Ανησυχούν για το σύστημα «Ευαγόρας» οι δήμοι, βλέπουν ότι δεν θα αποδώσει μετά τη Μεταρρύθμιση
14:10 - 01 Φεβρουαρίου 2024
Έντονες ανησυχίες και προβληματισμό, όσον αφορά στο σύστημα Ευαγόρας, που έχει ετοιμαστεί για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά πόσο θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ ακούστηκαν φωνές και για το οικονομικό κόστος της Μεταρρύθμισης και κατά πόσο θα είναι φθηνότερες οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους δημότες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τους δήμους σε συστράτευση για ΤΑ ο Ιωάννου-«Θα υπάρχουν δυσκολίες, να δούμε την εφαρμογή»
Η Επιτροπή Εσωτερικών εξέτασε την πορεία της Μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επαρχεία Λευκωσίας, στην παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι σύντομα αναμένονται να κατατεθούν ενώπιον τους τα τρία τροποποιητικά νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν.
Ο υπουργός Εσωτερικών, στην αρχική του τοποθέτηση, επεσήμανε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, τους διαχειριστές του έργου, που είναι οι Επαρχιακή Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση της Μεταρρύθμισης. Αναφερόμενος στα τρία τροποποιητικά νομοσχέδια που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε πως το πρώτο που αφορά στον περί Κοινοτήτων νόμο έχει ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Όσον αφορά στο δεύτερο νομοσχέδιο, το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε αναμονή για την κατανομή των Συμβούλων για Δήμους Αγίας Νάπας και Ακάμα και εκτίμηση είναι ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, καθώς θα αφορά στον περί Δήμων νόμο, ενώ όσον αφορά στο τρίτο νομοσχέδιο, που αφορά στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, εκκρεμεί η οριστικοποίηση ορισμένων θεμάτων, ώστε να ετοιμαστεί και να προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο.
«Κεντρικό πυλώνα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί η μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου, περιλαμβανομένων των αιτήσεων που εκκρεμούν. Πρόκειται για μια εκ των σημαντικότερων αλλαγών, η επιτυχία της οποίας αποτελεί για μας προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει καταρτιστεί λεπτομερές πλάνο με σειρά ενεργειών που πρέπει να ολοκληρώσουμε μέχρι την ημερομηνία έναρξης της Μεταρρύθμισης», υπέδειξε ο κ. Ιωάννου.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως το Τμήμα Πολεοδομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο με 22 μέτρα, για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης, σε συνάρτηση με την πλήρη ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «Ιππόδρομος». Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως ήδη έχουν υλοποιηθεί αρκετά από τα μέτρα αυτά και έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή για άλλα.
«Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, προχωρούμε στην ετοιμασία εγχειριδίου, όπου θα καθορίζονται κοινές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς ομοιόμορφα. Επιπλέον, έχουμε αρχίσει τις διεργασίες για τη μεταφορά και την εκπαίδευση του προσωπικού από τις υφιστάμενες Πολεοδομικές και Οικοδομικές Αρχές, ώστε η προσαρμογή τους στο νέο σύστημα να γίνει με τις λιγότερες δυσκολίες. Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων Πολεοδομικών Αρχών, αυτή την περίοδο προσλαμβάνονται σταδιακά οι 105 Εργοδοτούμενοι Ορισμένου Χρόνου, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα στελεχώσουν τις υφιστάμενες Αρχές αδειοδότησης μέχρι τη μεταφορά τους στους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Τέλος, μετά από συναντήσεις που είχα τον περασμένο Δεκέμβριο με τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των ΕΟΑ, προχωρούμε στη βάση χρονοδιαγραμμάτων με τη μεταφορά των φακέλων και των λογισμικών συστημάτων».
Αναφερόμενος στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα «Ευαγόρας», ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως στο βαθμό που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, έχει παρέμβει και συμβάλει στην επίλυση των θεμάτων που αναφύονται.
Αναφερόμενος στην επαρχία Λευκωσίας, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η σύσταση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και κρατείται ενήμερος για την πορεία των διαδικασιών, ενώ τόνισε πως η λειτουργία του νέου δήμου Λευκωσίας, που περιλαμβάνει τέσσερις δήμους, είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα της Μεταρρύθμισης.
«Βρισκόμαστε σε πολύ συχνή επικοινωνία με το Συμβούλιο Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων και έχω παρευρεθεί προσωπικά σε ορισμένες συνεδρίες του Συμβουλίου. Έχει ετοιμαστεί λεπτομερές πλάνο ενεργειών και έχουμε συζητήσει και επιλύσει αρκετά από τα θέματα που αποτελούν προκλήσεις ως προς τη συνένωση και τη λειτουργία του νέου Δήμου. Συγκεκριμένα, έχει εξευρεθεί ο χώρος στέγασης του προσωπικού του ΕΟΑ Λευκωσίας, που θα αποτελεί ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών, και έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση των αναγκών του Οργανισμού το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του. Σκοπός μας είναι να εντοπίζουμε έγκαιρα τυχόν εμπόδια και να βρίσκουμε λύσεις».
Εξέφρασαν ανησυχία για το «Ευαγόρας» οι δήμοι
Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας, επεσήμανε πως ο εδώ και τρεις μήνες έχουν διοργανώσει μία επιτροπή με εννέα πρόσωπα για τη Μεταρρύθμιση. «Νιώθουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα είναι έτοιμες για να ξεκινήσουμε ομαλά την 1η Ιουλίου. Εργαζόμαστε για το λογισμικό Ευαγόρας και είναι ζητήσαμε ενημέρωση από το Υφυπουργείο Καινοτομίας για το που βρίσκονται οι διαδικασίες».
Από πλευράς της, η δήμαρχος Λακατάμειας, Φωτούλα Χατζηπαπά, υπέδειξε πως «είμαστε σε στάδιο που έχουμε συναντήσεις ως Συμβούλιο Διαχείρισης, έχουμε συναντήσεις με τις οργανώσεις. Μας ανησυχεί και εμάς το θέμα του συστήματος Ευαγόρας και κατά πόσο υπάρχει plan B σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το “Ευαγόρας”. Αναμέναμε από το Συμβούλιο ότι θα είχε περισσότερες συναντήσεις μαζί μας. Αν δεν αρχίσει το σύστημα, δεν θα ξέρουμε τις δυσκολίες που θα υπάρχουν. Αν το γράψουμε στα χαρτιά δεν είναι εύκολο να λυθεί».
Ανησυχίες για το σύστημα «Ευαγόρας» εξέφρασε και ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ενώ υπέδειξε πως ένα άλλο κεφάλαιο που τους προβληματίζει είναι ότι έχουν υποσχεθεί στους πολίτες φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. «Θεωρούμε ουτοπία το φθηνότερες υπηρεσίες. Επίσης, στις 30/6 έρχεται η Μεταρρύθμιση για το “πληρώνω όσο πετάω”. Θεωρούμε ότι δεν είναι έτοιμοι οι δήμοι για να εφαρμοστεί αυτό και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί παράδοση. Θεωρούμε ότι δεν είναι πρακτικά εφικτό στις 30/6 να γίνει αυτή η Μεταρρύθμιση. Θεωρούμε πρέπει να ισχύσει από την 1/1/2025».
Ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, τόνισε πως ως Δήμος έχουν αγαστεί συνεργασία με το γειτονικό δήμο Γερίου, καθώς θα υπάρχει η ένωση των δύο δήμων, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για το σύστημα «Ευαγόρας». «Δεν έχει καταστεί εφικτή η πρόσβαση του προσωπικού μας στο σύστημα, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Θεωρούμε όπως είναι τα γεγονότα, δεν θα είναι εφικτό να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα ακόμη και μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας. Έχουμε αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι υπάρχουν κενά και δεν θα είμαστε έτοιμοι».
Φόβοι για το οικονομικό κόστος της Μεταρρύθμισης
Ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για ένα μεγάλο σχήμα για το νέο Δήμο Λευκωσίας και εξέφρασε την άποψη ότι εκεί θα κριθεί η Μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε «είπαμε να κάνουμε τη Μεταρρύθμιση για να δώσουμε πιο φτηνές και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Από τις συνεδρίες που είχαμε με το σχήμα Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες, δεν έχουμε ενημέρωση για το πώς προχωρά η συνένωση των τεσσάρων δήμων. Το στοίχημα δεν θα κερδηθεί επειδή τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι αρκετά για τη Μεταρρύθμιση».
Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκου επεσήμανε πως οι τέσσερις δήμοι της Λευκωσίας που θα συνενωθούν, πριν το 2011 έπαιρναν συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ χορηγία, ενώ μετά τη Μεταρρύθμιση θα λαμβάνουν 20 εκατομμύρια ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να λάβουν 28 εκατομμύρια ευρώ.
«Οικονομικά το στοίχημα δεν βγαίνει. Και οι τέσσερις δήμοι μεταφέρουν τεράστια προβλήματα στο σχήμα. Ξεκινούν με τεράστια χρέη που θα ενώσουν. Θα ενώσουν ανεπάρκειες σε οχηματικό στόλο. Μόνο για τέσσερα σκυβαλοφόρα, χρειάζονται 4 εκ. ευρώ. Θα ενώσουν ανεπάρκειες για τα μηχανήματα που χρειάζονται για την βοήθεια του κόσμου. Σχεδόν όλα τα οχήματα είναι άχρηστα και μένουν στους δρόμους, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αυτά είναι προβλήματα που θα ζήσουμε».
Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως για τα σκύβαλα, οι δημότες της Έγκωμης πληρώνουν 164 ευρώ, ενώ οι δημότες της Λευκωσίας πληρώνουν από 220 ευρώ μέχρι και 300 ευρώ. «Όταν το έθεσα αυτό και είπα ότι έπρεπε να πέσει η πληρωμή στο 164 ευρώ, όμως η απάντηση που έλαβα ήταν ότι πρέπει να πάει στα 220 και πάνω. Πρέπει να δούμε πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα. Τον κόσμο τον αφορά τι θα πληρώνει. Πρέπει να το δούμε αυτό, επειδή θα είναι αποτυχία της Μεταρρύθμισης, αν ξεκινήσουμε με προβλήματα. Δεν βγαίνει η μεταρρύθμιση με τα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα, κάνω έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών για να έχουμε συνάντηση και να δούμε τα οικονομικά».
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, ανέφερε πως η ανάλυση του κ. Κυριάκου τον προβλημάτισε, τονίζοντας πως αν υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, πιθανότατα η Μεταρρύθμιση δεν θα πετύχει του στόχους της. Έκανε αναφορά και στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις διαβουλεύσεις που υπήρχαν πριν την ψήφιση της Μεταρρύθμισης, όταν είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους οι δήμοι, ωστόσο δεν εισακούστηκαν.
«Εμείς αντιμετωπίζουμε πιο σύνθετα προβλήματα με τους υπόλοιπους δήμους, επειδή έχουμε κοινότητες που πρέπει να αναβαθμιστούν στο επίπεδο δήμου. Θα έχουμε ένα σύστημα πριν τον Ευαγόρας για να ξεπεράσουμε το θέμα της μηχανογράφησης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε, όμως θα χρειαστεί η συνεργασία μεταξύ δημάρχων και αντιδημάρχων».
Ανησυχία για την ενοποίηση δήμων και κοινοτήτων
Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος των δήμων νότιας Λευκωσίας, υπέδειξε πως υπάρχουν κοινότητες που θα ενοποιηθούν με δήμους, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μπέρδεμα με τη νομοθεσία, καθώς οι κοινότητες διέπονται από τον περί Κοινοτήτων νόμο. «Δεν έχουμε οδηγίες τι πρέπει να κάνουμε. Δεν πήραμε οδηγία. Δεν μπορούμε ως κοινότητες να εφαρμόζουμε τον περί δήμων νόμο. Θέλουμε συνάντηση με το ΥΠΕΣ για να δούμε τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις για να μην φτάσουμε στο και 5 για να το δούμε».
Ο κοινοτάρχης του Πέρα Χωριού Νήσου, Κυριάκος Πογιατζής, επεσήμανε πως ως περιφέρεια είναι σε καλό δρόμο και δούλεψαν σε σημαντικά κομμάτια που αφορούν την αλλαγή που θέλουν. «Η αλλαγή θα φέρει προβλήματα, αλλά θωρώ ότι εμείς οι ίδιοι θα δώσουμε και λύσεις. Πιστεύω θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα καλό σύστημα».
Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου συνοικισμού Ανθούπολης, Φρόσω Αρμοστή, στην τοποθέτησή της τόνισε πως «οι ανησυχίες μας είναι οι ίδιες όπως αναφέρθηκαν από τους συνάδελφους. Θα εστιάσω στην ανάλυση του δημάρχου Έγκωμης και κατά πόσο θα μπορέσουμε να παρέχουμε φθηνότερες υπηρεσίες. Στην Ανθούπολη είναι χαμηλότερα τα τέλη σκυβάλων σε σχέση με άλλες περιοχές, τότε θα πάμε να πούμε στους πολίτες να πάμε πάνω; Τους υποσχόμαστε άλλα και μετά θα κάνουμε άλλα».
Οι τοποθετήσεις Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου εξέφρασε και από πλευράς του, την ανησυχία που επικρατεί για το «Ευαγόρας», και έθεσε στο τραπέζι την πρόταση όπως υπάρχει συνάντηση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να συζητηθούν βασικά ζητήματα, αφού όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει καταχώρηση δεδομένων ούτε για πιλοτική εφαρμογή.
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομιλήδης, επεσήμανε πως γίνονται συσκέψεις σε όλες τις επαρχίες και γίνεται ενημέρωση για τα νομοσχέδια. Τόνισε πως αυτό που θέλουν οι κοινότητες είναι ένα κοινό λογισμικό για τα συμπλέγματα. «Έχουμε τις ανησυχίες των κοινοτήτων για τα οικονομικά και θέλουμε διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα με την εφαρμογή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα των αποβλήτων και το “πληρώνω όσο πετώ”, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις κοινότητες».
Οι απαντήσεις Υπουργείου Εσωτερικών
Αφού άκουσε τις ανησυχίες των τοπικών αρχών, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου πήρε το λόγο και τόνισε πως τα προβλήματα που έχουν ακουστεί τα βλέπει και το Υπουργείο και τόνισε πως αναφύονται λόγω της φύσης της νομοθεσίας. «Καλούνται οι δήμοι να εφαρμόσουν τα προσωρινά συμβουλευτικά συμβούλια. Αυτά τα συμβούλια είναι οι δήμαρχοι και αν δεν συνεννοούνται μεταξύ τους θα υπάρχουν προβλήματα. Εμάς ο ρόλος μας είναι συντονιστικός. Δεν έχουμε εργαλεία, ως Υπουργείο, να το επιβάλουμε για το πώς θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς».
Απαντώντας για το οικονομικό κόστος, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως «μιλούμε για το οικονομικό κόστος, καλώς ή κακώς αποφασίστηκε ένας προϋπολογισμός 117 εκ. Τα ποσά μπήκαν στη νομοθεσία και αυτό αποφασίστηκε. Είναι κάτι που θέλω να βάλω κάτω. Το σημαντικό για μας ως Υπουργείο είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να συνεργαστούν και μένουν πίσω οι διαδικασίες. Εμείς ως Υπουργείο δεν μπορούμε να επιβάλουμε και θα υπάρξουν προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή».
Παίρνοντας το λόγο, ο έπαρχος Κερύνειας και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Οικονομίδης, επεσήμανε πως «ακούσαμε τις ανησυχίες και τα προβλήματα. Ο λόγος που έγινε η Μεταρρύθμιση είναι λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα. Δεν είναι διακόπτης η Μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί να Μεταρρύθμιση να αλλάξει τα προβλήματα των μεγάλων δήμων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την ένωση δήμων, που εκπροσωπεί τους δήμους».