Κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος για τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου-Θέτουν σωρεία εμποδίων οι κατακτητές

Απροσπέλαστα εμπόδια βάζουν οι κατοχικές «αρχές» στα κατεχόμενα, ώστε να μην γίνει εφικτή η επιδιόρθωση των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, με το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνει λύσεις, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία τους. Στο μεταξύ, στο προσκήνιο μπαίνει και μία νέα διάσταση ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα με τις απαγορεύσεις που θέτουν, με τη Βουλή να βλέπει κίνδυνο ότι θα χαθεί ο έλεγχος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα σχολεία που λειτουργούν στις κατεχόμενες περιοχές.

Το θέμα των προβλημάτων στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου έθεσε επί τάπητος η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και κάλεσε τους άμεσα επηρεαζόμενους να δώσουν την εικόνα που επικρατεί. Ο Μιχάλης Μικέλλης, κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου, εκπροσωπώντας τις τοπικές αρχές και τη σχολική εφορία του Ριζοκαρπάσου, υπέδειξε πως στις 18 Μαΐου 2023 είχαν λάβει ένα τηλεφώνημα από τις κατοχικές «αρχές», που τους ενημέρωνε πως ότι απαγορεύεται η είσοδός τους στα σχολεία, ως σχολική εφορία, καθώς επίσης απαγορεύεται η είσοδος και στους επιθεωρητές των σχολείων και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόκληση από τις κατοχικές «αρχές»-Μπήκαν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου για έλεγχο στα βιβλία

«Η απαίτηση είναι να υποβάλλουμε αιτήσεις στο λεγόμενο «υπεξ» με ημερομηνίες. Δύο χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να λυθεί το θέμα, που ίσως να μπορεί να είναι ΜΟΕ. Μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Το μεγαλύτερο το επίπεδο μόρφωσης, επειδή οι επιθεωρητές δεν μπορούν να ελέγχουν την παιδεία που γίνεται. Το δεύτερο είναι η συντήρηση του σχολείου, που γινόταν πάντα με το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία. Κάναμε μία εκτίμηση της κατάστασης των σχολείων και καταρτίσαμε πρόγραμμα για να προχωρήσουμε. Με την απαγόρευση η κατάσταση έμεινε στο πρόγραμμα».

Ο κ. Μικέλλης υπέδειξε πως αυτή τη στιγμή, η κατάσταση δεν είναι τόσο επικίνδυνη και δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει κανένα σχολείο, όμως το πρόβλημα είναι ότι όποτε βρέχει μπάζουν νερά από τη σκεπή. «Το 2004 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία το Γυμνάσιο, τις επισκευές ανέλαβαν οι Τούρκοι και έγιναν κακοτεχνίες. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ανακαίνιση των σχολείων, που είναι μεγάλο θέμα. Δεν υπάρχει θέμα με το οικονομικό κομμάτι, επειδή έχουμε τη στήριξη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πάνε οι Τεχνικές Υπηρεσίες, για να δουν το χώρο και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα πάρουν αρκετό χρόνο. Εκείνο που μας απασχολεί είναι που θα μεταστεγαστούμε».

Ο κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου επεσήμανε ότι υπήρξε μία επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου και έγινε ένας προγραμματισμός, με στόχο να βρεθεί ο εργολάβος και να γίνουν οι διαδικασίες. Σημείωσε πως το ιδεατό είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εντός Μαΐου να σταματήσουν τα μαθήματα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επισκευής και να επαναρχίσουν τα μαθήματα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μικέλλης υπέδειξε πως υπάρχει και ένα plan B, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό αυτό. «Υπάρχει το Συνεργατικό του Ριζοκαρπάσουμ το οποίο κατάφεραν να κρατήσουν σε καλή κατάσταση οι εγκλωβισμένοι. Είναι ένα μεγάλο κτίριο και ζητούμε να μας παραχωρηθεί, για να το χρησιμοποιούμε ως σχολείο. Στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχει μία τεράστια αποθήκη για να βάλουμε τον εξοπλισμό των σχολείων. Οι Τούρκοι λένε ότι είναι δικό τους, όμως το έχω ψάξει και στο λεγόμενο κτηματολόγιο, αναγράφεται πως είναι των χριστιανών. Είχα συναντήσεις με τους λεγόμενους “δημάρχους” και μας είπαν δεν έχουν πρόβλημα. Εμείς στείλαμε επιστολή στο ΥΠΕΞ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η κατάσταση των σχολείων δεν είναι τόσο άσχημη, δεν κινδυνεύει κανένας, όμως πρέπει να αντικατασταθούν. Βάλαμε καινούργια παράθυρα, όμως αν συνεχίσουμε έτσι θα χαλάσουν κι αυτά. Ως σχολική εφορία είμαστε σε επαφές με τους συντηρητή μας και τους εκπαιδευτικούς».

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, επεσήμανε πως τα προβλήματα είναι γνωστά με την απαγόρευση στους επιθεωρητές, εδώ και δύο χρόνια, ενώ αίτημα της ΠΟΕΔ είναι να προκηρυχθεί και θέση διευθυντή και βοηθού διευθυντή στο Δημοτικό. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τα βιβλία, καθώς χρειάζονται έγκριση και κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται αναθεώρηση. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στον Κορμακίτη δεν έχουν ακόμη αποσταλεί τα βιβλία.

Οι απαντήσεις Υπουργείου Παιδείας

Ο λειτουργός της Μέσης Εκπαίδευσης, Γιαννάκης Χατζηκωστής, στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως είναι γνωστά τα προβλήματα της στελέχωσης, ενώ υπήρξε πρόβλημα με την καθυστέρηση στην έγκριση κάποιων καθηγητών. «Έχουμε προβλήματα με δύο ειδικότητες, επειδή οι εκπαιδευτικοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους και δεν βρίσκουμε εύκολα αναπληρωτές. Έχουμε δεκαπέντε μαθητές στο Γυμνάσιο και 23 καθηγητές μαζί με τη Διευθύντρια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διορθώσουμε την κατάσταση και να ανταπεξέλθουν στη δυσκολία. Όταν τα βιβλία είναι καινούργιας έκδοσης, μας καθυστερούν υπερβολικά για να εγκρίνουν την παράδοση των βιβλίων».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος, θέλησε να θέσει ένα ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας. «Η ουσία του θέματος που περιγράφουμε είναι η εξής. Υπάρχει μία νέα πολιτική στα κατεχόμενα, που λέει ότι τα σχολεία δεν είναι των ελληνοκυπρίων, είναι δικά μας αλλά σας επιτρέπουμε να διδάσκετε στα Ελληνικά. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να πάει κάποιος επιθεωρητής, ούτε εκλελεγμένος, αν δεν υπάρχει επίσκεψη. Είναι πολύ σημαντική η αλλαγή, επειδή με αυτή την προσέγγιση, αν συνεχιστεί, ενδεχόμενα στο μέλλον η απόφαση είναι ότι τα βιβλία θα τα παίρνει το κατοχικό καθεστώς, τους διορισμούς θα τους κάνει το κατοχικό καθεστώς και θα ξεκόψουμε από τα σχολεία μας που κρατούμε με νύχια και με δόντια».

Ο κ. Χατζηκωστής, από πλευράς του, επεσήμανε πως είναι πολύ σοβαρό το συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργού και Γενικής Διεύθυνσης, καθώς υπάρχει και η παράμετρος για αναγνώριση της ισοτιμίας των απολυτηρίων με εκείνα που δίνονται στα κατεχόμενα. Τόνισε, δε, ότι γίνονται προσπάθειες για να διατηρηθεί το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία.

Από πλευράς του, ο λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γιώργος Παπαδόπουλος, υπέδειξε πως υπάρχει αρκετός προβληματισμός για τα μαθησιακά αποτελέσματα, λόγω της απαγόρευσης της είσοδος στους επιθεωρητές. «Φέρνουμε στις ελεύθερες περιοχές τις δασκάλες και τους γίνεται επιμόρφωση ή γίνεται εξ αποστάσεων».

Η τοποθέτηση της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων

Στη δική της τοποθέτηση, η λειτουργός της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Μαριάννα Χριστοδούλου, σημείωσε πως πρόκειται όντως για ένα σοβαρό θέμα και από πλευράς της, η Επικεφαλής της Υπηρεσίας, Άννα Αριστοτέλους, μέσω πιέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και το Υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθεί όσο μπορεί να βοηθήσει τα σχολεία, για να είναι ομαλή η λειτουργία τους. Τόνισε, δε, ότι τους προβληματίζουν όλες οι παράμετροι, ωστόσο δεν μπορούσε να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι αναφορές για το θέμα των Αγνοουμένων

Σημειώνεται πως η συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων είχε ξεκινήσει με αναφορές των βουλευτών για την Ημέρα Αγνοουμένων, η οποία ορίστηκε να τιμάται στις 29 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε πως είναι ένα θέμα που αφορά αρκετό κόσμο και πρέπει να υπάρχουν εξελίξεις. Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε πως πρέπει να γίνει κάτι για να υπάρξει εξέλιξης, επειδή έχουν περάσει πενήντα χρόνια. Μάλιστα, ζήτησε να γίνει μία εκστρατεία για το συγκεκριμένο θέμα, που αισθάνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα της Πολιτείας.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, σημείωσε από πλευράς της ότι υπάρχουν πληροφορίες για το θέμα που έπρεπε να δοθούν αλλά δεν έχουν ακόμη δοθεί. Ζήτησε, δε, να υπάρξει μία επαναξιολόγηση των φακέλων των αγνοουμένων, καθώς θεωρεί πως οι καταθέσεις που είναι μέσα είναι ελλιπή.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε ότι το μεγάλο εμπόδιο είναι η Τουρκία, καθώς όπως ενημερώθηκαν, όταν γίνεται αίτημα για ανασκαφές, χρειάζονται τρία χρόνια για να δοθεί άδεια από τις κατοχικές «αρχές». «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αν μπορούμε, να ασκήσουμε κοινοβουλευτική πίεση με τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό, προς τους Τούρκους. Επίσης, η πλευρά η δική μας να ασκήσει βέτο για κονδύλια, επειδή είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει αυτές τις κινήσεις, για να καθυστερεί απλά την διαπίστωση των εγκλημάτων τους. Πρέπει να γίνουμε απαιτητικοί».

Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης σημείωσε πως «για να υπάρχουν εξελίξεις χρειάζεται χρηματοδότηση, που υπάρχει, υλικοτεχνική υποδομή, που υπάρχει, μαρτυρίες που υπάρχουν και συνεργασία της Τουρκίας, που δεν υπάρχει. Κάναμε μία κίνηση με την ειδική εισηγήτρια να ασκήσουμε πιέσεις προς την Τουρκία, όμως αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Με το νέο διορισμό θα κάνουμε ξανά τις κινήσεις μας, για να δούμε αν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Δειτε Επισης

Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες