιστες συγκλίσεις» στις ανακοινώσεις τους, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ουσιαστικά άφησε να νοηθεί πως αν ισχύουν τα όσα λέγονται για τους κινδύνους, αυτό σημαίνει πως εξαπατήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποποιούνται τις ευθύνες τους για τις παραδοξότητες στην ΤΑ-Τις ερμηνεύουν ως «συμβιβασμούς» ΔΗΣΥ κι ΑΚΕΛ

Πάντως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αν τα κόμματα και ειδικά οι ηγεσίες τους, δεν αντιλαμβάνονταν ότι αυξάνοντας τους δήμους αρχικά από 14 σε 17 και αργότερα σε 20, ουσιαστικά αφαιρούσαν εξοικονομήσεις από αυτές που προέβλεπαν οι τεχνοοικονομικές μελέτες. Είναι άξιο απορίας, αν δεν αντιλαμβάνονταν πως το να έχουμε 93 αντιδημάρχους, θα δημιουργούσε επιπρόσθετο κόστος. Ή αν δεν κατανοούσαν πως είναι άλλο αν στο τιμόνι του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, διορίζεται ένας τεχνοκράτης και άλλο, αν ο πρόεδρος εκλέγεται μέσω εκλογών.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δούλεψε και πάλεψε για να προωθηθεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχολιάζοντας ειδικά την αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου, αφού υπενθύμισε πως ο ίδιος ήρθε σε ρήξη ακόμα και με άτομα προερχόμενα από τον ΔΗΣΥ, υπέδειξε, «ας μην υποτιμούν τουλάχιστο κάποιοι τη νοημοσύνη μας. Από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τοπικά συμφέροντα, οι βαριές ευθύνες των κομμάτων και ο κίνδυνος για μη βιώσιμους δήμους

Είναι ξεκάθαρο πως η Μεταρρύθμιση, εάν δεν γίνουν το επόμενο τρίμηνο σημαντικά βήματα και υπερβάσεις από τους υφιστάμενους δήμους και τα προσωρινά επαρχιακά συμβούλια, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Το γεγονός ότι η δομή της Μεταρρύθμισης, θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη, εάν οι δήμοι ήταν λιγότεροι, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Ωστόσο αυτό σήμερα δεν αλλάζει και συνεπώς Κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να δώσουν τη μάχη για να εφαρμοστεί, όσο το δυνατό πιο ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, το να εμφανίζονται σήμερα τα κόμματα, ωσάν πρώτη φορά να ακούν για την προβληματική Νομοθεσία που ψήφισαν, αφού της άλλαξαν τα φώτα, σε σχέση με το Νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί ή ακόμα χειρότερα, το Νομοσχέδιο που προετοιμάστηκε επί Κωνσταντίνου Πετρίδη, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Άλλωστε και εντός της Βουλής, υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν για το λάθος που πάει να γίνει, την ώρα που οι συναδέλφοι τους συνέχιζαν το πάρε δώσε, στη βάση της προσωπικής τους πολιτικής ατζέντας αλλά και σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των συμφερόντων των κομμάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισαν τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ για εξοικονομήσεις και εν τέλει αύξησαν το κόστος

Εξάλλου, την Παρασκευή, έγινε και κάτι που δεν συμβαίνει καθόλου συχνά. Η Βουλή κοινοποίησε ανακοίνωση της, η οποία δεν φέρει την υπογραφεί κανενός. Ούτε της προέδρου, ούτε κάποιου άλλου βουλευτή, ούτε της διεύθυνσης, ούτε των κομμάτων. Σε εκείνη την επιστολή η Βουλή κάνει λόγο για απαξιωτικές αναφορές για τη Βουλή και τους Βουλευτές, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προχωρεί σε αυτοκριτική, για την ποιότητα του εν λόγω Νομοσχεδίου. Για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν. Για τις παραδοξότητες που δημιούργησαν στην προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Και μια από αυτές τις παραδοξότητες, δεν χρειάζεται να περιμένουμε την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης για να τη δούμε. Τη ζούμε σήμερα. Κι αυτό διότι, οι τεχνοκράτες που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την προετοιμασία για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, κάποιοι εξ αυτών, είναι υποψήφιοι με αποτέλεσμα, αντί να ασχολούνται με το κομμάτι της προετοιμασίας των υπηρεσιών, των οργανογραμμάτων, του προγραμματισμού, ασχολούνται με την προεκλογική τους εκστρατεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξοικονομήσεις 700 χιλιάδων το χρόνο από την πρόταση του ΥΠΕΣ για μισθούς αντιδημάρχων

Τα παραδείγματα είναι αρκετά σχεδόν σε όλες τις Επαρχίες, με πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης και προετοιμάζονται να διεκδικήσουν τη ψήφο των πολιτών στις επικείμενες εκλογές. Αν όμως τα κόμματα, δεν αλλοίωναν τη συγκεκριμένη πρόνοια του Νομοσχεδίου, στις Προεδρίες των Οργανισμών θα ήταν έτσι κι αλλιώς τεχνοκράτες που δεν θα είχαν έγνοια να κυνηγήσουν τη ψήφο των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως, η εισήγηση αρχικά ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΑ να μην εκλέγεται και, συνεπώς, να μην έχει εκτελεστική εξουσία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους Πρόεδρους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου την εκτελεστική εξουσία την έχει πρωτίστως ο Γενικός Διευθυντής. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση των διαφόρων τροπολογιών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία όπως ο Πρόεδρος των ΕΟΑ εκλέγεται από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της οικείας Επαρχίας και έχει συνεπώς εκτελεστικές εξουσίες. Το θέμα ενδεχομένως να δημιουργήσει στρεβλώσεις και τριβές σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Προέδρου του ΕΟΑ και του Γενικού Διευθυντή, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα φανεί μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα οξύμωρα της Μεταρρύθμισης-Μείωσαν δήμους, άυξησαν συμβούλους κι αντιδημάρχους

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της δουλειάς που πρέπει να γίνει και της κατάλληλης προετοιμασίας, θα πρέπει να αντιληφθεί, τι πραγματικά θα συμβεί από την πρώτη Ιουλίου. Μετά την απόφαση της Βουλής, με τη σύμφωνο γνώμη του τότε υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, αποφάσισε τη μεταφορά του συνόλου της αδειοδότησης αναπτύξεων στους ΕΟΑ, οι οποίοι από τον Ιούλιο θα είναι πολεοδομικές Αρχές.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι εκκρεμούν περίπου 20 χιλιάδες υποθέσεις αδειοδοτήσεων Παγκύπρια, που θα πρέπει να μεταφερθούν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις στους ΕΟΑ, οι οποίοι αφού βρουν προσωπικό και αποθηκευτικό χώρο, κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, θα πρέπει να αρχειοθετήσουν 900 χιλιάδες φακέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πνίγεται στον... βούρκο των Προεδρικών η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αυξάνεται το μισθολογικό κόστος για αιρετούς της ΤΑ-Οι μισθοί πριν και μετά

Οι παραλογισμοί ενός Νόμου-Έναν αντιδήμαρχο οι Τσιερκέζοι, έναν και η Λεμεσός

Δειτε Επισης

Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις