Καλή η κατάσταση υγείας του ασθενή με ευλογιά των πιθήκων-Ξεκίνησε η ιχνηλάτηση, κανένας λόγος ανησυχίας
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 17 Δεκεμβρίου 2024
Ανησυχία προκλήθηκε στους πολίτες, μετά τον εντοπισμό ασθενή θετικός στην ευλογιά των πιθήκων (mpox) στην Κύπρο, κάτι που ενεργοποίησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους με στόχο να αποφευχθεί η διασπορά του ιού εντός της κοινότητας. Ο ασθενής εντοπίστηκε θετικός την περασμένη Κυριακή, μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε ειδικό δωμάτιο περιορισμού.
Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας ανέφερε στον REPORTER, πως η κατάσταση της υγείας του ασθενή είναι σταθερή και εκτός κινδύνου, ενώ από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων και επαφών τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, επισήμανε πως από την περασμένη Κυριακή, όπου έγινε γνωστό ότι πρόκειται για κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του εντός και εκτός του νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν εντοπίστηκαν άλλα θετικά κρούσματα, τονίζοντας παράλληλα πως εάν προκύψει οτιδήποτε, θα επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Πάντως, από το 2022 μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν μόλις έξι κρούσματα του ιού στην Κύπρο, ένας αρκετά μικρός αριθμός ο οποίος επιβεβαιώνει και την μη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα.
Σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια της ασθένειας, η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτά υπάρχουν στην Κύπρο και ο οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στα κέντρα εμβολιασμού σε όλες τις επαρχίες, ενώ προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τα πιθανά κρούσματα και η μετάδοση του ιού
Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σχετικά με τους ασθενείς που εντοπίζονται θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων, ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται πως πιθανό κρούσμα του ιού είναι άτομο με εξάνθημα αγνώστου αιτιολογίας σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ενώ ένα ή περισσότερα συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η ραχιαλγία, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια.
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων αλλά κυρίως από επαφή με ζώα. Μεταξύ ανθρώπων, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος κατά την άμεση και παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο ή σωματική επαφή. Επιπλέον, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή με σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, επαφή με βλεννογόνο ή μη άθικτο δέρμα με ανοιχτές βλάβες εξανθήματος ή με αντικείμενα μολυσμένα από τον ιό, όπως κλινοσκεπάσματα, σεξουαλικά βοηθήματα ή ρούχα.
Όλα τα πιθανά περιστατικά θα πρέπει να αξιολογούνται από ιατρό (Προσωπικό Ιατρό, Δερματολόγο, Παιδίατρο κτλ) και σε περίπτωση που ο θεράπων έχει ισχυρή υποψία για ευλογιά των πιθήκων, τότε θα πρέπει να παραπέμπει το ύποπτο περιστατικό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του πλησιέστερου κρατικού νοσηλευτηρίου. Εκεί γίνεται επιπλέον αξιολόγηση και εάν χρειαστεί θα παραπέμπεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για δειγματοληψία και διάγνωση. Η αποδέσμευση των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται μετά από αξιολόγηση από τον θεράπων ιατρό για επιβεβαίωση της επούλωσης των εξανθημάτων. Η περίοδος αυτή κυμαίνεται από 2 μέχρι 4 εβδομάδες.
Κήρυξη έκτακτης ανάγκης από ΠΟΥ
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε περίοδο έκτακτης ανάγκης για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την έξαρση του στο Κογκό και τις γειτονικές χώρες. Προ ημερών υπήρξε συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για τον ιό, στην οποία αναφέρεται πως παρά την πρόοδο στον έλεγχο της εξάπλωσης του mpox που προκύπτει από τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης, υπάρχει αυξημένη μετάδοση και γεωγραφική εξάπλωση κρουσμάτων.
Συνολικά για το 2024 έχασαν τη ζωή τους λόγω της ευλογιάς των πιθήκων 866 άνθρωποι, ενώ εντοπίστηκαν πέραν των 34 χιλιάδων κρουσμάτων.
Παράλληλα, έχουν ήδη δοθεί 899 χιλιάδες αρχικές δόσεις εμβολίου για εννέα χώρες σε όλη την αφρικανική περιοχή που πλήττονται εντονότερα από τον ιό και είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κένυα, η Λιβερία, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα. Το 85% των εμβολίων θα πάει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: