Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών

Είναι ανθρώπινο δικαίωμα ενός ασθενή σε καταληκτικό στάδιο να επιλέξει το πώς θα φύγει από τη ζωή, δήλωσε η Πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε για ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών στο «Σπίτι του Πολίτη» του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού, στη Λευκωσία.

Θέλησε, είπε, να προχωρήσει στην διάσκεψη Τύπου για να προλάβει την παραπληροφόρηση και να παραθέσει τα σωστά στοιχεία για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Δήλωσε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ η Επιτροπή έχει δει το θέμα ήδη αυτεπάγγελτα δύο φορές κι άκουσαν πολλές απόψεις.

Η πρόταση νόμου ολοκληρώθηκε για να δώσει στο συμπολίτη μας που έχει μια καταληκτική διάγνωση από τους γιατρούς «να φύγει με τον τρόπο που ο ίδιος θα επιλέξει. Δεν είναι θέμα επιλογής μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο θάνατος είναι δεδομένος. Απλώς σεβόμαστε το ανθρώπινο δικαίωμα να επιλέξει ο ασθενής τον τρόπου που αυτός θέλει να φύγει». Στην πρόταση, είπε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, δεν περιλαμβάνονται οι ανήλικοι γιατί γι’ αυτούς την απόφαση πρέπει να πάρει κάποιος άλλος και αυτό καθιστά το θέμα περίπλοκο.

Την απόφαση, εξήγησε, παίρνει ο ασθενής για τον εαυτό του και κανείς άλλος. «Ούτε συγγενής πρώτου βαθμού, ούτε άλλος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος μπορεί να αποφασίσει για τον ίδιο τον ασθενή». Εξήγησε επίσης ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και διαδικασίες μέσω ιατροσυμβουλίου και ψυχολόγων και ψυχιάτρων ώστε να διασφαλιστεί πως ο ασθενής λαμβάνει την απόφαση για ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής. Γι’ αυτό, είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει για άτομα που βρίσκονται σε κώμα ή δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι την απόφαση.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι μέσω των υπηρεσιών της Βουλής έγινε έρευνα σε άλλα κοινοβούλια και από τις 29 απαντήσεις που έλαβαν διαπιστώθηκε πως σε 12 χώρες εφαρμόζεται η ευθανασία ή η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, μεταξύ αυτών η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία κ.ά. Σε άλλες 4 χώρες, η Γαλλία, η Αγγλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία, η συζήτηση για το ίδιο θέμα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σημείωσε δε ότι στην Αυστρία ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε μετά από καταδικαστική για τη χώρα απόφαση δικαστηρίου πρόσφατα κατόπιν προσφυγής ατόμου που ήθελε να προχωρήσει σε ευθανασία. Σημείωσε επίσης ότι η σχετική νομοθεσία πέρασε στην Ισπανία και την Πορτογαλία που είναι καθολικές χώρες με έντονο θρησκευόμενο αίσθημα.

Η ανακουφιστική φροντίδα για τον ασθενή, πρόσθεσε, αποτελεί πρόνοια της πρότασης νόμου και προτάσσεται ως επιλογή για τον ασθενή, αλλά αφορά το τελικό στάδιο. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι πέρασε αυτό το στάδιο τρεις φορές με κοντινά της πρόσωπα και γι’ αυτό θεωρεί ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει πώς θα φύγει. Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 30 Κύπριοι πολίτες επέλεξαν να μεταβούν στην Ελβετία όπου εφαρμόζεται η ευθανασία και ο ιατρικώς υποβοηθούμενος τερματισμός της ζωής.

Ακόμα κι αν κανένας δεν επιλέξει να το πράξει αυτό στην Κύπρο, είπε, θεωρεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής πως αυτή η επιλογή πρέπει να δοθεί στους πολίτες.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι κανείς γιατρός ή νοσηλευτής που δεν το επιθυμεί, δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να το εκτελέσει. Η πρόταση νόμου δεν καθιστά υποχρεωτικό για κανέναν να εκτελέσει την επιλογή του ασθενούς, είπε.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι συζήτηση και αντιδράσεις υπήρξαν και στο θέμα της καύσης νεκρών στην Κύπρο, το νομοσχέδιο όμως πέρασε αλλά δεν υπάρχει επενδυτής για να εφαρμοστεί κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει λύση σε αυτό το θέμα.

Είναι ένα εξαιρετικό δύσκολο θέμα, σημείωσε, κι ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Τασούλα Ιερωνυμίδου και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη, που ήταν παρόντες στην διάσκεψη Τύπου, για την συμβολή τους στην συγγραφή του νόμου.

Σε ερώτηση για το ποιοι γιατροί ή άλλες ειδικότητες και πως θα μπορούν να προβαίνουν στον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό ζωής, η κ. Ιερωνυμίδου εξήγησε ότι οι γιατροί που επιθυμούν θα περιλαμβάνονται αυτοβούλως σε ένα ειδικό μητρώο του Ιατρικού Συμβουλίου, το μητρώο εντεταλμένων γιατρών, από το οποίο θα επιλέγει ο ίδιος ο ασθενής ή το νοσηλευτήριο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής τον γιατρό της ειδικότητας που θα καθοριστεί από το Ιατρικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά για τη διαμαρτυρία στο Στρόβολο το Τμήμα Πολεοδομίας-«Η είσοδος έχει ακυρωθεί βάσει σχεδιασμού»
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Αγίας Θεοδώρας και Αγίας Θεοδοσίας στο Στρόβολο
Τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Πατριαρχείο (pics)
Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Εισήγηση ΣΠΟΛΜΗΚ προς ΥΠΕΣ για απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής με πολεοδομική άδεια
Το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος 2025
Ξεκινά η αποδοχή αιτήσεων για έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ-Όλες οι λεπτομέρειες
​​​​​​ Παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά
Εκκαθάρισε τις δηλώσεις εισοδήματς για το 2023 πριν την υποβολή νέων για το 2024 ο Έφορος Φορολογίας