Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, με τις πυραυλικές επιθέσεις, αναμένεται να φέρει ευρύτερα επιπτώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να αγγίξουν και την τσέπη των καταναλωτών. Για την ώρα, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα εάν θα υπάρξουν αυξήσεις, κυρίως στις τιμές των καυσίμων και ποιες θα είναι, ωστόσο, οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διένεξης Ισραήλ, Ιράν και Λιβάνου.

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, είχε άμεσο αντίκτυπο την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, την ίδια ώρα που αναλυτές εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς εκτιμούν πως σε περίπτωση περαιτέρω όξυνση του κλίματος, ίσως προκληθούν διαταραχές του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Κύπρο και τους καταναλωτές, αυτές αν υπάρξουν θα αποτυπωθούν στις τιμές των καυσίμων και κατ΄ επέκταση και σε άλλα αγαθά, όπως είναι η τιμή του ρεύματος, ωστόσο, για την ώρα, οι τιμές μένουν ως έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν-Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στην αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, σημειώνοντας πως είναι νωρίς να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ωστόσο, όπως είπε, αν υπάρξει αύξηση αυτή δεν είναι απαραίτητο να σημειωθεί άμεσα, αλλά μέσα στις επόμενες 10 με 20 ημέρες.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδούλου συνέστησε υπομονή, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου, για να μπορεί να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως, για την ώρα, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, αφού αναφέρθηκε στην αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες και αυτό διότι, όπως είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, «σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή, καταγραφόταν αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, όμως, μετά η τιμή επανερχόταν και για αυτό είναι καλύτερα να περιμένουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Εκτιμήσεις πως είμαστε ένα βήμα πριν την ανοιχτή σύρραξη Ισραήλ και Ιράν-Οι εκτιμήσεις για την Κύπρο

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τιμές των καυσίμων δεν θα αυξηθούν μακροπρόθεσμα, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να περιμένουμε.

Πάντως, όσον αφορά τα προϊόντα, ο κ. Δρουσιώτης ξεκαθάρισε, ότι «όπως και να διαμορφωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεν δικαιολογείται κανένας στους επόμενους ένα με δυο μήνες να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων».

Παρά το γεγονός ότι ακόμη είναι νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις, εντούτοις, υπάρχει ανησυχία στους πολίτες, καθώς γνωρίζουν πως τέτοιες κρίσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Οι μνήμες και οι επιπτώσεις στους πολίτες είναι ακόμη νωπές από τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχθηκε η αγορά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που οδήγησε στη λήψη μέτρων στήριξης των πολιτών από πλευράς της Κυβέρνησης.

Προς τούτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δημόσια τοποθέτηση του, επεσήμανε πως διαρκώς αξιολογούνται μέτρα, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορούμε με προσωρινά μέτρα και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε το οικονομικό μαξιλαράκι, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τους πολίτες εάν και εφόσον χρειαστεί. Άρα δεν θέλουμε προσωρινά μέτρα, αλλά μόνιμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο-«Είμαι καλά, ψευδής η είδηση απαγωγής μου»

Δειτε Επισης

Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
LIVE: Φλέγεται η Μέση Ανατολή-Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στο Λίβανο, θέμα χρόνου επίθεση στο Ιράν
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς
Ο πόλεμος της εικόνας και της προπαγάνδας στα πεδία των μαχών-«Μπορεί να καθορίσει την κρίση των πολιτών»
Κλείνει ανοικτά μέτωπα και αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών ο Πρόεδρος
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα