Τεράστιες λίστες αναμονής για άδειες οδήγησης στη Λεμεσό-Στο περίμενε μέχρι και έξι μήνες

Μεγάλος αριθμός φοιτητών επιστρέφει στην Κύπρο ενόψει των Χριστουγέννων, με αρκετούς από αυτούς, εκμεταλλευόμενοι την παραμονή τους, να επιχειρούν να κλείσουν ραντεβού ώστε να εκδώσουν άδεια οδήγησης, ωστόσο το όνειρο τους παραμένει... απατηλό. Και αυτό διότι, σε ότι αφορά τουλάχιστον τη Λεμεσό, η υποστελέχωση στους εξεταστές συνεχίζει να υφίσταται, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες λίστες αναμονής και οι φοιτητές να πρέπει να βρίσκονται στο περίμενε για εξέταση μέχρι και έξι μήνες.

Μπορεί στις άλλες επαρχίες Παγκύπρια να μην καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα με τις διαθέσιμες ημερομηνίες εξέτασης σε όσους ενδιαφέρονται να εκδώσουν άδεια οδήγησης, εντούτοις, στη Λεμεσό παρατηρείται ολιγωρία, με τους εκπαιδευτές την ίδια ώρα να είναι έξω φρενών και να αναμένουν λύσεις από τους αρμόδιους.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος των επαγγελματιών εκπαιδευτών, Κόκος Πρωτοπαπάς, αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικό παράδειγμα φοιτητή που αγωνίζεται για να βγάλει άδεια οδήγησης εδώ και ενάμιση χρόνο. «Πήγε για μαθήματα οδήγησης όταν έκλεισε τα 18 του και την εξέταση οδήγησης την όρισαν έπειτα από έξι μήνες. Μετά από έξι μήνες ωστόσο, πάει για εξέταση ο συγκεκριμένος φοιτητής και κόβεται για ασήμαντο λόγο και σήμερα πρέπει να περιμένει άλλους έξι μήνες για να εξεταστεί».

Ιδιαίτερο προβληματισμό, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί που κόβονται από τις εξετάσεις, ίσως και να κυκλοφορούν χωρίς άδεια οδήγησης, μιας και δεν μπορούν να βρίσκονται στο περίμενε τόσους μήνες για μια άδεια οδήγησης. «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όμως εάν γίνει το παραμικρό στους δρόμους με αυτές τις περιπτώσεις μαθητών;», διερωτήθηκε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Πάντως, μόνο πρόσφατο δεν είναι το ζήτημα που απασχολεί τους εκπαιδευτές οδήγησης, καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρός τους, εδώ και δεκαετίες οι εξεταστές στη Λεμεσό απαριθμούσαν τέσσερις και μέχρι σήμερα παραμένει ο ίδιος αριθμός. «Στις υπόλοιπες επαρχίες μπορεί να εντοπίσει οποιοσδήποτε μαθητής ημερομηνία εξέτασης μέσα σε δεκαπέντε ημέρες μέχρι και ένα μήνα το αργότερο. Επίσης, η Νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι από τη στιγμή που πάει κάποιος μαθητής για εξέταση και κόβεται, τότε πρέπει να περάσει ένας μήνας για να μπορέσει να ξαναπάει. Ωστόσο, στις υπόλοιπες επαρχίες, εντοπίζεται ημερομηνία στον ένα μήνα, αλλά στη Λεμεσό αυτό δεν είναι εφικτό».

Αναφορικά με το κόστος των μαθημάτων εκπαίδευσης, αυτά είναι από 25 μέχρι 30 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για μια ώρα και η χρέωση για την τελική εξέταση είναι στα 150 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που δεν περάσει ένας μαθητής την εξέταση, θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 55 ευρώ για να επανακαθοριστεί νέα ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι, η υπόσχεση που έχει δοθεί στους εκπαιδευτές οδήγησης Λεμεσού από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, είναι ότι θα οριστούν ημερομηνίες εξέτασης σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ θα υπάρξουν επισπεύσεις εξετάσεων για τον Φεβρουάριο. Άρα, πρόσθεσε ο κ. Πρωτοπαπάς, «οι φοιτητές που έρχονται Κύπρο αυτό το διάστημα, δεν θα τα καταφέρουν να πάνε για εξέταση. Εάν δοκιμάσουν επίσης οι φοιτητές σήμερα για να παρακαθίσουν εξέταση, θα εντοπίσουν μέσα του Ιουνίου διαθέσιμη ημερομηνία».

Ερωτηθείς ο κ. Πρωτοπαπάς, εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που θα πάνε σε άλλες επαρχίες για να εκδώσουν άδεια οδήγησης, απάντησε αρνητικά, για να εξηγήσει ότι «οι μαθητές προτιμούν να εκπαιδευτούν στους δρόμους της επαρχίας τους που τους γνωρίζουν καλύτερα».

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης
Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σχολεία του ΥΠΑΝ
Μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ για υποστελέχωση
Ένας στους δύο Κύπριους θεωρεί εύκολη την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
Η χρήση της πλαστικής σακούλας στη Κύπρο και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον
Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά