Με γεμάτες βαλίτσες έφυγε από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος-Αμερικανική ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα

Η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί», αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη πως τα όρια που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ έχουν αναπροσαρμοστεί πλήρως και πλέον έχουν περάσει σε μια νέα φάση. Μια νέα φάση που αφήνει ιδιαιτέρως ικανοποιημένη τη Λευκωσία, που βλέπει μία πρωτοφανή άνθηση των διμερών σχέσεων με μία από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, την οποία έκτιζε την τελευταία δεκαετία, και που μάλιστα δείχνει να έχει αρκετές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης σε πολλαπλούς τομείς, με έμφαση στην ασφάλεια, την ενέργεια και τις επενδύσεις.

Τα βλέμματα αναπόφευκτα στράφηκαν στο Κυπριακό, καθώς από αμερικάνικης πλευράς φαίνεται να εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών ζητημάτων αλλά κυρίως να διασυνδέεται με τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή. Η Λευκωσία αποδείχθηκε ένας υπερπολύτιμος εταίρος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανθρωπιστικό σκέλος της περιφερειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της κατοχικής Τουρκίας, γεγονός που την εντάσσει και στο διπλωματικό πλέγμα, ενισχυμένη και από την ευρωπαϊκή της ιδιότητα.

Οι ΗΠΑ όχι απλώς δεν θεωρούν πρόσκαιρο αυτόν τον αναβαθμισμένο ρόλο, αλλά έδειξαν, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, να επενδύουν σε αυτόν. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγα λεπτά μετά την συνάντηση, «τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο». «Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται αυτό το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας και συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψη και στην οπτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.

Ουσιαστικά φαίνεται πως οι ΗΠΑ επιθυμούν η λύση του Κυπριακού να είναι τέτοια, που να διασφαλίζεται ότι η Κύπρος όχι απλώς θα συνεχίσει και στο μέλλον να μπορεί να αποτελεί πηγή σταθερότητας σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιοχές του πλανήτη, αλλά ο ρόλος αυτός θα μπορεί να ενισχυθεί. Αυτή η στάση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς γίνεται κατανοητό πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από οποιαδήποτε λύση παραπέμπει σε επικυριαρχία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη σε μία εξωτερική πολιτική εφορμούμενη από τον θρησκευτικό φανατισμό, που την απομακρύνει όλο και περισσότερο από τον κοινό δυτικό προσανατολισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για μία λύση που να διατηρεί την ανεξαρτησία και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων της Λευκωσίας, ενώ ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε δημοσίως για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, απορρίπτοντας έτσι σαφέστατα τις τουρκικές αξιώσεις.

Σε αντίθεση με την λανθάνουσα συμπεριφορά της Άγκυρας, ο Τζο Μπάιντεν έκανε επανειλημμένες αναφορές στον σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ενώ αναγνώρισε την ύψιστη σημασία των πρωτοβουλιών της, μέσω των σχεδίων ΕΣΤΙΑ και Αμάλθεια, όπως και τις διευκολύνσεις που παρέρχονται. Από πλευράς του Νίκου Χριστοδουλίδη επισημάνθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τα κράτη της περιοχής, οι οποίες της δίνουν τη δυνατότητα για αυτές τις κινήσεις, κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνεται και η αμερικανική πλευρά, που φαίνεται να ευνοεί τη διπλωματική ανάμειξη της Λευκωσίας.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να επενδύουν στην στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Κύπρο όσο και η Κυβέρνηση και μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης της άρσης του εμπάργκο όπλων από ένα χρόνο σε τρία, ώστε να διευκολυνθεί η στρατιωτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κογκρέσο, ωστόσο φαίνεται η νυν, τουλάχιστον, αμερικανική ηγεσία, να είναι θετικά διακείμενη. Συζητήθηκε ένας ευρύτερος οδικός χάρτης για την στρατιωτική αναβάθμιση, η οποία, πέραν από την αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων, περιλαμβάνει και την αμυντική συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση στελεχών στις στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ και την επέκταση του προγράμματος του κέντρου CYCLOPS. Παράλληλα, συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο παραχώρησης πτητικών μέσων από τον αμερικανικό στόλο για σκοπούς έρευνας, διάσωσης και δασοπυρόσβεσης.

Ιδιαίτερα προχωρημένη είναι και η συζήτηση αναφορικά με το ζήτημα των θεωρήσεων και σύντομα αναμένεται ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην χώρα. Μάλιστα, από αμερικανικής πλευράς εκφράστηκε η πρόθεση το θέμα να κλείσει πριν παραδώσει σκυτάλη στον/στην διάδοχό του ο κ. Μπάιντεν, η θητεία του οποίου επίσημα λήγει τον Ιανουάριο. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται να έρθει σύντομα ειδική ομάδα στην Κύπρο, που θα συζητήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο επιδεικνύεται αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον είναι αυτός της ενέργειας, στον οποίο αναφέρθηκε και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και η ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν στο Χ. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ενεργειακή διαφοροποίηση αλλά και τον ρόλο της Chevron και της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα των αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο Interconnector και στο Λιμάνι της Λάρνακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Νέα σύλληψη αστυνομικού της Ελληνικής Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
Άφησαν τρεις μέρες μέσα στο σπίτι του φονικού στην Εύβοια τον σκύλο της οικογένειας
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά
«Στο σκαμνί» η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου στην Τουρκία-Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς