Πλαφόν στο νερό, i-justice, αναλυτικά προγράμματα-Οι προτεραιότητες της Βουλής για το νέο έτος

Με γεμάτη την ατζέντα αναμένεται να επιστρέψουν στα έδρανα οι βουλευτές, μετά τις διακοπές για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς οι Επιτροπές έχουν αρκετό νομοθετικό έργο να επιτελέσουν, στο σύντομο χρονικό διάστημα που τους απομένει μέχρι τις διακοπές για το Πάσχα. Πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού, σύστημα i-justice, αναλυτικά προγράμματα, διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι μερικά από τα ανοιχτά και πολύ σημαντικά ζητήματα, που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα από τις Επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές πριν αποχωρήσουν από τα έδρανα, για την πρώτη διακοπή της κοινοβουλευτικής περιόδου, άφησαν πίσω αρκετά σημαντικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν, αφού κρίνονται υψίστης σημασίας. Μάλιστα, στόχος είναι να ρυθμιστούν αρκετά από αυτά πριν το καλοκαίρι, ώστε να υπάρξει αλλαγή στους νόμους που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Προς αυτό το σκοπό, οι βουλευτές παρουσιάζονται έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια και να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς επίσης και να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο σε καίρια θέματα που αφορούν την ευημερία των πολιτών.

Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν και βρίσκονται ενώπιον της Βουλής είναι το πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό, η αυστηροποίηση των ποινών και η διαχείριση των πυρκαγιών, η αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία, τα αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια, καθώς επίσης και το πολυσυζητημένο ζήτημα του i-justice. Πέραν τούτου, υπό συζήτηση παραμένουν και τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τη θέσπιση του Συνηγόρου του Ασθενή, καθώς και το νομοσχέδιο της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Επιτροπή Εμπορίου

Η Επιτροπή Εμπορίου έθεσε προς συζήτηση το θέμα των επικίνδυνων αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ και έφερε ενώπιον της όλους τους αρμόδιους, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, με γνώμονα την προστασία των οδηγών. Μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου που είχαν ετοιμάσει οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και Κινήματος Οικολόγων, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Νίκος Σύκας και Σταύρος Παπαδούρης αντίστοιχα, η Επιτροπή αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι θέματα που μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.

Ένα από αυτά και το πολυσυζητημένο θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένους χώρους. Παρά το γεγονός ότι ενώπιον της Βουλής είχε πάει και ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, για να ενημερώσει τους βουλευτές για το σκοπό του νομοσχεδίου, καθώς επίσης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, για τον τρόπο εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας εντός Ιανουαρίου, καθώς η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου είχε κατάληξη, αφού οι βουλευτές είχαν διαπιστώσει ότι έγιναν θετικά βήματα από πλευράς Κυβέρνησης επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από χρόνου το πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό...Εξετάζεται ενιαία τιμή σε όλα τα σημεία πώλησης που προβλέπονται

Επιτροπή Μεταφορών

Απαλλαγμένη από τη συζήτηση για τους ΤΑΚΑΤΑ είναι και η Επιτροπή Μεταφορών, η οποία ήταν και η καθ’ ύλην αρμόδια να συζητήσει την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές, με τις συζητήσεις πλέον να περιστρέφονται σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το εξ αναβολής θέμα για το μητρώο μελετητών του ΕΤΕΚ. Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την τελευταία συνεδρία του χρόνου, ωστόσο το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή της ψήφισης, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να επιστρέφει στην Επιτροπή Μεταφορών, η οποία θα το εξετάσει εκ νέου τον Ιανουάριο.

Πέραν τούτου, προς συζήτηση θα τεθεί η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί για το FIR Λευκωσίας, με στόχο να καλεστούν ενώπιον τους όλοι οι αρμόδιοι για να εξηγήσουν στους βουλευτές τον τρόπο που ελέγχεται και τι προβλήματα δημιουργούνται με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, με την Επιτροπή Μεταφορών να ψάχνει τη χρυσή τομή, για το θέμα του βέλους προς τα δεξιά, καθώς και τις αλλαγές στο ύψος των ποινών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν λύσεις για το βελάκι δεξιά και τα πρόστιμα από κάμερες Βουλή και Υπουργείο Μεταφορών

Επιτροπή Νομικών

Το πολυσυζητημένο θέμα του i-justice αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι η Επιτροπή Νομικών, το οποίο παραμένει ανοιχτό, με τους βουλευτές να θέλουν να ζητήσουν ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ειδικά μετά την κατάρρευση του συστήματος και την ακύρωση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που το είχε αναλάβει. Επί της ουσίας, οι βουλευτές αναμένεται να καλέσουν ενώπιον τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα, τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα πρέπει να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα, πότε αναμένεται να επιλυθεί το πρόβλημα και πού εμπίπτουν οι ευθύνες για την εν λόγω κατάσταση.

Εκτός αυτού, η Επιτροπή Νομικών αναμένεται να θέσει προς συζήτηση και τα νομοσχέδια για αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Τα τέσσερα νομοσχέδια είχαν κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών τον περασμένο Σεπτέμβριο και στόχος είναι όπως όταν ψηφιστούν, να εκσυγχρονιστεί το οικογενειακό δίκαιο και να υπάρχει μία παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, που θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές συμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστροφή στο i-Justice από τη Δευτέρα-Ψάχνει λύσεις το Υφυπουργείο Καινοτομίας

Επιτροπή Προσφύγων

Με φορτωμένη ατζέντα αναμένεται να επιστρέψει η Επιτροπή Προσφύγων, η οποία αναμένεται να θέσει στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα ξεκαθαρίσουν οι διαδικασίες για να υπάρχει διαφανής τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενώ θα υπάρχει εισαγωγή και κριτηρίων, για να είναι πιο σωστή η κατανομή.

Ουσιαστικά, με βάση το νομοσχέδιο που έχει ενώπιον της η Επιτροπή Προσφύγων, αναμένεται να ενταχθούν για πρώτη φορά κριτήρια παραχώηρησης της τουρκοκυπριακής περιουσίας από το κράτος, καθώς θα γίνεται και διαχωρισμός των δικαιούχων σε τρεις ομάδες, ενώ θα υπάρξουν καινοτομίες, όπως είναι η εφαρμογή συστήματος επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών, με σαφείς και αντικειμενικούς δείκτες, ενώ αναμένεται να τερματιστεί η πρόνοια για διακριτική ευχέρεια του κηδεμόνα (σ.σ. εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών), για να αποφασίζει σε ποιον θα παραχωρείται τουρκοκυπριακή περιουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη

Επιτροπή Εργασίας

Το νομοσχέδιο για την βία και παρενόχληση στο χώρο της εργασίας και τη θέσπιση ενός πλαισίου, το οποίο θα ενισχύει τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητα η Επιτροπή Εργασίας, καθώς επρόκειτο για ένα ζήτημα, το οποίο έπρεπε να ρυθμιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχαν παρατηρηθεί κάποια κενά, για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε όπως του δοθεί χρόνος, για να τα καλύψει.

Ουσιαστικά, αυτό που καθυστέρησε την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας ήταν το γεγονός ότι μέσα από τη συζήτηση, διαπιστώθηκε πως οι άτυποι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι να υποστούν βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους, μένουν νομοθετικά ακάλυπτοι, με όλους τους εμπλεκόμενους να ζητούν όπως βρεθεί ο τρόπος που θα μπορούν να καλύπτει τους εν λόγω εργαζόμενους, για να μπορούν να καταγγείλουν τους εργοδότες τους, δεδομένου ότι βρίσκονται σε άτυπη εργασία, κάτι που τους καθιστά παράνομους.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Εργασίας αναμένεται να επαναφέρει το θέμα για συζήτηση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο το Υπουργείο έχει βρει τη χρυσή τομή, για να υπάρξει κατάληξη του θέματος και να θεσμοθετηθεί νομικά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία

Πέραν τούτου, η Επιτροπή Εργασίας, ως η καθ' ύλην αρμόδια, αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα με την νομοθεσία για θέματα αναπηρίας. Ουσιαστικά, οι βουλευτές θα καλέσουν τους υπεύθυνους από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να λάβουν ενημέρωση, ενώ θα ζητήσουν και το προσχέδιο της νομοθεσίας. Στο ίδιο πλαίσιο αλλά σε διαφορετική συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας αναμένεται να καλέσουν εκ νέου τη Μαριλένα Ευαγγέλου και τους συνεργάτες της, ώστε να λάβουν απαντήσεις για το θέμα της αναδιαμόρφωσης της επιδοματικής πολιτικής. Μίας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και σχεδιασμός είναι εντός των επόμενων μηνών να παρθούν αποφάσεις.

Επιτροπή Παιδείας

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Παιδείας έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση για δύο σημαντικά νομοσχέδια, τους προηγούμενους μήνες, όπως ήταν οι αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, καθώς επίσης και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, τα ανοιχτά κεφάλαια για τους βουλευτές δεν έχουν μειωθεί. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας με την επιστροφή της στα έδρανα τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα των αγγλόφωνων προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κατέληξε η Επ. Παιδείας για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και ξενόγλωσσα προγράμματα

Πέραν τούτου, η Επιτροπή Παιδείας θα καλέσει την αρμόδια υπουργό να καταθέσει τις τελικές της θέσεις για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καθώς και για τα αναλυτικά προγράμματα, καθώς στόχος είναι να περάσει η νομοθετική ρύθμιση πριν το τέλος της χρονιάς, για να εφαρμοστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές θα ζητήσουν από την Αθηνά Μιχαηλίδου να αναπτύξει και το πλάνο του Υπουργείου για το εναλλακτικό σχολείο φοίτησης, για τους παραβατικούς μαθητές, το οποίο έπρεπε να λειτουργήσει εντός Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω αντιδράσεων που προέκυψαν για τον αρχικό χώρο που είχε επιλεχθεί, μετά από υπόδειξη ειδικών, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας άλλαξε, αφού έπρεπε να εξευρεθεί νέα υποδομή για να φιλοξενήσει τους μαθητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίδακτρα και κριτήρια εισδοχής τα αγκάθια για ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα

Επιτροπή Υγείας

Με το σημαντικό νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή αναμένεται να αρχίσει το νομοθετικό της έργο η Επιτροπή Υγείας τον Ιανουάριο του 2025. Ένα νομοσχέδιο που θεωρείται ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έκρυβε κενά και παθογένειες, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. Ουσιαστικά, κατά την αρχική παρουσίαση, οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν εντοπίσει διάφορα κενά αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνονταν οι καταγγελίες και για τον τρόπο διαχείρισής τους.

Στη δεδομένη στιγμή, η Επιτροπή Υγείας έχει περάσει στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, με στόχο να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας το συντομότερο δυνατό, καθώς πρόκειται για ένα θεσμό, που ζητούσαν οι ασθενείς εδώ και αρκετά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνούν στα επί μέρους, συμφωνούν επί της ουσίας οι αρμόδιοι φορείς για τον Συνήγορο του Ασθενή

Επιτροπή Γεωργίας

Το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών, αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης του θέματος, αναμένεται να τεθεί πρώτα ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας, η οποία καλείται να μελετήσει το ένα νομοσχέδιο που έχει προωθήσει η υπουργός Γεωργίας, σε συνδυασμό με τα άλλα κείμενα που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση και πριν το τέλος Ιανουαρίου να οδηγηθεί για ψήφιση, ώστε να υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο πριν το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Γεωργίας αναμένεται να θέσει προς συζήτηση και το θέμα του χαλλουμιού-ΠΟΠ, ειδικά μετά την παρουσίαση της νέας μεθόδου από πλευράς αγελαδοτρόφων, για την ανίχνευση της γαλακτόσκονης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα καλέσει την οργάνωση των αγελαδοτρόφων ώστε να τους εξηγήσει την μέθοδο και τον τρόπο που την ανέπτυξαν, ενώ θα ζητήσουν εξηγήσεις και από πλευράς Κυβέρνησης, καθώς εδώ και αρκετό καιρό προωθείτο η άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ανιχνευτεί η γαλακτόσκονη, κατά την διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πέντε ισότοπα εντοπίζουν την γαλακτόσκονη στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Παρουσίασαν τη μέθοδό τους

Δειτε Επισης

Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»