Στην τελική ευθεία για τη νέα κάρτα φιλάθλου-Βάζουν δικλείδα ασφαλείας για την πλαστογράφηση
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 14 Δεκεμβρίου 2024
Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται η πολυδιαφημιζόμενη νέα κάρτα φιλάθλου, η οποία έβαινε από παράταση σε παράταση, αφού ο ΚΟΑ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες με το λογισμικό που θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την έναρξη του τρέχοντος πρωταθλήματος, ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα δεν εφαρμόστηκαν και παρατηρήθηκε καθυστέρηση τεσσάρων μηνών.
Αυτή τη στιγμή, ο ΚΟΑ προβαίνει σε ελέγχους και δοκιμές της κάρτας φιλάθλου, ώστε να είναι έτοιμος μέχρι τον Ιανουάριο να εφαρμόσει την νέα κάρτα φιλάθλου και να καλέσει τους πολίτες να ανανεώσουν τις υφιστάμενες. Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε είναι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, όμως η ηγεσία του ΚΟΑ προβλέπει ότι η πλήρης εφαρμογή θα γίνει περί το τέλος Ιανουαρίου.
Ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί χρόνος στο κοινό ώστε να προχωρήσουν με την ανανέωση, χωρίς να γίνει μέχρι στιγμής ακριβής εκτίμηση, για το κατά πόσον θα είναι μέχρι τρεις μήνες ή περισσότεροι. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, η νέα κάρτα φιλάθλου θα έχει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί οποιοσδήποτε να εισέρχεται στο γήπεδο με πλαστογραφημένη κάρτα φιλάθλου.
Το νέο λογισμικό αποκλείει τη δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να αλλάξει την φωτογραφία σε μια κάρτα φιλάθλου, ώστε να εισέρχεται στο γήπεδο με ψευδή στοιχεία, παραπλανώντας έτσι τους επιτηρητές. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε πολίτης να την κατεβάσει και να την αποθηκεύσει στην εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΗ
Αρμόδια πηγή από τον ΚΟΑ εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί στο 100%, ακόμα και με την εφαρμογή της νέας κάρτας φιλάθλου, εκτός κι αν οι ομάδες επενδύσουν στον θεσμό των επιτηρητών, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο εντός γηπέδων.
Όπως υπέδειξε χαρακτηριστικά, «οι ομάδες δεν επενδύουν στο θεσμό των επιτηρητών. Συνήθως οι ομάδες επιλέγουν κυρίως συνταξιούχους, που είναι πιο φθηνό προσωπικό, που δεν θα διακινδυνεύσουν να τα βάλουν με τον καθένα που πηγαίνει στο γήπεδο και θέλει να κάνει τα δικά του. Εάν προσλάβουν προσωπικό που είναι υπεύθυνο να ταξινομεί τους φιλάθλους στις θέσεις τους, θα βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση στα γήπεδα».
Στο μεταξύ, όπως είχε δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, τόνισε πως η κάρτα φιλάθλου θα παραμείνει και θα συμπληρωθεί.
«Μετά από μια πολύ πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο του ΚΟΑ με διαβεβαίωσε ότι μέχρι τα μέσα ή μέχρι τέλος του Γενάρη, εγκαθίσταται το νέο λογισμικό σύστημα του ΚΟΑ, το οποίο θα ενωθεί με όλα τα στάδια για να μπορεί να γίνει η κατάλληλη ταυτοποίηση του όποιου παραβάτη. Το λογισμικό αυτό είναι έτοιμο. Έχει ήδη γίνει συνάντηση με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τον ΚΟΑ και έχει εγκριθεί αυτό το λογισμικό. Ακολουθεί μία συνάντηση όπως μου είπε ο πρόεδρος του ΚΟΑ τις επόμενες μέρες με τον Υφυπουργό καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής ο οποίος θα συμπληρώσει κάποια τελευταία τεχνικά θέματα και περί το τέλος του Γενάρη θα γίνει η διασύνδεση με τα γήπεδα», όπως υπέδειξε.
Ετοιμάζεται και η νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα
Την ίδια ώρα, σε σχέση με τα νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Χαρτσιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντός Δεκεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη και μετά στη Βουλή για ψήφιση.
«Προχωρά και ο νομοτεχνικός έλεγχος για τους συνδέσμους φιλάθλων για να μπουν κάτω από την επίσημη ομπρέλα εταιρείας ή σωματείου, αν επιθυμούν να έχουν τέτοιο σύνδεσμο. Δεν μπορούν να γίνονται επεισόδια από άτομα με διακριτικά χρώματα της ομάδας και μετά οι ομάδες να λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα άτομα», υπέδειξε ο κ. Χαρτσιώτης.
Σημείωσε μάλιστα πως «εάν δεν θέλουν τα σωματεία και οι εταιρείες να έχουν σχέση με αυτά τα άτομα, τότε δεν πρέπει να τους επιτρέπουν σε κατάσταση ομαδοποίησης να χρησιμοποιούν, τα σύμβολα τα χρώματα και τις σημαίες του σωματείου τους και θα πρέπει αυτά τα άτομα να μένουν μακριά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: