Υποστελεχωμένη η Αρχή Κατά της Διαφθοράς-Οι εισηγήσεις Κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος

Υποστελεχωμένη και αποδυναμωμένη φαίνεται ότι είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, με τον Επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, να τονίζει πως αντί να σπαταλούν το χρόνο τους με τις αρμοδιότητές τους για καταπολέμηση της διαφθοράς, προβαίνουν σε συνεντεύξεις. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ήδη η Επίτροπος Νομοθεσίας έχει ετοιμάσει κάποιες εισηγήσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να ελεγχθούν κατά πόσο είναι νομικά ορθές.

Το θέμα της υποστελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς τέθηκε επί τάπητος ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, σε μία αυτεπάγγελτη εξέταση και ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε πως υπάρχουν διάφορα προβλήματα και θέλησε να αναφερθεί μόνο σε ένα. «Αντί να σπαταλούμε το χρόνο μας με τις αρμοδιότητές μας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σπαταλούμε το χρόνο μας με συνεντεύξεις, επειδή η μόνη οδός για να καλύψουμε τις θέσεις είναι με αγορά υπηρεσιών. Έχουμε εφαρμόσει όλες τις μεθόδους για στελέχωση, αλλά δεν είναι επαρκείς».

Ο κ. Πογιατζής σημείωσε, δε, ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά και τη σύσταση της GRECO, δίνοντας οδηγίες στην Επίτροπο Νομοθεσίας.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωσε πως θα υποστηρίξει κάθε λύση, τόσο για την οικονομική ανεξαρτησία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, όσο και του τρόπου υλοποίησης της στελέχωσης της Αρχής. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως μετά τις εισηγήσεις της Αρχής για αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθε σε επαφή με την Επίτροπο Νομοθεσίας, να προβεί σε κάποιες εισηγήσεις, η οποία έχει καταλήξει σε δύο προτάσεις που έχουν ήδη αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία, για να διαπιστωθεί αν είναι νομικά ορθές. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για νομοτεχνικό έλεγχο.

«Η μία εισήγηση είναι η συμβουλευτική επιτροπή για πλήρωση δημοσίων θέσεων, να απαρτίζεται μόνο από μέλη της Αρχής. Έτσι θα ξεπεραστεί το θέμα που υπάρχει με τους διευθυντές άλλων τμημάτων. Μόνο στο τελευταίο στάδιο θα παρεμβαίνει η ΕΔΥ, που θα κάνει τις προσλήψεις. Το προσωπικό της Αρχής θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Η δεύτερη εισήγηση λέει πως η Αρχή θα προσλαμβάνει το προσωπικό της. Με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται πως οι υπάλληλοι που θα προσλαμβάνονται δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτές είναι οι εισηγήσεις. Αντιλαμβάνομαι πως η Επίτροπος Νομοθεσίας είχε έρθει σε επαφή με την Αρχή Κατά της Διαφθοράς για να καταλήξει στις εισηγήσεις».

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Αλεξία Καλησπέρα, με την άφιξή της στην Επιτροπή Νομικών, εξήγησε τις εισηγήσεις στους βουλευτές, κάτι που προκάλεσε την έντονη στιγμή ανάμεσα σε Νίκο Τορναρίτη και Άριστο Δαμιανού, με τον δεύτερο να θέτει θέμα διαδικασίας ότι γίνεται συζήτηση για κάτι που η Βουλή δεν είχε ενώπιον της κείμενο και τον πρώτο να σημειώνει πως αν δεν είχε αργήσει να παραστεί στη συνεδρία, θα είχε γνώση για το τι συζητείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Τορναρίτη και Δαμιανού-Η συζήτηση «παρωδία» και η αποχώρηση Άριστου

Οι απαντήσεις Πογιατζή στους βουλευτές

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο κ. Πογιατζής σημείωσε πως ο προϋπολογισμός της Αρχής Κατά της Διαφθοράς δεν έχει αυξηθεί καθόλου και αυτό οφείλεται στο προσωπικό της Αρχής. Αναφορικά με τα προσόντα του προσωπικού και το κατά πόσο υπάρχει φόβος για διαρροές και πρόβλημα στον τρόπο λειτουργίας της Αρχής, ο Επίτροπος Διαφάνειας σημείωσε πως «όλες οι εργασίες της Αρχής γίνονται σε συνθήκες άκρας εχεμύθειας. Ο Επίτροπος αποφασίζει αν θα δημοσιευτεί οτιδήποτε ή όχι. Είναι η μόνη περίπτωση που ο Επίτροπος έχει περισσότερες εξουσίες».

Αναφορικά με τις αποσπάσεις, ο Χάρης Πογιατζής επεσήμανε ότι στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, υπάρχει άρθρο ότι μέχρι να στελεχωθεί η Αρχή, πρέπει να γίνονται αποσπάσεις. «Εμείς ακολουθήσαμε τη διαδικασία, είχαμε πέντε. Για τους τέσσερις δεν δόθηκε η έγκριση. Μέχρι να επιλυθεί το θέμα, θα μείνουμε στην αγορά υπηρεσιών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, η οποία σκοπό έχει να καταστεί η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Ο Επίτροπος Διαφάνειας αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, σημείωσε πως την έχουν μελετήσει. «Καταλήξαμε ότι η μόνη οδός για να βρεθεί λύση σύντομα, πρέπει να μετατραπούμε σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Θεωρούμε την πρόταση του κ. Δημητρίου προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει ένα θέμα ότι ίσως αυξηθεί ο προϋπολογισμός, δεν θα αυξηθεί. Θα είμαστε τα ίδια άτομα».

Ο κ. Πογιατζής, απαντώντας σε τοποθέτηση του Νίκου Τορναρίτη ότι ίσως θα πρέπει να καταργηθεί το θέμα της ανωνυμίας στις καταγγελίες, δεδομένου ότι υπάρχουν νομοθεσίες για προστασία των whistleblowers, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η ανώνυμη καταγγελία να είναι ψευδής ή να λαμβάνει διαστάσεις, αφού γνωστοποιείται, επεσήμανε πως «η μελέτη των καταγγελιών γίνεται υπό εχεμύθεια, δεν βγαίνει τίποτα έξω από εμάς. Ένας ανώνυμος μπορεί να το δημοσιεύσει ο ίδιος. Από εμάς θα βγει μόνο το αποτέλεσμα και μόνο αν είναι θετικό. Δεν θα αναφέρουμε όνομα που ερευνούμε».

Παίρνοντας το λόγο, το μέλος της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, Τατιάνα Ζαχαριάδου, σημείωσε πως η Αρχή κατέληξε να είναι ένα σχολείο, «επειδή οι διαδικασίες είναι καινούργιες για μας, έχουμε και τις διαδικασίες με τα άτομα για αγορά υπηρεσιών, που έρχονται για ένα χρονικό διάστημα, αλλά αναπόφευκτα κάποτε θα φύγουν. Το άλλο για το θέμα της εμπιστευτικότητας, όταν φεύγουν τόσοι πολλοί υπάλληλοι, είναι αναπόφευκτο το θέμα της εμπιστευτικότητας να μπαίνει σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να είμαστε ιδιοκτήτες της θέσης, όμως δεν πρέπει να είναι μόνο για λίγο χρονικό διάστημα και να είναι πρόβλημα».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ζήτησε όπως πραγματοποιηθεί μία έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής, για το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις εκάστοτε Αρχές Κατά της Διαφθοράς.

Δειτε Επισης

Μπροστά στα μάτια πολιτών το πιστολίδι στον Κόρνο-Εξετάζονται οι ισχυρισμοί του τραυματία
Έκλεισε ο δρόμος έξω από το Προεδρικό-Πραγματοποιείται εκδήλωση διαμαρτυρίας λόγω επίσκεψης Χέρτσογκ
Ξεκαθαρίζει ο ΟΚΥπΥ για την απόδραση του υπόδικου από το νοσοκομείο-Καμία εμπλοκή του Οργανισμού
Με τραύμα στο χέρι το πρόσωπο στην κλινική στη Λεμεσό-Ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε πυροβολισμό στον Κόρνο
Απόπειρα φόνου μέρα μεσημέρι στον Κόρνο-Πληροφορία για τραυματία σε κλινική της Λεμεσού
Παθολογικά αίτια έδειξε η νεκροτομή στη σορό του αστυνομικού που έσβησε εν ώρα υπηρεσίας
Σαρωτικές αλλαγές από Αρναούτη-Αλλάζει επικεφαλής η Λεμεσός, μετατίθεται ο Φιλιππίδης από το ΤΑΕ Αρχηγείου
Επιχειρούν να θωρακίσουν ασφαλιστικά τα Σώματα Ασφαλείας-Κατατίθεται πρόταση Νόμου
Σοβαρή καταγγελία από ασθενή-Την έστειλαν σπίτι με σπασμένα πλευρά και ρήξη σπλήνας, δίνοντας της παυσίπονο
Οξύμωρη ενέργεια από Αστυνομία-Ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες του Δικαστηρίου για την διαφθορά αστυνομικού