Στην επόμενη φάση ο θεσμός των ολοήμερων-Στόχος η ένταξη όλων των νηπιαγωγείων που γειτνιάζουν με δημοτικά
07:11 - 10 Νοεμβρίου 2024
Με στόχο να λειτουργήσουν όλα τα νηπιαγωγεία που γειτνιάζουν με δημοτικά σχολεία ως προαιρετικά ολοήμερα, περνά στην επόμενη φάση η επέκταση του θεσμού από το Υπουργείου Παιδείας, σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου για τη σχολική χρονιά 2024 - 2025, λειτουργούν 30 νέα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, 17 εκ των οποίων είναι νηπιαγωγεία. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, τα νηπιαγωγεία δεν εντάσσονταν σε αυτόν, γι' αυτό και γίνεται σταδιακή προσπάθεια ένταξής τους ειδικά όσων γειτνιάζουν με Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία. Στη βάση αυτής της προσπάθειας, από τα 17 νέα νηπιαγωγεία που εντάχθηκαν στον θεσμό, τα 12 ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Όπως εξηγεί το Υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη, για να μπορέσουν όλα τα νηπιαγωγεία που γειτνιάζουν με δημοτικά να λειτουργήσουν ως προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Σύνδεσμο Γονέων του εκάστοτε νηπιαγωγείου για ένταξη στο θεσμό. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς ανά έτος για τα τελευταία πέντε χρόνια των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων που λειτούργησαν ως ολοήμερα σχολεία, παρατηρείται μία αύξηση από το 2020 μέχρι φέτος.
Συγκεκριμένα, για τη σχολική χρονιά 2020-2021, λειτούργησαν συνολικά 198 ολοήμερα σχολεία, εκ των οποίων τα 138 ήταν δημοτικά και ειδικά σχολεία και τα 60 νηπιαγωγεία. Για τη σχολική χρονιά 2021-2022 λειτούργησαν στο σύνολό τους 202 ολοήμερα, από τα οποία ο αριθμός των δημοτικών σχολείων έμεινε σταθερός και αυξήθηκαν κατά τέσσερα τα νηπιαγωγεία.
Την επόμενη σχολική χρονιά, ο αριθμός των ολοήμερων αυξήθηκε στα 220 αφού εντάχθηκε στον θεσμό 148 δημοτικά και ειδικά σχολεία και 72 νηπιαγωγεία. Για τη σχολική χρονιά 2023-2024, λειτούργησαν συνολικά 228 ολοήμερα εκ των οποίων τα 150 ήταν δημοτικά και ειδικά σχολεία και τα 78 νηπιαγωγεία.
Κατά την φετινή σχολική χρονιά, υπήρξε μία αρκετά μεγάλη αύξηση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν συνολικά 258 ολοήμερα, εκ των οποίων τα 164 είναι δημοτικά και ειδικά σχολεία και τα 94 νηπιαγωγεία. Την ίδια ώρα, στα όλα τα ολοήμερα φοιτούν στο σύνολό τους 10,411 μαθητές.
Όπως σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν σχολεία των οποίων οι Σύνδεσμοι Γονέων έχουν ζητήσει όπως ενταχθούν στον θεσμό κατά τη σχολική χρονιά 2024-2025 και το αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί. Σε συνέχεια της ένταξης 30 νέων σχολείων, πρόθεση του Υπουργείου είναι η περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού τη σχολική χρονιά 2025-2026 με τελικό στόχο την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των Συνδέσμων Γονέων/Κηδεμόνων για λειτουργία ολοήμερων στα σχολεία των παιδιών τους.
Ποια τα κριτήρια για ένταξη στο θεσμό
Τα κριτήρια που ισχύουν για την επιλογή των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα σχολεία είναι αρχικά να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και να έχει εγγραφεί στο ολοήμερο ένας ελάχιστος αριθμός παιδιών, ως εξής:
- Δημοτικά Σχολεία μέχρι 60 παιδιά: Να εγγραφούν τουλάχιστον 16 παιδιά
- Δημοτικά Σχολεία με 61-120 παιδιά: Να εγγραφούν τουλάχιστον 24 παιδιά
- Δημοτικά Σχολεία με 121 και πάνω: Να εγγραφούν τουλάχιστον 36 παιδιά
- Νηπιαγωγεία: Να εγγραφούν τουλάχιστον 11 παιδιά
- Ειδικά Σχολεία: Να εγγραφούν τουλάχιστον 11 παιδιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: