Ψήφισαν τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ για εξοικονομήσεις και εν τέλει αύξησαν το κόστος

Τα προβλήματα, τα λάθη και τις παραλείψεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης των Νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη Βουλή και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, καλούνται να διορθώσουν ο υπουργός Εσωτερικών και η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ενόψει της εφαρμογής της Μεταρρύθμισης, ακριβώς σε ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2024.

Κάποια από τα προβλήματα, είχαν διαφανεί από το στάδιο της συζήτησης. Πολλά περισσότερα προέκυψαν αμέσως μετά τη ψήφιση, αφού πέρασαν διάφορες τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, αλλάζοντας βασικές πρόνοιες της Μεταρρύθμισης. Ένα εξ αυτών, ήταν ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αντιδημάρχων. Υπενθυμίζεται πως ο Νόμος προνοεί πως κάθε υφιστάμενη/ος κοινότητα και κάθε δήμος που θα συγχωνευτεί, θα έχει έναν αντιδήμαρχο του διαμερίσματος που θα δημιουργηθεί. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις νέων δήμων, ειδικά στην Πάφο, αλλά και στη δυτική Λεμεσό, προβλέπει την ύπαρξη αρκετών αντιδημάρχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παραλογισμοί ενός Νόμου-Έναν αντιδήμαρχο οι Τσιερκέζοι, έναν και η Λεμεσός

Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι για να πείσουν τους κοινοτάρχες, και κάποιους εκ των δημάρχων που αντιδρούσαν, να πουν ναι στη Μεταρρύθμιση, η τότε Κυβέρνηση και η Βουλή, πρόσθεσαν πρόνοια, ότι αυτοί θα αμείβονται με το 50% του μισθού του Δημάρχου. Σημειώνεται πως η αντιμισθία του Δημάρχου, προβλέπεται να είναι ισάξια αυτής του Βουλευτή. Συνεπώς ο κάθε αντιδήμαρχος, με βάση τον Νόμο που είναι σε ισχύ σήμερα, θα λαμβάνει περίπου δυόμιση χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως από το αν εκπροσωπεί ένα δημοτικό διαμέρισμα με 200 ή δύο χιλιάδες ή 20 χιλιάδες κατοίκους.

Με βάση τα δεδομένα, οι νέοι αντιδήμαρχοι από τον Ιούνιο του 2024, θα ανέρχονται σε 92, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι σε 312. Από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε 92 με βάση τις συνενώσεις, θα λαμβάνουν αντιμισθία ίση με το 50% του μισθού του δημάρχου, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα φτάνουν τους 312 στους δήμους των ελεύθερων περιοχών, θα λαμβάνουν ως αντιμισθία το 10% του μισθού του δημάρχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα οξύμωρα της Μεταρρύθμισης-Μείωσαν δήμους, άυξησαν συμβούλους κι αντιδημάρχους

Με βάση τους υπολογισμούς, πριν την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των Δημάρχων ανέρχεται σε 1,6 περίπου, εκατομμύρια το χρόνο. Των Αντιδημάρχων σε 71 χιλιάδες και των δημοτικών συμβούλων, σε 2,7 εκατομμύριά. Συνολικά δηλαδή το μισθολόγιο για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανερχόταν σε 4,4 εκ ετησίως.

Με βάση τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, εάν δεν αλλάξουν οι πρόνοιες τους, το κόστος για τους μισθούς των δημάρχων θα ανέρχεται σε 1,02 εκ, για αντιδημάρχους σε 2,1 εκ και για δημοτικούς συμβούλους 1,6 εκ. Το συνολικό κόστος, δηλαδή θα ανέρχεται σε 4,8 εκ. Κι εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ ένας εκ των βασικών λόγων για τους οποίους προωθήθηκε η συγκεκριμένη Μεταρρύθμιση, ήταν το οικονομικό, δηλαδή η μείωση του κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τα πιο πάνω δεδομένα, προκύπτει πως θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ, για τους μισθούς των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτούς τους αριθμούς, θα πρέπει να σημειωθεί πως θα πρέπει να περιληφθούν και οι αντιμισθίες του προέδρου και των μελών των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Ανάλογες ήταν οι διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος προειδοποίησε και πρότεινε μέρος των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνεται το μισθολογικό κόστος για αιρετούς της ΤΑ-Οι μισθοί πριν και μετά

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα ζητήματα που επιδιώκει να επιφέρει αλλαγές το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι αυτό των αντιμισθιών των αντιδημάρχων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατακόρυφα, παρά το γεγονός ότι θα εκπροσωπούν μικρές κοινότητες της Επαρχίας.

Το πιο οξύμωρο, είναι πως οι βουλευτές, δείχνουν να εκπλήσσονται από τα δεδομένα και τους αριθμούς και πλέον εκφράζουν την ανάγκη για να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές. Ξεχνούν βέβαια πως χρησιμοποίησαν το κίνητρο της αύξησης των μισθών για τους αντιδημάρχους, για να διασκεδάσουν διάφορες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και τώρα συναινούν με το Υπουργείο, το οποίο ως όφειλε επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς έχοντα της Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ένας εκ των βασικών σκοπών της για εξοικονομήσεις.

Το στοίχημα αυτή τη στιγμή, δεν είναι άλλο από την υλοποίηση των αλλαγών που προτείνονται χωρίς να υπάρξουν φωνές ή διαμαρτυρίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης στην ώρα της. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από την τελευταία επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, υπέδειξε ότι οι αλλαγές που προτείνονται έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των νομοσχεδίων και όχι με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της φιλοσοφίας που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβά κόκκινη γραμμή για ΤΑ ο Ιωάννου-«Στόχος η εύρυθμη λειτουργία, όχι η αλλαγή φιλοσοφίας»

Φωνάζουν οι κοινοτάρχες

Ήδη ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, βρίσκεται επιστολή απο τον δήμαρχο Ιδαλίου και τους κοινοτάρχες Λυμπιών, Νήσου, Αλάμπρας, Πέρα Χωριού και Ποταμιάς, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με τη διαφαινόμενη αλλαγή του Νόμου.

Στην επιστολή οι συντάκτες της, εκφράζουν τη διαφωνία τους και σημειώνουν πως οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να αμείβονται με ποσά που πραγματικά να αντιστοιχούν στο έργο που επιτελούν, ενώ θεωρούν ότι το 20% και το 30%, είναι πολύ χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές υπηρεσίες που θα παρέχουν στα δημοτικά διαμερίσματά τους.
Μάλιστα σημειώνουν ότι θα παρατηρηθεί το απαράδεκτο, όπως το χαρακτηρίζουν φαινόμενο, Δημοτικοί Σύμβουλοι μεγάλων δήμων να αμείβονται πιο πολύ από αντιδημάρχους.

«Η θέση μας», αναφέρουν, «είναι να παραμείνει το ύψος της αμοιβής για τους αντιδημάρχους στο 50%. Αν αυτό θεωρείτε υπερβολικό λόγω του ότι υπάρχουν κοινότητες με πολύ λίγους κατοίκους, εισηγούμαστε ένα πιο δίκαιο τρόπο καθοριμού του ύψους της αντιμισθίας των αντιδημάρχων:

Από 0-200 εκλογείς - 20%
Από 200-400 εκλογεί - 30%
Από 400-800 εκλογείς - 40%
Πέραν των 800 εκλογέων - 50%

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία