Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία

Το τεράστιο θέμα του ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών στο «Σπίτι του Πολίτη» του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού, ανοίγει για άλλη μία φορά ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, μετά από πρωτοβουλία της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Πρόκειται για το δικαίωμα των ασθενών με ανίατες ασθενείς σε έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο με δική τους βούληση, χωρίς να δίνεται το δικαίωμα στους συγγενείς πρώτου βαθμού να λαμβάνουν εκείνοι τις αποφάσεις για τη συνέχεια της ζωής τους. Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου εκ μέρους της κ. Χαραλαμπίδου κατατέθηκε από πέρσι, ωστόσο αυτή τη φορά θα τεθεί ξανά προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή, ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες ενστάσεις, προκειμένου σε κάποια στιγμή να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Για το νομικό πλαίσιο σχετικά με την εκτέλεση της συγκεκριμένης πράξης από πλευράς γιατρών και νοσηλευτών, τοποθετήθηκε στον REPORTER, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέφερε πως σε περίπτωση που αυτή η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ψηφιστεί, τότε οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στον ιατρικό υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής, δεν θα φέρουνε καμία ποινική ευθύνη.

«Αυτό θα διασφαλίζεται από το νόμο και εφόσον επιλέξουν να συμμετάσχουν, γιατί δεν θα είναι υποχρεωτικό για κανένα, αφού η πρόταση νόμου προβλέπει ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο μητρώο γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα επιθυμούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία και εφόσον επιλεγούν και τελέσουν αυτή την πράξη, δεν θα έχουν καμία ευθύνη».

Όπως επισήμανε, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι με την ευθανασία, δεν παραβιάζεται το δικαίωμα στη ζωή, καθώς επαφίεται στην ελεύθερη επιλογή όλων των εμπλεκομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών

Σε ό,τι αφορά την νομική κάλυψη των ασθενών που φτάνουν στην απόφαση για ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής, ο Δρ Κωνσταντινίδης σημείωσε πως μόνο όσοι έχουν διαγνωστεί με ανίατη ασθένεια και έχουν προσδόκιμο ζωής έξι μήνες, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα μπορούν να έχουν αυτό το δικαίωμα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «ένας ασθενής με ανίατη ασθένεια, για να φτάσει στην ευθανασία, θα πρέπει να γνωρίζει πως η κατάστασή του θα επιδεινωθεί και θα υποφέρει, να έχει διαύγεια πνεύματος για να μπορεί να πάρει ο ίδιος της απόφαση την οποία θα πρέπει να επαναλάβει δύο φορές στον ιατρό του την απόφασή τους αυτή με διαφορά 15 ημερών, να ενημερωθεί για τις διαθέσιμες επιλογές ανακουφιστικής φροντίδας και στη συνέχεια αυτή θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον ιατροσυμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν και ψυχίατροι και τότε και μόνο θα παρθεί η τελική απόφαση για εκτέλεση της πράξης».

Ερωτηθείς εάν είναι αρκετές οι ασφαλιστικές δικλείδες του ιατρικού συμβουλίου και των ψυχολόγων, οι οποίες αναφέρονται στην πρόταση νόμου της κ. Χαραλαμπίδου, ο Δρ Κωνσταντινίδης εξήγησε πως είναι επαρκής, αφού συνάδουν με τις αντίστοιχες διαδικασίες που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία.

Παράλληλα επισήμανε πως κατά την συζήτηση στη Βουλή, υπάρχει η πιθανότητα να τεθούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες, κάτι που ίσως καθυστερήσει την διαδικασία έγκρισης της απόφασης του ασθενή «Το ζητούμενο είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ασθενείς σε διαύγεια, παίρνει αυτή την απόφαση δίνοντας την ενημερωμένη συγκατάθεσή τους», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη