Έκλεισε μια και καλή το ζήτημα των διαγραφών ο ΔΗΣΥ-Το βλέμμα στα επόμενα βήματα

Ο κύκλος μιας συζήτησης που ταλανίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον ΔΗΣΥ έκλεισε το Σάββατο το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, λήφθηκε τελεσίδικα η απόφαση να μην διαγραφούν τα μέλη που υπηρετούν στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί κομμάτι του διχαστικού κλίματος των Προεδρικών Εκλογών και που ο ΔΗΣΥ δείχνει να έχει την διάθεση να αφήσει πίσω του. Αν και το η αντιπαράθεση των Προεδρικών αναμένεται να βρίσκει τρόπους να συνεχίζει να βασανίζει το κόμμα, από την στιγμή που κάποιοι έχουν λόγους να την συντηρούν ζωντανή, φαίνεται πως η μορφή που αυτή θα προσλαμβάνει δεν θα είναι με αιτήματα διαγραφής μελών που συντάχθηκαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώνει το «Shadow Cabinet» της η Αννίτα-Τα ονόματα που ακούγονται και ο… σκιώδης Πρόεδρος

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των διαγραφών τέθηκε από την αρχή, ωστόσο ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όντας τότε Πρόεδρος, τελικά αποφάσισε να μην γίνουν οι πειθαρχικές διαδικασίες. Όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγγεγραμμένα μέλη του ΔΗΣΥ που ήταν υποστηρικτές του βρέθηκαν να κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια, γεγονός που εξόργιζε αρκετούς, που επανέφεραν το ζήτημα συχνά πυκνά, λέγοντας ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κόμματος που τους αντιπολιτεύονται. Τα πρόσωπα αυτά κρατούν, βεβαίως, τις αποστάσεις τους από το κόμμα και το βασικό πρόβλημα παραμένει ο συμβολισμός.

Το ζήτημα ανακίνησε ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής επιστολή στην Αννίτα Δημητρίου, ζητώντας να τεθεί ξανά το θέμα στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο επιχείρησε και προφορικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και του αναφέρθηκε ότι το θέμα θα αφεθεί για το τέλος. Τελικά, όταν έφτασε η ώρα για συζήτησή του, αφενός διαφάνηκε πως πλέον δεν υπάρχει η νομική βάση για διαγραφές που δεν έγιναν στην ώρα τους, αλλά κυρίως ότι η κυρίαρχη τάση στο κόμμα είναι να αφήσουν οτιδήποτε αφορά τον διχασμό των Προεδρικών πίσω τους και να κοιτάξουν μπροστά, με έμφαση την παραγωγική αντιπολίτευση και την ενδυνάμωση της παράταξης.

Πολλά από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου που έλαβαν τον λόγο είπαν ότι πρέπει το θέμα να λήξει, ενώ καταλυτική θεωρείται και η παρέμβαση του Παναγιώτη Δημητρίου, που χαίρει σεβασμού από όλους, που ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο. Η γενική αντίληψη είναι πως τώρα το κόμμα κοιτάζει μόνο μπροστά, προς τις Βουλευτικές Εκλογές, εμπλουτίζει τις εσωκομματικές δομές και προσπαθεί ανασυγκροτημένο να βαδίσει στο μέλλον και το να ξύνει πληγές του παρελθόντος δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Προφανώς πικρία συνεχίζει να υπάρχει, και ως θέμα αρχής πολλοί Συναγερμικοί θεωρούν ότι αυτοί που το ζητούν δεν έχουν άδικο, αλλά από την στιγμή που δεν έγινε τότε και πλέον είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος που απλώς στοιχειώνει το παρόν, έκκληση της προέδρου του ΔΗΣΥ ήταν το κόμμα να κοιτάξει μπροστά.

Έτσι κι αλλιώς η πληγή των Προεδρικών είναι βαθύτερη και δεν θα έκλεινε εάν διαγράφονταν μια χούφτα ανενεργά μέλη, αφού εδράζεται σε μία αντιπαράθεση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη που έφτασε, κάποια στιγμή, σε ανεξέλεγκτα σημεία, φέρνοντας την παράταξη στα πρόθυρα του διχασμού. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα άνοιγε και πάλι, ενώ όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τη νυν ηγεσία του κόμματος είναι προς την κατεύθυνση της ενότητας, της ανανέωσης και της συγκρότησης.

Επίσης φαίνεται πως η επικρατούσα τάση είναι να μην επιτίθεται ο ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση και τα στελέχη της χωρίς λόγο, αλλά όταν μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά ως αντιπολίτευση, με επιχειρήματα και προτάσεις, ώστε να κερδίζει πολιτικούς πόντους και να αναδεικνύει περισσότερο το προφίλ της υπευθυνότητας στο οποίο ποντάρει. Για αυτό και κατά την συζήτηση του Κυπριακού, υποδείχθηκε ότι από την στιγμή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει να καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες και να υιοθετεί κάποιες προτάσεις της παράταξης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον στηρίξουν σε αυτόν τον τομέα, απλώς και μόνο επειδή είναι κόμμα αντιπολίτευσης. Η Αννίτα Δημητρίου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις τελευταίες κινήσεις, τονίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει πάντοτε να έχει ως πρώτη προτεραιότητα το εθνικό μας θέμα.

Από εκεί και πέρα, από το χθεσινό Πολιτικό Γραφείο βγήκε μία σειρά αποφάσεων που αφορουν τα επόμενα βήματα της παράταξης, αλλά δείχνει και τη διάθεση να εργαστεί με γνώμονα τις επόμενες εκλογές. Η Αννίτα Δημητρίου έδωσε θέσεις στους στενούς της συνεργάτες στο Εκτελεστικό Γραφείο, ενισχύοντας τη φωνή τους. Πρόκειται για τους Ειρένα Γεωργιάδου, Μιχάλη Ιωαννίδη, Χάρη Μίλλα, Γιάννο Αφροδίση και Φάνο Κουρουφέξη. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι οι εκλογές στο Ανώτατο Συμβούλιο για πλήρωση της θέσης αντιπροέδρου που παραμένει κενή μετά την παραίτηση του Μάριου Πελεκάνου, θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου και το Καταστατικό Συνέδριο στις 15 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του αντιπροέδρου φαίνεται να γίνονται σκέψεις από διάφορα στελέχη, όπως τη βουλεύτρια Φωτεινή Τσιρίδου, τον πρόεδρο του ΕΟΑ Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσο, τον πρώην Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, τον γιατρό Νεόφυτο Ζαμπά, το στέλεχος του ΔΗΣΥ Ονησίφορο Ιορδάνους που ήταν υποψήφιος και την προηγούμενη φορά και κάποιους, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο ως προς τις υποψηφιότητες. Ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για τελικές αποφάσεις.

Τα βλέμματα κέντρισε, ωστόσο, ο διορισμός των μελών του συμβουλίου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενός οργάνου που είχε παρουσιαστεί σαν «shadow cabinet». Πρόκειται για ένα συνδυασμό κομματικών στελεχών και προσώπων που προέρχονται από επιτυχημένες πορείες στον επαγγελματικό τους χώρο. Ο σκοπός, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, είναι να παρακολουθείται η κυβερνητική δραστηριότητα, με στόχο την εκπόνηση πολιτικών προτάσεων. Ωστόσο, φαίνεται πως ένας δεύτερος στόχος είναι να «ψηθούν» και να βγουν μπροστά νέα στελέχη, τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις πολιτειακά αξιώματα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό του έργου των χαρτοφυλακίων παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα τέθηκε ο Μιχάλης Ιωαννίδης, ο οποίος επιλέγηκε και για το Εκτελεστικό Συμβούλιο από την Αννίτα Δημητρίου, αφού φαίνεται πως είναι ένα πρόσωπο στο οποίο ποντάρει ιδιαίτερα. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει «σκιώδες» πρόσωπο για το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς τον ρόλο αυτό αποφάσισε να τον κρατήσει η ίδια.

Από εκεί και πέρα, από τα 23 πρόσωπα, οι εννέα είναι γυναίκες, και η πλειοψηφία ανήκει στη γενιά 35-50 ετών. Υπάρχει ένας αριθμός ακαδημαϊκών, δύο πρόσωπα που δοκιμάστηκαν σε τεχνοκρατικές θέσεις και μικρός αριθμός ατόμων που αξιοποιήθηκαν και σε άλλα πόστα. Ο μοναδικός με προηγούμενη θητεία σε Υπουργικό Συμβούλιο είναι ο Βασίλης Δημητριάδης, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και Γαλάζιας Οικονομίας.

Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου ανέλαβε τον τομέα της Διαφάνειας και Πάταξης Διαφθοράς, ο Δρ. Πέτρος Λοής των Οικονομικών, η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου της Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Γιάννος Πανταζής του Τουρκισμού, ο Χάρης Μίλλας (που διορίστηκε και στο Εκτελεστικό) των Εσωτερικών και η Στέλλα Μουσιούττα Δρουσιώτου της Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Τάξη θα παρακολουθεί ο Ιωσήφ Φράγκος, τη Δημόσια Υγεία ο Μίλτος Μιλτιάδους, την Ψηφιακή Πολιτική, την Έρευνα και Καινοτομία ο Γιάννης Γεωργούλλας, την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη ο Μιχάλης Ππεκρής και το Περιβάλλον η Δρ. Ολυμπία Νησιφόρου.

Στα θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας επιλέγηκε η Τίνα Παύλου, Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ο Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Σχολικής Εκπαίδευσης ο Δρ. Λευτέρης Κληρίδης, Επιχειρηματικότητας ο Νικόλας Παπακωνσταντίνου, Πανεπιστημιακής Έρευνας και Εκπαίδευσης ο Δρ. Μάριος Πιττάλης και Μετανάστευσης η Νικολέττα Κωνσταντίνου. Τα θέματα Μεταφορών ανέλαβε ο Δημήτρης Δημάδης, Πολιτισμού η Δρ. Έφη Κυπριανίδου, Αθλητισμού η Ελένη Αρτυματά και Ισότητας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων η Άντια Μαυρομμάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το «σκιώδες Υπουργικό» του ΔΗΣΥ-Στις 25 Ιανουαρίου η εκλογή νέου Αντιπροέδρου

Δειτε Επισης

Οι Σύροι πρόσφυγες μπροστά στο δίλημμα της επιστροφής-Εκατομμύρια βρίσκονται εκτός της χώρας
Όσα αποκαλύφθηκαν από τον έλεγχο τιμολογίων του ΜΚΟ σε Υπ. Υγείας-Παραποιήσεις και στην εξίσωση θανούσα
Έπιασαν 20χρονο στα πράσα να οδηγεί κλοπιμαία μοτοσικλέτα-Είχε ένταλμα και για άλλη κλοπή
Ανακαλούνται αυτοκίνητα Mazda Demio λόγω Takata στη θέση του συνοδηγού
Συζητήσεις Κόμπου με Ισραήλ και Λίβανο για την περιφερειακή κατάσταση
Κατεπείγον στην Ολομέλεια η θέσπιση ρυθμίσεων για τις ανακλήσεις σε οχήματα μετά τον σάλο με τους Takata
«Μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση του Ισραήλ κατά του συριακού στόλου
Αμήχανη η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για την HTS-Παραμένουν τρομοκράτες αλλά θα κριθούν στην πράξη
Θέλει να ενισχύσει κι άλλο τους δεσμούς με την Τουρκία ο Τατάρ-«Ως Τούρκοι είμαστε ένα μεγάλο έθνος»
Συνελήφθη ο 21χρονος που καταζητείτο για απόπειρα φόνου με το αυτοκίνητό του