Πάνω από 300 ευρώ ανά μαθητή το ετήσιο επίδομα σίτισης για τα Ολοήμερα-Μελετά αλλαγές το ΥΠΑΝ

Το επίδομα που λαμβάνει το κάθε μαθητή και μαθήτρια στα Ολοήμερα Σχολεία για σκοπούς σίτισης ανέρχεται στα 321 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που απέστειλε στη Βουλή, ενώ ανακοίνωσε και τα κριτήρια βάσει των οποίων παραχωρείται το συγκεκριμένο επίδομα, τονίζοντας πως ήταν έπειτα από απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού, λόγω των αναγκών που υπήρχαν, με την υπουργό, Αθηνά Μιχαηλίδου να ανακοινώνει ότι δεδομένου των αλλαγών που γίνονται και την επέκταση των Ολοήμερων Σχολείων, είναι ορατό να υπάρξουν αλλαγές.

Η υπουργός Παιδείας απάντησε σε ερώτηση που έθεσε ενώπιον της ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος ζήτησε να μάθει το ύψος του ετήσιου επιδόματος που χορηγείται ανά περίπτωση για τη σίτιση μαθητών και μαθητριών στα Ολοήμερα Σχολεία, για τα κριτήρια παραχώρησης του επιδόματος, το έτος κατά το οποίο ορίστηκε το συγκεκριμένο ποσό, καθώς και το πραγματικό κόστος σίτισης που αναλογεί σε κάθε μαθητή και μαθήτρια ετησίως.

Ο κ. Χριστοφίδης, στην ερώτησή του είχε αναφέρει πως είχε έρθει εις γνώση του «ότι σύνδεσμοι γονέων, σε αριθμό σχολείων καλύπτουν μέσω ιδίων εσόδων και σε τακτική βάση το κόστος σίτισης παιδιών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καταβάλουν», ενώ κάλεσε την υπουργό να ενημερώσει επίσης κατά πόσο υπάρχει πρόθεση για αύξηση του σχετικού ετήσιου ποσού που επιχορηγείται , ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στην απάντησή της επεσήμανε πως όσον αφορά στο ποσό της χορηγίας ανά παιδί, αυτό είναι στα 321 ευρώ και βασίζεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πάρθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015, όταν εγκρίθηκε η επέκταση της λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων σε πέντε ημέρες εβδομαδιαία από τέσσερις, που ήταν προηγουμένως και κατ’ αναλογία το ποσό της χορηγίας αυξήθηκε από 257 ευρώ σε 321 ευρώ.

Αναφορικά με τα κριτήρια, βάσει των οποίων δίνονται τα επιδόματα, η κα. Μιχαηλίδου τόνισε πως βασίζονται στα ίδια δεδομένα που εφαρμόζονται, για να είναι οι γονείς δικαιούχοι άλλων βοηθημάτων, λόγω οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι χορηγία παραχωρείται και σε άλλα άπορα παιδιά, που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορία, τα οποία υποδεικνύουν οι Συμβουλευτικές Επιτροπές, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας, του Συνδέσμου Γονέων και της διεύθυνσης του σχολείου.

Η υπουργός Παιδείας, στην απάντησή της, θέλησε να διευκρινίσει ότι ο Σύνδεσμος Γονέων κάθε σχολικής μονάδας επιλέγει τον τρόπο προμήθειας του φαγητού και κατακυρώνει την προσφορά για παροχή του, με βάση τις ισχύουσες διαδικασίες, γι’ αυτό το κόστος της σίτισης διαφέρει σε κάθε σχολείο.

Αναφορικά με την τρίτη ερώτηση του κ. Χριστοφίδη, κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει οποιεσδήποτε αλλαγές, η Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε πως στο πλαίσιο της πρόθεσης του Υπουργείου για επέκταση και αναβάθμιση του προγράμματος των Προεραιτικών Ολοήμερων Σχολείων, μελετώνται όλα τα δεδομένα που αφορούν στη σίτιση και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πρόνοιας θα επανασχεδιαστούν πτυχές που χρήζουν βελτίωσης, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη, όπως ανέφερε, λειτουργία του θεσμού και για στήριξη των συνδέσμων γονέων των σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεκτείνεται ο χρόνος λειτουργίας των Ολοήμερων και των Θερινών Σχολείων

Έρχονται αλλαγές στους τρόπους λειτουργίας των Ολοήμερων

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις, που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των Ολοήμερων Σχολείων, όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως αποφάσισε την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των Ολοήμερων και των Θερινών Σχολείων, αφού σύμφωνα με τους εκπροσώπους που βρέθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας, αποφασίστηκε η έναρξη των ολοήμερων σχολείων από το Σεπτέμβριο και το κλείσιμό τους στα τέλη Ιουνίου, ενώ το άνοιγμα των θερινών σχολείων αποφασίστηκε ότι θα είναι την πρώτη Δευτέρα μετά το κλείσιμο των κανονικών σχολείων και το κλείσιμό τους στα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, σημαντική απόφαση είναι ότι τα παιδιά με αναπηρία θα έχουν συνοδό κατά τους θερινούς μήνες, ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά αποκλείονταν από τα Ολοήμερα, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν συνοδοί.

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα