Οι γέφυρες επικοινωνίας με Χριστοδουλίδη, οι καλές σχέσεις και η γραμμή που θέλει να ακολουθήσει η Αννίτα

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, την στιγμή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέθετε επίσημα την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ προχωρούσε αυτόματα στη διαγραφή του από το μητρώο του κόμματος, με το οποίο ανδρώθηκε πολιτικά και έφθασε να υπηρετεί το κράτος τόσο από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του υπουργού Εξωτερικών, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασίαδη. Η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και κατ΄ επέκταση η ήττα του Δημοκρατικού Συναγερμού από την πρώτη Κυριακή, έφερε όπως είναι γνωστό καταιγιστικές εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, με την αποχώρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου από την προεδρία και την ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στη θέση του.

Η αλλαγή ηγεσίας στον ΔΗΣΥ, αλλά και η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έφερε την Πινδάρου στην αντιπολίτευση, με πολλά πρόσωπα να κάνουν λόγω στην περιρρέουσα για κακές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και για πλήρη αποκοπή των καναλιών επικοινωνίας ανάμεσα τους. Για μεγάλο διάστημα, οι δύο πλευρές δεν τοποθετούνταν επί τούτου, ώστε είτε να το επιβεβαιώσουν, είτε να το διαψεύσουν.

Το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επιχειρούν μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να σκιαγραφήσουν την εικόνα των σχέσεων τους, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως πολύ καλές, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τονίζει μάλιστα, σε συνέντευξή του στον Alpha, ότι κάποιες φορές διερωτάται για κάποια πράγματα που διαβάζει στον Τύπο επ' αυτού.

Πιθανότατα, για τη στάση των δύο να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για τις καλές τους σχέσεις να έπαιξε ρόλο και η συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 21 Οκτωβρίου, για την οποία πηγές από το Προεδρικό ανέφεραν τότε ότι η συνάντηση δεν ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά και πως δεν ήταν ιδιαίτερης σημασίας. Σίγουρα, λίγη σημασία έχει το κατά πόσον η σχέση τους ήταν καλή από την αρχή ή εάν βελτιώθηκε στην πορεία. Μεγαλύτερη σημασία για τους δύο, όπως φαίνεται μέσα από τις τοποθετήσεις τους, έχει η χάραξη κοινής γραμμής πλεύσης από εδώ και στο εξής, που ενδεχομένως θα βοηθήσει τις δύο πλευρές και στην υλοποίηση του Κυβερνητικού Προγράμματος, αλλά και των προτάσεων Νόμου που προωθούνται μέσω της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν της συνέντευξής του στον Alpha, μίλησε για τις πολύ καλές του σχέσεις με την Αννίτα Δημητρίου και σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, την περασμένη Παρασκευή. «Ο ΔΗΣΥ θεωρώ, στη βάση του προγράμματός μας, στη βάση των πολιτικών μας, πέραν του γεγονότος ότι -θα το επαναλάβω- κάποιοι, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν πρόκειται ποτέ να το χαιρετίσουν, να το δουν θετικά. Δεν θα αλλάξουν. Τους βλέπουμε καθημερινά. Η προηγούμενη ηγεσία επέλεξε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Δεν μιλώ για την Αννίτα Δημητρίου, με την οποία έχω μια πολύ καλή σχέση, μια πολύ καλή επαφή. Και για αυτό διάβαζα, ότι δεν μιλάμε κτλ. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»

Από την πλευρά της, η Αννίτα Δημητρίου σε δημόσιες τοποθετήσεις της όταν καλείται να μιλήσει για τις σχέσεις του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζει επανειλημμένα ότι πρέπει το παρελθόν να μείνει στο παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Αννίτα Δημητρίου θέλει να δείξει ότι πλέον το κόμμα άλλαξε ηγεσία και επιχειρεί μέσα από τις δικές της γραμμές και πολιτικές να χαράξει μια νέα πορεία που θα οδηγήσει τον ΔΗΣΥ στην επόμενη μέρα, μακριά από τις κρίσεις που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές του 2023.

Πέραν τη χείρας φιλίας που απλώνει ο ένας στον άλλο, σημαίνουσα σημασία για τις σχέσεις που χτίζουν ή και θέλουν να χτίσουν στο μέλλον οι δύο πλευρές, είχε και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πινδάρου, για καφέ, μετά την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, Γλαύκου Κληρίδη, το πρωί της Κυριακής. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρότι πέρυσι επέλεξε να μην παρευρεθεί στο χώρο, φέτος ακολούθησε διαφορετική τακτική, δείχνοντας έμπρακτα ότι είναι καλές οι σχέσεις του με την Πινδάρου.

Από την άλλη, η απουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου από τον καφέ, ήταν ηχηρή, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα την αποστασιοποίηση που υπάρχει ανάμεσα σε νυν και πρώην ηγεσία του κόμματος. Ενδεχομένως, η απουσία του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, να είναι άμεσα συνυφασμένη και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να κλείσει μια και καλή το θέμα των διαγραφών μελών του ΔΗΣΥ που έχουν προσχωρήσει στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, μια μέρα προηγουμένως.

Πάντως, η Αννίτα Δημητρίου παρά τις γέφυρες που χτίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές, φροντίζει να τονίζει σε δημόσιες τοποθετήσεις της, ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, εκεί όπου τον ενέταξαν οι πολίτες, όμως είναι έτοιμος για συνεργασίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και όσους έχουν θετικές και ωφέλιμες πολιτικές για τον τόπο.

Σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, τη Δευτέρα και κληθείσα να τοποθετηθεί για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται, η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως «δεν θεωρώ ότι κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση. Απεναντίας νούσιμα προχωράμε και νούσιμα θα προχωρήσουμε. Εκεί που συμφωνούμε το λέμε και πολλές φορές ενώπιον της Βουλής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμπεριφέρεται πολλές φόρες πιο υπεύθυνα απ’ ότι τα ίδια τα συγκυβερνώντα κόμματα, για πράγματα τα οποία πιστεύουμε, για πράγματα τα οποία ξεκινήσαμε. Εκεί που διαφωνούμε με πολιτικές παρεμβάσεις, έγκαιρα κι όχι εκ των υστέρων προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πράγματα σε μια σωστή πορεία. Για μας αυτό είναι υπεύθυνη πολιτική παρουσία και υπεύθυνη πολιτική πράξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να συνεργαστεί με το Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ αλλά παραμένει στην αντιπολίτευση-«Πάνω απ' όλα ο τόπος»

Ουσιαστικά, ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Δημητρίου, θα επιλέγει να στηρίζει την Κυβέρνηση εκεί και όπου κρίνει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί είναι ορθές, αλλά την ίδια ώρα, θα είναι έτοιμη να επικρίνει κακώς έχοντας της Κυβέρνησης, στη βάση της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί το κόμμα. Πράγμα που πράττουν και τα κόμματα της συμπολίτευσης, αφού πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ιδίως η ΕΔΕΚ άσκησε κριτική στον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη στάση του στο Κυπριακό. Το ίδιο έπραξαν επίσης και μεμονωμένοι βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Σημειώνεται ότι παρότι απομένει ακόμη μεγάλος χρόνος για τις Προεδρικές του 2028, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης διανύει μόλις τον δεύτερο χρόνο της θητείας του, εντούτοις άρχισε η σεναριολογία για τους υποψήφιους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να ερωτώνται για το κατά πόσον θα είναι υποψήφιοι, ωστόσο και οι δύο έχουν την ίδια άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση και όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσουν και θα απαντήσουν για το πως θα προχωρήσουν στις επόμενες Προεδρικές.

Μέχρι τότε και οι δύο θα κριθούν εξάλλου πολλές φορές και για τις πολιτικές τους, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να σφυγμομετρήσουν σε αρκετές περιπτώσεις τα δεδομένα, με πρώτο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί